Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ukraina: Vaikeissa neuvotteluissa yhä mahdollisuus kompromisseihin, BBC: Mariupolin sairaalassa panttivankeja – seurasimme hetki hetkeltä sodan 20. päivää

Tässä jutussa seuraamme Venäjän hyökkäystä Ukrainaan hetki hetkeltä. Näet uusimmat uutiset päivittämällä juttua.

23:54: Seurasimme tässä jutussa hetki hetkeltä Venäjän hyökkäystä Ukrainaan. Tänään tiistaina 15.3. oli sodan 20. päivä.

23:40: Puolan, Tshekin ja Slovenian pääministerien tapaamisesta tänään Kiovassa Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin kanssa on julkaistu video sosiaalisessa mediassa, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC.

BBC on jakanut toimittaja Hanna Liubakovan tviitin:

Lisäksi CNN kertoo Zelenskyin sanoneen Telegramissa: "Vierailunne Kiovaan tänä vaikeana aikana Ukrainalle on vahva tuen merkki. Me todella arvostamme sitä".

23:12: Euroopan neuvoston parlamentaarinen yleiskokous vaatii Venäjää eroamaan Euroopan neuvostosta. Yleiskokous käsitteli Venäjän hyökkäystä Ukrainaan maanantaista tiistaihin järjestetyssä ylimääräisessä istunnossa, kertoi eduskuntatiedotus.

Istunnon päätteeksi yleiskokous äänesti lausunnosta, jota Euroopan neuvoston ministerikomitea oli yleiskokoukselta Venäjän jäsenyydestä pyytänyt. Lausunto syntyi yksimielisesti äänin 216–0 kolmen edustajan äänestäessä tyhjää.

Venäjä kertoi jo aiemmin käynnistäneensä prosessin maan eroamiseksi Euroopan neuvostosta. Yleiseurooppalaisen ihmisoikeuselimen jättämisestä ilmoitti tiistaina Venäjän ulkoministeriö.

Kyse on joidenkin asiantuntijoiden mukaan ollut siitä, eroaako Venäjä Euroopan neuvostosta vai ehtiikö neuvosto erottaa sitä ennen Venäjän.

Kesken yleiskokouksen istunnon puheenjohtaja Tiny Kox ilmoitti pääsihteeri Marija Pejcinovic Buricin vastaanottaneen Venäjän eroilmoituksen järjestöstä. Yleiskokouksen lausunnon käsittely jatkui ilmoituksesta huolimatta.

Kaikki istunnossa puhuneet Suomen valtuuskunnan kansanedustajat tuomitsivat Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan.

Kun hyökkäys Ukrainaan oli alkanut, Euroopan neuvosto kertoi helmikuun lopulla estävänsä Venäjän edustajilta osallistumisen ihmisoikeuselimen toimintaan. Päätöksen syyksi ilmoitettiin Venäjän hyökkäys Ukrainaa vastaan.

Euroopan neuvosto on vuonna 1949 perustettu hallitustenvälinen organisaatio. Jos Venäjä lähtee neuvostosta, siihen jää 46 jäsenvaltiota.

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.

22:25: Yhdysvaltain presidentti Joe Biden kertoo Yhdysvaltojen hyväksyneen "historiallisen" 13,6 miljardin dollarin rahoituksen Ukrainalle.

Presidentti kertoo asiasta Twitterissä.

22:15: Venäjän ja Ukrainan neuvottelut jatkuvat huomenna, kertoo Ukrainan neuvottelija Mykhailo Podoliyak Twitterissä.

– Erittäin vaikea ja tahmea neuvotteluprosessi. On olemassa olennaisia ristiriitoja. Mutta kompromissille on varmasti tilaa. Tauon aikana työ alaryhmissä tulee jatkumaan..., kertoi Podoliyak.

22:01: Liki 20 000 ihmistä on evakuoitu piiritetystä Mariupolin satamakaupungista maan eteläosassa, kertovat Ukrainan presidentinkanslian lähteet.

