Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

EU-komissio pyrkii paimentamaan suuria yrityksiä kantamaan paremmin vastuuta tuotantoketjuistaan

Euroopan unionin alueella toimivat suuret yritykset voivat jatkossa joutua tuntemaan tarkemmin maailmanlaajuiset tuotantoketjunsa. Euroopan komissio esitteli keskiviikkona ehdotuksen yritysvastuudirektiiviksi, jossa säädettäisiin yritysten huolellisuusvelvoitteesta.

Huolellisuusvelvoitteessa on kyse siitä, että yritysten on tunnistettava ja tarpeen mukaan puututtava tuotantoketjuissaan mahdollisesti oleviin ihmisoikeuspuutteisiin tai ympäristön laiminlyöntiin.

Osa EU-maista on jo säätänyt omia kansallisia yritysvastuulakejaan, mutta EU-direktiivillä pyritään luomaan laajempaa yhteistä linjaa.

Komission ehdotuksen mukaan uudet säännöt koskisivat ensinnäkin kaikkia EU-maiden yrityksiä, joilla on yli 500 työntekijää ja joiden maailmanlaajuinen liikevaihto ylittää 150 miljoonaa euroa.

Toisekseen sääntöjen piiriin kuuluisivat niin sanotuilla riskialoilla kuten tekstiilialalla toimivat yritykset, joilla on yli 250 työntekijää ja joiden maailmanlaajuinen liikevaihto ylittää 40 miljoonaa euroa.

Sääntöjen piiriin luettaisiin myös sellaiset EU:n ulkopuoliset yritykset, joiden liikevaihdosta syntyy EU:n alueella yllämainituissa kategorioissa määritelty summat.

Marimekko joutuisi sääntöjen piirin

Europarlamentaarikko Heidi Hautala (vihr.) arvioi tiedotteessaan, että suomalaisista tekstiilialan yrityksistä uusien sääntöjen piiriin luettaisiin esimerkiksi Marimekko , mutta ei Finlaysonia tai Nansoa .

Yritysvastuulain puolesta pitkään puhunut Hautala pitää EU-komission esitystä isona askeleena kohti globaaleja sääntöjä.

– On tärkeää, että lainsäädäntö kattaa koko tuotantoketjun ja sisältää selkeät sanktiot niissä tilanteissa, joissa yritys ei ole noudattanut asianmukaista huolellisuutta, Hautala kommentoi tiedotteessaan.

Sääntöjä valvominen tulisi EU-maiden vastuulle. Sääntöjen rikkomisesta voisi seurata esimerkiksi sakkoja.

Komission esitys etenee seuraavaksi EU-maita edustavan neuvoston ja EU-parlamentin käsittelyyn.

Pakkotyöhön puututaan myöhemmin

Komissiossa valmistellaan myös esitystä, joka kieltäisi pakkotyöllä valmistettujen tuotteiden myynnin EU:n alueella. Komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen ilmoitti asiasta viime syksynä pitämässään Unionin tila -puheessa.

Komissio julkisti keskiviikkona tiedonannon, jossa vahvistettiin valmistelutyön edelleen jatkuvan.

Toimillaan EU pyrkii edistämään kohtuullisia työoloja ympäri maailmaa. Vaikka lapsityövoiman käyttö on vuosikymmenien tasolla tarkasteltaessa vähentynyt, maailmassa on komission mukaan edelleen 160 miljoonaa lasta, jotka joutuvat tekemään töitä.

Noin 25 miljoonan ihmisen arvioidaan olevan pakkotyössä.