Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuljetusyrittäjistä 90 prosenttia sanoo ennätyskalliin polttoaineen uhkaavan yrityksensä tulevaisuutta, kertoo SKALin barometri

Venäjän hyökkäyssodan aiheuttama raju polttoaineen hinnannousu on vakava uhka kuljetusyrityksille, kertoo Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL ry:n teettämä ylimääräinen Kuljetusbarometri.

Kyselyyn vastasi maaliskuussa viidessä päivässä 547 kuljetusyrittäjää, mikä vastaa noin seitsemää prosenttia kaikista maanteiden tavaraliikenteen yrityksistä. Yrittäjistä yhdeksän kymmenestä sanoo, että polttoaineen hinnan nousu uhkaa yrityksen tulevaisuutta.

Investoinnit uhkaavat lykkääntyä 84 prosentilla kuljetusyrityksistä, ja 38 prosenttia on laittanut vähintään osan kalustostaan seisontaan. Toistaiseksi noin 5 prosenttia kuljetusyrityksistä on joutunut lomauttamaan henkilöstöä, ja irtisanomisia on ollut 3 prosentissa yrityksistä.

86 prosenttia kyselyyn vastanneista yrityksistä arvioi kannattavuutensa alenevan maalis-toukokuussa.

– Kun kuljetusyrityksen tuotantovälineet seisovat, se kertoo paljon tilanteesta. Barometrin perusteella moni on joutunut toteamaan, että on taloudellisesti järkevämpää jättää ajamatta näillä polttoaineen hinnoilla, SKALin puheenjohtaja Jani Ylälehto toteaa tiedotteessa.

SKAL esittää dieselveron laskua

Dieselin hinta on noussut lyhyessä ajassa kymmeniä senttejä litralta kaikkien aikojen ennätyslukemiin. Polttoainekustannusten osuus voi olla yli 40 prosenttia kuljetusyrityksen kustannuksista. Tilanne onkin aiheuttanut osalle yrityksistä maksuvaikeuksia.

SKAL esittää useita toimenpiteitä kuljetusalan yritysten tilanteen helpottamiseksi. Näitä ovat esimerkiksi jakeluvelvoitteen poistaminen määräaikaisesti vuoden loppuun asti sekä dieselin polttoaineveron alentaminen EU:n minimitasolle. Nämä toimet laskisivat SKALin mukaan dieselöljyn litrahintaa kymmenillä senteillä.

SKAL kannattaa myös yleistä kustannustukea maanteiden tavaraliikennettä harjoittaville yrityksille.