Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Marin: Suomen on pohdittava suhtautumista sotilaalliseen liittoutumiseen tämän kevään aikana

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan Suomen on vakavasti pohdittava asemoitumista ja suhtautumista sotilaalliseen liittoutumiseen alkaneen kevään aikana.

– Tämä on tehtävä huolellisesti, mutta ripeästi – käytännössä tämän kevään kuluessa, Marin sanoi puheessaan SDP:n puoluevaltuustolle Helsingissä.

Marin uskoo, että Suomen Nato-jäsenyysprosessi olisi sujuva, jos Suomi päättäisi Nato-jäsenyyttä hakea. Hän viittasi useiden valtionpäämiesten ja Naton pääsihteerin Jens Stoltenbergin kanssa käymiinsä keskusteluihin, joissa on kaikissa vakuutettu, että Naton ovet ovat Suomelle avoinna ja että Suomi olisi tervetullut Naton jäseneksi, jos se päättää jäseneksi hakea.

– Minulla on myös luottamusta siihen, että prosessi olisi sujuva ja nopea, ehkä tavanomaistakin nopeampi, Marin sanoi tiedotustilaisuudessaan.

– Totta kai me pyrkisimme kaikin keinoin jo etukäteisesti tekemään sen pohjatyön ja varmistamaan, että mikäli hakisimme, niin sitten kaikki sujuisi hyvin ripeästi, Marin jatkoi.

Marinin tiedossa ei varaumia

Jäsenyysprosessin tarkempaa kestoa Marin ei halunnut arvioida.

– Tämä vaatisi lukuisien maiden hyväksymis- ja ratifiointiprosessin, ja näiden ennakoiminen on mahdotonta etukäteisesti, Marin sanoi.

– Luotan siihen, että prosessi olisi nopea. Uskon, että maat näkevät minkälainen tämä tilanne Euroopassa on. Varmasti tässä pyrittäisiin ripeyteen, mutta tarkkaa arviota on mahdotonta tässä kohtaa antaa, Marin jatkoi.

Marinilla ei ole tiedossa, että millään Naton jäsenmaalla olisi varaumia Suomen Nato-jäsenyyden suhteen. Julkisuudessa on arvioitu, että esimerkiksi Turkki tai Kreikka saattaisivat suhtautua varauksellisesti Suomen jäsenyyteen, mutta Marin torjui tällaiset arviot.

– Minulla ei ole tiedossani mitään tällaisia varaumia. Päinvastoin taisi olla niin, että Turkki on ilmoittanut, että nämä puheet eivät pidä paikkaansa, Marin sanoi tiedotustilaisuudessaan.

"Haluamme antaa tilaa keskustelulle"

Marin ei puheessaan valottanut henkilökohtaista Nato-kantaansa, vaan sanoi, että aikoo kertoa kantansa jäsenyyteen "tulevan keskustelun ja prosessin aikana".

Marin sanoi, että suomalaisten tulee arvioida huolellisesti Nato-jäsenyyteen liittyvät mahdollisuudet ja riskit. Sekä liittyminen että liittymättä jättäminen ovat Marinin mukaan valintoja, joilla on seurauksia.

Marin sanoi tiedotustilaisuudessaan, ettei vielä halua julkistaa Nato-kantaansa koska "haluaa antaa prosessille mahdollisuuden".

– Mikäli minä itse tai tasavallan presidentti tässä kertoisimme voimakkaita näkemyksiä asian tiimoilta niin keskustelu loppuisi siihen. Me haluamme tietenkin antaa tilaa tälle keskustelulle, Marin sanoi.

– Pidän erittäin tärkeänä ja hyvänä sitä, että kaikki keskeiset instituutiot ovat mukana tässä pohdinnassa, Marin jatkoi.

Marinin mukaan hän kertoo Nato-kantansa tänä keväänä ennen mahdollista SDP:n ylimääräistä puoluevaltuuston kokousta, jossa puolueen Nato-kannasta mahdollisesti päätetään.

– Tietenkin puheenjohtajana tehtäväni on kertoa oma kantani oman puolueeni päätöksenteon tueksi, Marin sanoi.

Marin ei pidä välttämättömänä, että Nato-jäsenyyden hakemisesta järjestettäisiin Suomessa kansanäänestystä. Hän muistutti, että valtiosäännön mukaisesti eduskunta on se taho, joka päättää mahdollisen Nato-jäsenyyshakemuksen lähettämisestä.

– En pidä välttämättömänä kansanäänestystä tässä asiassa. Me olemme nähneet useita mielipidetiedusteluja ja -mittauksia, joiden pohjalta voisimme arvioida, että kansan keskuudessa olisi laajaa tukea Nato-jäsenyydelle.