Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Turun seudulla nuoret jakaneet kuvaamiaan väkivaltaisia ja seksuaalisia videoita – poliisi muistuttaa, että rikokseen voi syyllistyä levittämällä toista halventavaa sisältöä

Lounais-Suomen poliisi varoittaa sosiaalisen median ilmiöstä, jossa Turun seudulla nuoret ovat kuvanneet ja levittäneet väkivaltaista ja sukupuolisiveellisyyttä loukkaavaa materiaalia. Poliisin mukaan viime aikoina levinneessä someilmiössä nuoret kuvaavat ja jakavat toisia solvaavaa sisältöä.

Poliisin mukaan kyse on väkivaltavideoista, intiimikuvista ja seksivideoista. Nuorimmat poliisin tiedossa olevat ilmiöön liittyvät ovat 13-vuotiaita.

Joukko nuoria on ilmiön takia joutunut osittain tietoisesti ja osittain tahtomattaan epämiellyttävän huomion, loukkaavien kommenttien ja rikosten kohteeksi, poliisi kertoo.

Lounais-Suomen poliisi tutkii tällä hetkellä ilmiöön liittyen yksittäisiä pahoinpitelyjä, joiden osapuolet ovat poliisin tiedossa.

Alaikäistä esittävän sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan materiaalin hallussapito laitonta

Poliisi muistuttaa, että alle 18-vuotiaaseen kohdistunut pahoinpitely on aina virallisen syytteen alainen rikos ja pahoinpitelyyn voi syyllistyä rikoskumppanina myös koskematta.

– Ensinnäkin ilmiö yllyttää nuoria väkivaltaisiin tekoihin, joita mukanaolijat kuvaavat. Tällöin niin pahoinpitelijä kuin myös siihen yllyttäjinä osallistuvat syyllistyvät rikokseen, sanoo rikoskomisario Petri Lamppu tiedotteessa.

Nuori voi syyllistyä rikokseen myös kirjoittamalla ja julkaisemalla toista halventavaa sisältöä. Arkaluontoisen ja loukkaavan materiaalin levittäminen voi olla rangaistavaa kunnianloukkauksena tai yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämisenä.

– 15-vuotias on rikosoikeudellisessa vastuussa myös somessa tekemistään kirjoitteluista, ja alle 15-vuotiaskin korvausvelvollinen aiheuttamastaan vahingosta, Lamppu sanoo.

Alle 18-vuotiasta esittävän sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan materiaalin hallussapito ja jakaminen on laitonta siihen syyllistyvän ikään katsomatta.

Poliisi kehottaa nuoria välittömästi poistamaan sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan materiaalin puhelimistaan. Jos nuorella on tällaista materiaalia hallussaan, voi syyttäjä vaatia rikostutkinnan yhteydessä materiaalia sisältävät laitteet valtion omistukseen.