Sen sijaan Mariupoliin lähetetyt avustustarvikkeet ovat jo kolmatta päivää jumissa läheisessä Berdjanskin satamakaupungissa, jonka venäläisjoukot ovat ottaneet haltuunsa.

Mariupolissa edelleen olevien asukkaiden tilanne on epätoivoinen, koska kaupungissa ei enää juuri ole ruokaa tai puhdasta vettä.

21:53: Ukrainan sotaa vastustavan julisteen kanssa Venäjän ykköskanavan suoraan uutislähetykseen juossut toimittaja Marina Ovsjannikova kertoo yhdysvaltalaisen CBS Newsin Twitterissä jakamalla videolla, että kyseessä oli hänen oma sodan vastainen päätöksensä.

– Tein tämän päätöksen itse koska en pidä siitä, että Venäjä aloitti tämän hyökkäyksen. Se oli todella kamalaa. Haluan kiittää kaikkia tuestaan, ystäviäni ja kollegojani. Nämä olivat ahdistavia päiviä elämässäni koska vietin kaksi päivää ilman unta.

Ovsjannikovan mukaan hänen kuulustelunsa kesti yli kuin 14 tuntia eikä hänen sallittu ottaa yhteyttä sukulaisiinsa eikä hänelle hankittu lainkaan juridista apua.

– Olin varsin vaikeassa tilanteessa. Kommentoin asiaa huomenna. Minun täytyy vain levätä tänään, Ovsjannikovan sanoi videolla.

20:49: Ukrainassa tuhansia siviilejä evakuoidaan Sumyn kaupungista maan koillisosasta, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC. Punaisen Ristin kansainvälisen komitean ICRC:n mukaan yli sata evakuointibussia on lähtenyt kaupungista kahdessa saattueessa.

ICRC:n mukaan Venäjä on näyttänyt vihreää valoa siviilien evakuoinneille, mutta bussit eivät silti välttämättä voi kulkea suorinta reittiä pitkin kohti maan keskiosassa sijaitsevaa Pultavaa.

Venäläisjoukkojen piirittämä Sumy on ollut viime päivinä tulituksen ja ilmaiskujen kohteena.

20:45: Ukrainalaismedia Kyiv Independentin mukaan Venäjän iskussa kuolleen amerikkalaisen Fox Newsin kameramiehen Pierre Zakrzewski lisäksi myös ukrainalainen toimittaja Oleksandra Kuvshynova kuoli Horenkassa Kiovan ulkopuolella.

Foxin toimittajan Benjamin Hallin kerrottiin haavoittuneen ja viedyn sairaalaan.

20:20: Puolan, Tshekin ja Slovenian pääministerit tapaavat tänä iltana Kiovassa Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC. Tshekkimediaa siteeraten BBC kertoo tapaamisen alkaneen iltakahdeksalta Suomen aikaa.

Puolan pääministeri Mateusz Morawiecki, Tshekin pääministeri Petr Fiala ja Slovenian pääministeri Janez Jansa tapaavat vierailullaan myös Ukrainan pääministerin Denys Shmyhalin.

Kolmikko vierailee maassa Eurooppa-neuvoston edustajina. Tarkoituksena on osoittaa koko Euroopan unionin tukevan Ukrainan itsenäisyyttä. Pääministerit matkustivat kaupunkiin junalla.

Kiovaan on määrätty Venäjän viimeisimpien ilmaiskujen takia uusi, 35 tuntia kestävä ulkonaliikkumiskielto tänään iltakahdeksasta alkaen. BBC:n mukaan on epävarmaa, kuinka ulkonaliikkumiskielto vaikuttaa pääministereiden ja Zelenskyin tapaamiseen.

Puolan pääministeri Mateusz Morawiecki kirjoitti Twitterissä julkaisemansa kuvan yhteydessä, että "Se on täällä, sodan runtelemassa Kiovassa, jossa tehdään historiaa".

– Täällä vapaus taistelee tyrannian maailmaa vastaan. Täällä meidän kaikkien tulevaisuutemme on uhanalainen. EU tukee Ukrainaa, joka voi luottaa ystäviensä apuun – toimme tämän viestin Kiovaan tänään, jatkoi Morawiecki tviitissään.

