Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Keskustan puoluevaltuusto antoi valtiojohdolle tukensa hakea tarvittaessa Nato-jäsenyyttä

Keskustan puoluevaltuusto antoi valtiojohdolle tukensa hakea tarvittaessa Nato-jäsenyyttä. Esityksen mukaan keskusta tukee valtiojohdon toimintaa muuttuneessa turvallisuusympäristössä. Se antaa valtuutuksen puoluejohdolle ja keskustan edustajille maan hallituksessa kaikkien Suomen turvallisuuden kannalta tarvittavien ratkaisujen tekemiseen, sisältäen Nato-jäsenyyden hakemisen.

Keskustan 135-henkinen puoluevaltuusto käyttää ylintä päätösvaltaa keskustassa puoluekokousten välisenä aikana. Puoluevaltuusto kokoontuu tänään ja huomenna Vaasassa.

Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko pyysi poliittisessa katsauksessaan puolueensa puoluevaltuustolta tukea sille, että valtiojohto voisi tarvittaessa hakea Nato-jäsenyyttä jo ennen keskustan kesän puoluekokousta.

Saarikon puhe oli keskustalaisittain poikkeuksellinen ja historiallinenkin. Keskustassa on perinteisesti suhtauduttu jähmeästi Natoon, mutta kannat ovat olleet voimakkaassa muutoksessa sen jälkeen, kun Venäjä aloitti laajamittaisen hyökkäyksen Ukrainaan.

Saarikko totesi, että Venäjän hyökkäys on väärin ja laiton.

– Länsi toivoi yhtä, Venäjä puhui toista ja valmisteli kolmatta, Saarikko kertasi sotaa edeltävää tilannetta.

Hän sanoi, että venäläisten joukkojen raakalaismainen väkivalta siviilejä kohtaan tutkitaan sotarikoksena. Saarikon mukaan presidentti Vladimir Putinin Venäjä on arvaamaton ja aggressiivinen sotavalta, jonka toimintaa eivät ohjaa tai oikeuta mitkään hyväksytyt tai tunnistetut perusteet.

– Ylitettyään Ukrainan rajan Venäjä on ylittänyt ihmisyyden rajan, Saarikko sanoi.

Saarikko: Aikaa odottaa ei ole

Saarikko vetosi siihen, että puoluevaltuusto on puoluekokousten välillä puolueen ylin päättävä elin, eikä aikaa odottaa ole. Saarikko kertoi tekevänsä esityksen kokouksen päätökseksi, jonka mukaan keskusta tukee valtiojohdon toimintaa muuttuneessa turvallisuusympäristössä.

Saarikon esityksen mukaan puoluevaltuusto antaa valtuutuksen puoluejohdolle ja keskustan edustajille maan hallituksessa kaikkien Suomen turvallisuuden kannalta keskeisten ratkaisujen tekemiseksi, sisältäen Nato-jäsenyyden.

Saarikko viittasi puheessaan myös pakotepolitiikkaan.

– Me olemme valmiit myös yhä kovempiin pakotteisiin Venäjää vastaan.

Saarikko totesi, että kovempien pakotteiden vaikutukset tuntuvat taloudessamme, kodeissamme ja yrityksissämme.

– Meillä on nyt Putinin hinnat. Se meidän on kestettävä, koska silmien sulkemisen hinta on kalliimpi, Saarikko sanoi. 

Keskustan 135-henkinen puoluevaltuusto käyttää ylintä päätösvaltaa keskustassa puoluekokousten välisenä aikana. Puoluevaltuusto kokoontuu tänään ja huomenna Vaasassa.

Kaikkonen: Tälle sodalle ei ole mitään oikeutta

Saarikon jälkeen puoluevaltuustolle puhui keskustalainen puolustusministeri Antti Kaikkonen, joka pyysi puoluevaltuustolta tukea Saarikon esitykselle. Kaikkonen puhui turvallisuusympäristön muutoksesta ja siitä, kuinka Venäjä haluaa siirtyä etupiireihin perustuvaan turvallisuusjärjestykseen.

– Tälle sodalle ei ole mitään oikeutta. Ei mitään, Kaikkonen sanoi.

Kaikkonen totesi tavoitteena olevan, että sota ei enää koskaan tule Suomen rajoille.

Niin ikään nykyinen eduskunnan puhemies Matti Vanhanen kehotti antamaan Saarikon esitykselle tuen.

– Teidän tehtävänne on antaa Annikalle ja muulle puoluejohdolle se tuki, mitä nyt pyydetään, Vanhanen sanoi.

Väyrynen: Puoluevaltuuston päätös on mitätön

Kokouksessa pyydetyistä puheenvuoroista on kuulunut Venäjän voimakasta arvostelua ja vahva tuki Saarikon esitykselle. Osassa ulostuloista on kuulunut vaade historiallisen varovaisuuspolitiikan hylkäämisestä ja joissain myös toive keskustan selkeämmästä kannasta Nato-jäsenyyden puolesta.

Selkeintä poikkeusta puheenvuorojen yleiseen linjaan edusti Paavo Väyrynen. