Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Onko tässä selitys Venäjän puolustusministerin katoamiselle julkisuudesta? Sergei Shoigun väitetään kierrelleen epätoivoisilla aseostoksilla "ystävällisissä maissa"

Muun muassa BBC:lle raportoivan freelance-toimittajan Euan MacDonaldin mukaan Venäjän puolustusministerin Sergei Shoigun kaksi viikkoa kestänyt poissaolo julkisuudesta on saanut selityksen.

MacDonaldin venäläisistä lähteistä saamien tietojen mukaan Shoigu on vieraillut useissa Venäjän "ystävällisiksi" luokittelemissa maissa peräämässä sotilaallista kalustoa ja aseteollisuuden tarvitsemia komponentteja. Venäjä olisi halunnut esimerkiksi Kiinalta ja Pohjois-Korealta käyttöönsä etenkin ohjuksia ja niiden valmistukseen käytettävää materiaalia.

Venäjän aseteollisuus on mittavaa, mutta esimerkiksi ohjusten komponenteista noin 75 prosenttia on hankittava ulkomailta.

Venäjän on arvioitu menettäneen Ukrainassa noin 650 panssarivaunua, yhteensä lähes 300 hävittäjää/taisteluhelikopteria ja kymmeniä ohjattuja ohjusten laukaisujärjestelmiä. Ukrainan kaupunkien summittainen tulittaminen on lisäksi supistanut ohjusvarastoja tuntuvasti.

Ilmeisesti Shoigun ostosretkeltä jäi kuitenkin tuliaisiksi Vladimir Putinille vain henkistä tukea.

Länsimaissa Shoigun katoaminen julkisuudesta kauhistutti, koska puolustusministerin tiedetään olevan yksi niistä kolmesta venäläisestä, joilla on hallussaan niin sanottu ydinasenappi. Esimerkiksi Yhdysvaltain puolustusministeri Lloyd Austin tavoitteli Shoigua päiväkausia ilman tulosta.

Venäjän puolustusministeriö kertoi Shoigun julkisuudesta katoamisen syyksi "kovat kiireet ja paineet työtehtävissä".