Lähteenä myös uutistoimisto AFP. Lisätty klo 20:34 tviitti.

20:01: Ukrainan sota on ajamassa suomalaisen elintarviketeollisuuden kannattavuuskriisiin, sanoo Elintarviketeollisuusliitto.

Suurimmat vaikutukset tulevat siitä, että raaka-aineiden, energian, pakkausmateriaalien ja muiden tuotannossa käytettävien tarvikkeiden saatavuus heikkenee ja kustannukset kasvavat rajusti.

– Vaikutukset tulevat olemaan laaja-alaiset, minkä seurauksena elintarviketeollisuuden kustannukset kasvavat poikkeuksellisesti. Tilanne on erittäin vakava, Elintarviketeollisuusliiton toimitusjohtaja Mikko Käkelä sanoo tiedotteessa.

Hänen mukaansa yritysten on kustannusten noususta huolimatta investoitava korvaaviin energialähteisiin huoltovarmuuden turvaamiseksi.

Liitto peräänkuuluttaa elintarviketeollisuuden asiakkailta joustavuutta poikkeuksellisen tilanteen hallintaan. Liitto toivoo myös poliittisia keinoja elintarvikeketjun toimijoiden tukemiseksi.

19:33: Ukrainan sotaa vastustavan julisteen kanssa Venäjän ykköskanavan suoraan uutislähetykseen juossut toimittaja Marina Ovsjannikova selvisi sakoilla oltuaan tänään oikeuden edessä Moskovassa. Asiasta kertoivat muun muassa Britannian yleisradioyhtiö BBC, brittilehti Guardian ja uutistoimisto AFP.

Ovsjannikovalle määrättiin 30 000 ruplan eli noin 250 euron sakot videosta, jonka hän oli nauhoittanut ennen mielenilmaustaan. Kyseisellä videolla hän muun muassa kertoi sallineensa valheiden kertomisen televisioruuduilla.

BBC:n mukaan ei ole selvää, nostetaanko Ovskannikovaa kohtaan vielä erillisiä syytteitä mielenosoituksesta suorassa uutislähetyksessä. Aiemmin ennakoitiin, että Ovsjannikovaa saatettaisiin syyttää Venäjän tämän kuun alkupuolella hyväksytyn lain mukaisesti "valeuutisten" levittämisestä Venäjän armeijaan liittyen.

BBC:n mukaan Ovsjannikovaa syytettiin tänään oikeudessa vain "luvattoman julkisen tilaisuuden järjestämisestä". Kyse on hallinnollisesta syytteestä, josta voi seurata 30 000 ruplan sakko, yhdyskuntapalvelua tai enintään 10 päivää vankeutta.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Ovsjannikova kiisti syyllistyneensä rikokseen.

Ovsjannikova kertoi oikeudenistunnon jälkeen, että häntä oli kuulusteltu yli 14 tuntia ilman oikeusapua tai mahdollisuutta ottaa yhteyttä läheisiinsä.

19:25: Yhdysvaltojen presidentti Joe Biden vierailee ensi viikolla Euroopassa. EU-virkamieslähteen mukaan Biden osallistuu torstaina EU-maiden johtajien huippukokoukseen Brysselissä.

EU-maiden johtajat olivat edellisen kerran koolla viime viikolla, kun Ranskan Versailles'ssa järjestettiin epävirallinen huippukokous. Silloin EU-maiden johtajat linjasivat, että EU:n tulisi pyrkiä eroon venäläisenergiaan kohdistuvasta riippuvuudestaan mahdollisimman pian.

Lisäksi CNN kertoo, että Biden vierailee ensi viikolla Naton päämajassa Brysselissä.

19:04: Venäjä on ottanut potilaita ja terveydenhuollon henkilökuntaa panttivangiksi Mariupolissa, kertoo Donetskin alueen kuvernööri ukrainalaismedia The Kyiv Independentin mukaan.

