Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ruokavirasto myöntää helpotuksia elintarvikkeiden pakkausmerkintöihin Ukrainan sodan aiheuttamien saatavuusongelmien vuoksi

Ruokavirasto myöntää helpotuksia elintarvikkeiden pakkausmerkintöihin Suomessa.

Syynä ovat Ukrainan sodan aiheuttamat saatavuusongelmat, joiden vuoksi elintarvikkeiden valmistusaineisiin voidaan joutua tekemään äkillisiä muutoksia, virasto kertoo tiedotteessaan. Elintarvikkeen koostumus ei tällöin välttämättä täysin vastaa pakkausmerkintöjä.

Ruokavirasto myöntää merkintöihin helpotuksia, jotta olemassa olevat pakkausmateriaalit voidaan edelleen hyödyntää. Elintarviketurvallisuus ei saa kuitenkaan viraston mukaan vaarantua.

Jos korvaava ainesosa on yleisesti allergioita tai intoleransseja aiheuttava aine, se tulee aina ilmoittaa pakkausmerkinnöissä sekä verkkokaupassa.

Merkitykseltään vähäisiä raaka-aineita voi korvata muulla raaka-aineella tai jättää pois.

Yritysten tulee kertoa ainesosamuutoksista ja korvaavista raaka-aineista vähintään verkkosivuillaan sekä toimittaa tieto kaupalle. Muutoksista viestitään kaupassa esimerkiksi elintarvikkeen läheisyydessä olevalla taululla.

Ukrainan sota vaikeuttaa joidenkin raaka-aineiden saantia Ukrainasta ja Venäjältä. Tarvetta korvaaviin raaka-aineisiin esiintyy tällä hetkellä erityisesti kasviöljyissä, mikä voi johtaa ainesosamuutoksiin mm. kekseissä ja sipseissä.

Ruokaviraston päätös koskee tavanomaisia elintarvikkeita. Esimerkiksi ravintolisien ja lastenruokien pakkausmerkintähelpotukset ratkaistaan tuotekohtaisesti kunnan elintarvikevalvonnassa.