Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

VR lopettaa kaiken paitsi välttämättömän yhteydenpidon Venäjän rautateiden RZD:n kanssa

VR Group on päättänyt pidättäytyä kaikesta muusta yhteydenpidosta kuin rajan ylittävän liikenteen edellyttämästä välttämättömästä kommunikaatiosta Venäjän rautateiden RZD :n kanssa. Päätös on voimassa toistaiseksi.

VR Groupin toimitusjohtaja Lauri Sipponen on informoinut RZD:n pääjohtajaa Oleg Belozorovia päätöksestä.

Matkustajaliikenne Helsingin ja Pietarin väliä kulkevalla Allegro-junalla jatkuu viranomaisten pyynnöstä toistaiseksi, jotta suomalaiset pääsevät palaamaan Venäjältä kotiin. Myös ne venäläiset, jotka haluavat lähteä kotimaastaan, pääsevät näin matkustamaan pois Venäjältä, VR lisää.

Venäjän valtion voimassa olevan asetuksen mukaisesti Allegro-junassa voivat toistaiseksi matkustaa vain Suomen ja Venäjän kansalaiset. Asetus perustuu VR:n mukaan koronapandemian aikaiseen käytäntöön

Toimitusjohtaja Sipposen mukaan VR haluaisi jatkossa tarjota myös muille EU-maiden ja kolmannen maiden kansalaisille reitin pois Venäjältä. Asetuksen muuttamisesta neuvotellaan parhaillaan.

Liikennöinti Suomen ja Venäjän välillä jatkuu, kunnes viranomaiset linjaavat toisin, VR kertoo. VR noudattaa valtionyhtiönä viranomaisten linjauksia.

Helsingin päärautatieaseman kellotorni valaistaan Ukrainan lipun väreillä

Maaliskuun ajan Ukrainan passilla voi matkustaa maksutta kaikissa VR:n kaukoliikenteen ja lähiliikenteen junissa Suomessa.

– Suomessa asuu myös Ukrainan kansalaisia, ja VR haluaa mahdollistaa niin heidän kuin mahdollisten pakolaisten kohtaamisen tässä tilanteessa, VR kertoo tiedotteessa.

VR Group kertoo myös valaisevansa Helsingin päärautatieaseman kellotornin Ukrainan lipun väreillä, ja aseman salkoon nostetaan myös Ukrainan lippu torstaista lähtien. Yhtiö kertoo haluavansa näin osoittaa tukensa Ukrainalle sodan keskellä.

Myös Onnibus kertoo tarjoavansa maaliskuun ajan maksuttoman matkan sitä tarvitseville ukrainalaisille. Kuljettajalle tulee tarvittaessa esittää passi tai muu matkustusdokumentti, jolla voi todentaa Ukrainan kansalaisuuden.