Kuvernööri Pavlo Kyrylenkon mukaan joukot tunkeutuivat sairaalaan Mariupolin laitamilla.

– Venäläiset ajoivat 400 ihmistä naapuritaloista sairaalaan ja he eivät voi lähteä, hän sanoi.

Britannian yleisradioyhtiö BBC kertoo myös, että Mariupolin kaupungin isoin sairaala on vallattu ja 400 potilaisiin sekä henkilökuntaan kuuluvaa ihmistä kohdellaan viranomaisten mukaan kuin panttivankeja.

BBC:n mukaan kuvernööri Kyrylenko kertoi, että alueellinen tehohoitosairaala Mariupolin läntisillä laitamilla lähes tuhottiin hiljattain, mutta henkilökunta oli jatkanut potilaiden hoitamista talon kellarissa.

Kyrylenkon mukaan tässä kuvassa näkyy sairaala ennen Venäjän iskua:

Lisätty klo 21:18 BBC:n tiedot.

18:52: Venäjä on käynnistänyt prosessin maan eroamiseksi Euroopan neuvostosta. Yleiseurooppalaisen ihmisoikeuselimen jättämisestä ilmoitti tänään Venäjän ulkoministeriö.

Kyse on joidenkin asiantuntijoiden mukaan ollut siitä, eroaako Venäjä Euroopan neuvostosta vai ehtiikö neuvosto erottaa sitä ennen Venäjän.

Kun hyökkäys Ukrainaan oli alkanut, Euroopan neuvosto kertoi helmikuun lopulla estävänsä Venäjän edustajilta osallistumisen ihmisoikeuselimen toimintaan. Päätöksen syyksi ilmoitettiin Venäjän hyökkäys Ukrainaa vastaan.

Euroopan neuvosto on vuonna 1949 perustettu hallitustenvälinen organisaatio. Jos Venäjä lähtee neuvostosta, siihen jää 46 jäsenvaltiota.

18:44: Amerikkalaisen televisiokanava Fox Newsin kameramies Pierre Zakrzewski on kuollut Ukrainassa. Fox News kertoo asiasta verkkosivuillaan.

Fox Newsin mukaan Zakrzewski kuoli sen jälkeen, kun hänen ajoneuvonsa joutui tulituksen kohteeksi Horenkassa Kiovan ulkopuolella maanantaina.

Mukana ollut kanavan toimittaja Benjamin Hall loukkaantui ja on sairaalassa.

Fox Newsin kirjeenvaihtaja Trey Yingst julkaisi Twitterissä kuvan, jonka tekstissä hän muistelee kollegaansa muun muassa epäitsekkäänä ja rohkeana:

18:25: Venäjä ilmoitti tiistaina asettaneensa vastapakotteita Yhdysvalloille. Presidentti Joe Biden ja kymmenkunta korkeaa virkamiestä ovat saaneet maahantulokiellon Venäjälle vastavuoroisena toimena Yhdysvaltain määräämiin pakotteisiin.

Venäjän pakotteiden piiriin kuuluvat Bidenin lisäksi esimerkiksi ulkoministeri Antony Blinken ja puolustusministeri Lloyd Austin.

Venäjän ulkoministeriö ilmoitti lausunnossaan, että sanktiot ovat seurausta Yhdysvaltain nykyisen hallinnon "äärimmäisen russofobisesta politiikasta".

18:05: Presidentti Sauli Niinistön mukaan Britannialta tulee Suomelle täysi tuki. Britannian pääministerin Boris Johnsonin tänään tavannut Niinistö kuvailee, että Britannia ymmärtää Suomen tilannetta varsin hyvin ja maa tukee Suomea turvallisuusratkaisuissa.

Niinistön mukaan Britannialta tulee selvä sanoma siitä, että heidän puolestaan sotilasliitto Naton ovet ovat avoimet.

Niinistö vieraili Lontoossa, koska Britannia kutsui JEF-puolustusyhteistyöhön osallistuvat maat yhteiseen tapaamiseen. Kokouksessa JEF-maat keskustelivat muun muassa Ukrainalle annettavasta avusta ja tapasivat etäyhteyden välityksellä Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin.

