Pohjois-Korea kertoo testanneensa uudentyyppistä mannertenvälistä ohjusta

Pohjois-Korea vahvistaa testanneensa eilen uudentyyppistä mannertenvälistä ballistista ohjusta. Pohjois-Korean valtionmedian mukaan maan johtaja Kim Jong-un oli valvomassa henkilökohtaisesti uuden ohjuksen testilaukaisua.

Pohjois-Korean naapurimaat Etelä-Korea ja Japani kertoivat torstaina havainneensa ohjuskokeen, ja ohjuksen lentoradan perusteella kyseessä arveltiin olevan mannertenvälinen ohjus. Etelä-Korea, Japani ja Yhdysvallat tuomitsivat laukaisun kovin sanoin.

Ohjus kävi Pohjois-Korean mukaan runsaan 6 200 kilometrin korkeudessa ja lensi reilun tuhannen kilometrin matkan ennen kuin putosi Japaninmereen. Ohjus putosi Japanin talousalueelle, ja Japani kritisoi Pohjois-Korean vaarantavan alueen rauhan ja turvallisuuden.

Testattu ohjus oli uusi Hwasong-17-ohjus, jonka Pohjois-Korea esitteli vuonna 2020. Ohjusta ei aiemmin ollut testattu onnistuneesti. Viime viikolla Pohjois-Korea todennäköisesti suoritti epäonnistuneen ohjuskoneen Hwasong-17:llä, koska ohjuksen nähtiin räjähtävän pääkaupunki Pjongjangin yllä.

Valtiollisen uutistoimisto KCNA:n mukaan ohjus laukaistiin matkaan Pjongjangin lentokentältä. KCNA:n julkaisemissa kuvissa Kim oli kiitoradalla mustassa nahkatakissa ja aurinkolaseissa ohjuksen edessä, jota kuljetettiin 11-akselisen ajoneuvon päällä.

Ensimmäinen mannertenvälisen ohjuksen koe yli neljään vuoteen

Pohjois-Korea oli testannut edellisen kerran mannertenvälistä ballistista ohjusta marraskuussa 2017. Tuolloin se testasi aiempaa ohjusmallia Hwasong-15:tä, joka lensi paljon lyhyemmän matkan.

Sittemmin Pohjois-Korea pidättäytyi mannertenvälisten ohjusten testaamisesta, koska Yhdysvaltain silloinen presidentti Donald Trump aloitti Pohjois-Korean kanssa diplomaattiset ponnistelut, jotka eivät kuitenkaan johtaneet mihinkään. Aiemmin tänä vuonna Pohjois-Korea ilmoitti voivansa jatkaa myös mannertenvälisten ohjusten testaamista. Maa on testannut alkuvuoden aikana ahkerasti erilaisia ohjuksia.

Pohjois-Korean uskotaan pystyvän ohjuksillaan toimittamaan ydinkärjen Yhdysvaltoihin. KCNA:n mukaan Kim sanoi, että Pohjois-Korea on nyt "täysin valmis pitkäkestoiseen kamppailuun Yhdysvaltain imperialisteja vastaan."

Asian tiimoilta on tarkoitus pitää perjantaina YK:n turvallisuusneuvoston hätäkokous. Mannertenvälisen ohjuksen laukaisu rikkoo useita YK:n päätöslauselmia. Pohjois-Korea on jo valmiiksi tiukkojen kansainvälisten pakotteiden alaisuudessa.

Uutistoimisto AFP:n haastattelemien asiantuntijoiden mukaan ohjuskokeen ajoitusta voi selittää se, että ensi kuussa Pohjois-Koreassa juhlitaan maan perustajan Kim Il-sungin syntymän 110-vuotispäivää. Pohjois-Korea saattaa myös hyödyntää maailmanpolitiikan tilannetta, jossa Yhdysvaltojen huomio on kiinnittynyt Venäjän hyökkäyssotaan Ukrainassa.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut