Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Stora Enso pysäyttää kaiken tuotannon ja myynnin Venäjällä – Teboil-kauppiaat lopettavat tilittämisen yhtiölle

Metsäyhtiö Stora Enso keskeyttää kaiken tuotannon ja myynnin Venäjällä vastalauseena Venäjän hyökkäykselle Ukrainaan.

Stora Ensolla on Venäjällä kolme aaltopahvipakkaustehdasta ja kaksi sahaa, jotka työllistävät noin 1 100 henkilöä. Yhtiö keskeyttää myös kaiken viennin ja tuonnin Venäjälle ja Venäjältä.

Stora Enso ryhtyy samalla toimiin varmistaakseen raaka-aineiden riittävän saatavuuden muualta. Stora Enson liikevaihdosta noin kolme prosenttia tulee Venäjältä. Vaikutus Stora Enson liikevaihtoon tai liiketulokseen ei ole merkittävä.

– Ukrainan sotaa ei voi mitenkään hyväksyä, ja olemme täysin kaikkien pakotteiden takana. Keskitämme nyt kaiken huomiomme asiakkaidemme tukemiseen ja työntekijöidemme hyvinvointiin, sanoi toimitusjohtaja Annica Bresky tiedotteessa.

Teboil-kauppiaat lopettavat tilittämisen yhtiölle

Teboil-kauppiaat kertovat sopineensa Teboilin kanssa siitä, että yhtiö keskeyttää välittömästi kauppiailta perittävien maksujen perimisen määräaikaisesti maalis-toukokuun ajaksi. Kauppiailta ei veloiteta myyntisidonnaisia vuokramaksuja, kauppapaikkamaksuja eikä markkinointimaksuja.

Tiedotteen mukaan asiakkaat voivat jatkossakin vierailla Teboil-asemilla tietäen kauppiaiden myynnin jäävän paikallisten yrittäjien kassoihin. Teboil-huoltamoita pyörittävät Suomessa yksityiset yrittäjät. Tiedotteessa he kertovat toivoneensa suotuisaa ilmapiiriä ylläpitääkseen sujuvaa liiketoimintaa.

Viime aikoina on ollut esillä Teboil-huoltoasemien boikotoiminen Venäjän hyökkäyksen vuoksi. Teboilin omistaa venäläinen Lukol .

Epäselvä pakotetilanne karkotti Metso Outotecin

Kaivosteknologiayhtiö Metso Outotec ilmoitti myös keskeyttävänsä toimituksensa Venäjälle.

– Vaikka pakotteet eivät toistaiseksi suoraan kohdistu kaivosteollisuuteen, voivat pankkisektoriin ja yksittäisiin henkilöihin kohdistetut pakotteet vaikuttaa Metso Outotecin ja sen asiakkaiden liiketoimintaan. Koska pakotetilanne on tällä hetkellä epäselvä ja muuttuu jatkuvasti, Metso Outotec on toistaiseksi keskeyttänyt toimituksensa Venäjälle, yhtiö ilmoitti tiedotteessaan.

Venäjän myynti oli noin 10 prosenttia yhtiön kokonaismyynnistä viime vuonna. Asiakkaita on ympäri maan kaivosteollisuuden ja metallinjalostuksen hankkeissa. Metso Outotecilla ei ole omaa tuotantoa tai materiaalihankintaa Venäjällä.

Myös metsäkonevalmistaja Ponsse päätti tänään keskeyttää vientitoiminnot Venäjälle ja Valko-Venäjälle.

– Myös Ponsse-konsernin venäläinen tytäryhtiö OOO Ponsse keskeyttää paikalliset varaosa- ja huoltopalvelutoimintonsa toistaiseksi, kerrotaan Ponssen tiedotteessa.

Venäjän ja Valko-Venäjän myynnin osuus yhtiön liikevaihdosta oli viime vuoden tilinpäätöksen mukaan noin 20 prosenttia.

Samalla Ponsse poistaa tulosohjauksensa kuluvalle vuodelle Venäjän hyökkäyksestä ja EU-pakotteista johtuvan epävarmuuden vuoksi.

Fazer keskeyttää viennin

Myös elintarvikekonserni Fazer keskeyttää viennin Suomesta Venäjälle. Yhtiön vienti on koostunut makeisista ja myllytuotteista, joiden yhteenlaskettu vuotuinen liikevaihto on ollut noin 12,5 miljoonaa euroa.

– Fazer tuomitsee jyrkästi Ukrainan sodan ja keskeyttää kaiken viennin Venäjälle, sanoi Fazer-konsernin toimitusjohtaja Christoph Vitzthum tiedotteessa.

Tiedotteen mukaan Fazer jatkaa pakotteiden ja vastapakotteiden aktiivista seuraamista ja noudattaa kaikkia sovellettavia lakeja ja määräyksiä, myös pakotteita.

Panimoyhtiö Hartwall ilmoitti irtisanoneensa markkinointisopimuksensa Helsinki Hallin kanssa, joka hoitaa Hartwallin nimeä kantanutta areenaa Helsingissä. Hartwallin logo poistettiin keskiviikkona areenan seinästä.