17:57: Sotilasliitto Nato pelkää Venäjän valmistautuvan kemialliseen hyökkäykseen Ukrainassa, Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg kertoi tänään ennen sotilasliiton puolustusministerien kokousta.

Stoltenberg kertoi Naton pysyvän erittäin valppaana riskin suhteen ja korosti, että Venäjällä olisi korkea hinta maksettavana, jos se rikkoisi kansainvälistä oikeutta käyttämällä kemiallisia aseita.

Myös Britannian puolustusministeriön tiedustelutiedot ovat viitanneet siihen, että Venäjä saattaa suunnitella kemiallisten tai biologisten aseiden käyttöä Ukrainassa.

17:40: Venäjä on ilmoittanut lopettavansa väliaikaisesti viljan viennin Euraasian talousunionin maihin. Vientikiellon tarkoituksena on varmistaa ruuan riittävyys kotimaassa ja estää ruuan hinnan voimakas nousu.

Euraasian talousunioniin kuuluvat Venäjän lisäksi Armenia, Kazakstan, Kirgisia ja Valko-Venäjä, jotka kaikki ovat entisiä neuvostotasavaltoja ja Venäjän liittolaismaita.

Vientikielto koskee vehnää, ruista, ohraa, maissia ja säilörehua. Kielto on voimassa kesäkuun loppuun.

Venäjän hallitus ilmoitti myös lopettavansa sokerin viennin kolmansiin maihin elokuun loppuun asti.

Useat kansainväliset järjestöt ovat varoittaneet Venäjän hyökkäyksen seurauksista maailman ruokahuollolle. Sekä Venäjä että Ukraina ovat merkittäviä viljan viejiä, mutta sodan takia suuri osa Ukrainan viljasadosta uhkaa jäädä korjaamatta tai istuttamatta.

17:13: Ukrainan sotaa vastustavan julisteen kanssa Venäjän ykköskanavan suoraan uutislähetykseen juossut toimittaja Marina Ovsjannikova on parhaillaan oikeuden edessä Moskovassa. Asiasta kertovat muun muassa Britannian yleisradioyhtiö BBC, brittilehti Guardian ja uutistoimisto AFP.

BBC:n mukaan Ovsjannikovaa syytetään "luvattoman julkisen tilaisuuden järjestämisestä". Kyse on hallinnollisesta syytteestä, josta voi seurata 30 000 ruplan eli noin 250 euron sakko, yhdyskuntapalvelua tai enintään 10 päivää vankeutta.

Odotettua lievemmät syytteet viittaavat siihen, että toimittajaa ei aiota syyttää Venäjän tämän kuun alkupuolella hyväksytyn lain mukaisesti "valeuutisten" levittämisestä Venäjän armeijaan liittyen.

Useat mediat kertoivat aiemmin tänään, ettei Ovsjannikovan asianajaja ollut saanut yhteyttä toimittajaan sen jälkeen kun poliisit veivät tämän maanantai-iltana. Sosiaalisessa mediassa leviää nyt kuitenkin kuva, jossa Ovsjannikova on oikeudessa asianajajansa kanssa:

17:04: Tasavallan presidentti Sauli Niinistö tviittaa käyneensä tärkeän keskustelun Britannian pääministeri Boris Johnsonin kanssa.

– Jaoimme näkymyksiä Ukrainasta, Venäjästä ja Euroopan turvallisuudesta. Yhteistyö Suomen ja Britannian välillä on vahvaa, Niinistö kirjoitti.

Niinistö puhuu parhaillaan tiedotustilaisuudessa toimittajille.

16:45: Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) kertoi tänään eduskunnassa osallistuvansa keskiviikkona Brysselissä järjestettävään Naton puolustusministerikokouksen työistuntoon, jonka aiheena on Venäjän hyökkäys Ukrainaan.

Nato-maiden lisäksi kokoukseen on kutsuttu Suomen, Ruotsin, Ukrainan ja Georgian puolustusministerit sekä EU:n ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja Josep Borrell.

Kaikkonen kertoi odottavansa kokoukselta tärkeää ja vakavaa keskustelua turvallisuustilanteesta Ukrainassa.

16:41: Ranskan presidentti Emmanuel Macron kertoi tänään aikovansa keskustella Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa mahdollisuuksista tarjota Marina Ovsjannikovalle suojelua. Hän on tv-työntekijä, joka juoksi Venäjän ykköskanavan suoraan uutislähetykseen maanantai-iltana. 

– Aloitamme diplomaattiset ponnistelut tarjotaksemme hänelle suojelua joko suurlähetystön tai turvapaikan kautta, Macron sanoi.

Ranskan presidentti kertoi esittävänsä ratkaisuehdotustaan Putinille, kun keskustelee tämän kanssa seuraavan kerran.

16:27: Venäjän suurimman sosiaalisen median VKontakten emoyhtiö VK ilmoitti tänään tiistaina, että yhtiötä saattaa uhata konkurssi.

VKontaktea kutsutaan myös Venäjän Facebookiksi, ja sivustoa on myös syytetty läntisen esikuvansa suoraksi kopioksi.

16:20: Neuvottelut Venäjän kanssa ovat käynnissä, kertoi Twitterissä Ukrainan neuvottelija Mykhailo Podoliyak.

Podoliyakin mukaan käsittelyssä on muun muassa tulitauko ja joukkojen vetäminen Ukrainasta.

16:13: Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg pitää parhaillaan tiedotustilaisuutta. Voit seurata sitä Naton Twitterin kautta alta.

15:54: Pääministeri Sanna Marin (sd.) ei pystynyt antamaan eduskunnalle yksiselitteistä vastausta siihen, missä aikataulussa Suomi voisi liittyä Natoon, jos jäseneksi päätettäisiin hakea. Teknisesti Suomi kuten myös Ruotsi varmasti täyttäisivät Marinin arvion mukaan kaikki vaatimukset, mutta koska kyseessä olisi myös poliittinen hyväksymisprosessi, olisi sen nopeutta mahdotonta etukäteen varmasti tietää.

– Meidän näkökulmastamme olisi suotavaa, että prosessi olisi mahdollisimman nopea. Varmasti tätä pyrittäisiin myös etukäteen mahdollisimman pitkälle selvittämään niiden reunaehtojen puitteissa kuin selvitystä olisi mahdollista tehdä, Marin sanoi eduskunnan ajankohtaiskeskustelussa ulko- ja turvallisuuspoliittisesta tilanteesta.

Päätös uuden jäsenmaan ottamisesta edellyttää kaikkien Naton jäsenmaiden hyväksyntää. Tästä syystä Suomen kannattaisi etukäteen varmistaa tuki kaikilta 30 Nato-maalta.

Marin toisti jälleen arvionsa siitä, että keskustelu Suomen mahdollisesta Nato-jäsenyydestä Suomessa käydään tämän kevään aikana. Hallitus antaa eduskunnalle keskustelun tueksi ulko- ja turvallisuuspoliittisen selonteon tällä tietoa huhtikuun alkupuolella.

15:50: Presidentti Sauli Niinistö julkaisi Twitterissä kuvan JEF-maiden kokouksesta.

– Joint Expeditionary Force johtajat ovat yhdistyneitä tuessaan Ukrainalle ja ratkaisevat Euroopan turvallisuuden vahvistamista. JEF säilyy tärkeänä osana Suomen puolustusyhteistyön verkostoa.

Kuvassa on Niinistön lisäksi Britannian pääministeri Boris Johnson, Islannin pääministeri Katrín Jakobsdóttir ja takana ruudulla Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi.

JEF tulee sanoista Joint Expeditionary Force, ja yhteistyössä ovat mukana Britannian ja Suomen lisäksi Hollanti, Islanti, Latvia, Liettua, Norja, Ruotsi, Tanska ja Viro. Britannia on kutsunut muiden JEF-maiden johtajat yhteiseen kokoukseen Lontooseen.

15:09: AFP kertoi tänään tiistaina iltapäivällä, että noin 2 000 siviiliajoneuvoa oli onnistunut ajamaan pois saarretusta Mariupolista evakuointireittiä pitkin.

Asiasta kertoi Mariupolin kaupunginvaltuusto Telegram-viestipalvelussa. Noin 2 000 autoa jäi vielä odottamaan pääsyä pois kaupungista.

14.50: Suojelupoliisi (supo) ei näe Venäjältä Suomeen tulevia ihmisiä turvallisuusuhkana, supo kertoo Twitterissä. Tilanne on supon seurannassa.

– Venäläiset tarvitsevat Suomeen ja Schengen-alueelle tullakseen viisumin, joten viranomaisilla on yleisesti ottaen hyvä kuva tulijoista, supo kirjoittaa.

Supo kommentoi asiaa, sillä sen mukaan julkisuudessa on ollut paljon huolta Venäjältä Suomeen matkustavista ihmisistä. Supon mukaan Venäjältä lähtee nyt erityisesti presidentti Vladimir Putinin hallinnon vastustajia.

14.48: Lähes 65 prosenttia nuorista pelkää sodan leviämistä Suomeen, selviää Nuorisoalan kattojärjestö Allianssin ja MTV:n uutisten kyselystä.

Kolme neljästä nuoresta ilmoitti Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan laskeneen mielialaa erittäin paljon tai jonkin verran. Lähes 60 prosenttia vastaajista tuntee pelkoa omasta tai läheisten turvallisuudesta. Yli 70 prosenttia totesi kokevansa ahdistusta.

Allianssin ja MTV:n uutisten kysely alle 30-vuotiaille nuorille toteutettiin äskettäin. Kyselyyn vastasi noin 1 300 nuorta.

14.45: Maanantai-iltana Venäjällä suoraan tv-uutislähetykseen rynnänneen toimittaja Marina Ovsyannikovan asianajaja kertoi tiistai-iltapäivällä CNN:lle, ettei hän ole saanut yhteyttä toimittajaan sen jälkeen, kun poliisit veivät tämän maanantai-iltana. Asianajaja sanoi, ettei hän tiedä, missä Ovsyannikova on.

14.28: Aamulla Kiovaan tehtyjen ilmaiskujen varmistettujen kuolonuhrien määrä on noussut neljään, kertovat kaupungin viranomaiset uutistoimisto Reutersin mukaan.

Kiova on julistanut 35 tunnin ulkonaliikkumiskiellon pommitusten kiihdyttyä kaupungissa. Ulkonaliikkumiskielto alkaa tänään iltakahdeksalta ja päättyy ylihuomenna torstaina aamuseitsemältä.

13.47: Venäjän jalkapallomaajoukkueen pitkäaikainen kapteeni Artjom Dzjuba on maan jalkapalloliiton mukaan kieltäytynyt maajoukkuekutsusta Ukrainan sodan takia. Venäjän jalkapalloliitto tiedotti asiasta tiistaina.

Maajoukkueen päävalmentaja Valery Karpin kertoo tiedotteella keskustelleensa Dzjuban kanssa sunnuntaina.

– Artem kertoi, että hän haluaa kyllä pelata maajoukkueessa. Hän kuitenkin pyysi, että häntä ei kutsuttaisi nyt maajoukkueeseen perhesyistä, sillä hänellä on paljon perhettä ja sukulaisia Ukrainassa, jossa tilanne tällä hetkellä on vaikea, Karpin sanoi tiedotteella.

13.31: Venäläinen tunnettu uutisankkuri Lilia Gildeyeva kertoo lopettaneensa työnsä ja lähteneensä Venäjältä, kirjoittaa BBC.

Gildeyeva toimi uutisankkurina valtiollisen kaasuyhtiö Gazpromin omistamalla NTV-kanavalla, joka on Venäjän kolmanneksi suosituin televisiokanava.

Viime vuonna Gildeyeva oli presidentti Vladimir Putinin toimittajalistalla, jotka saivat kiitosta "saavutuksista joukkotiedotuksen kehittämisessä".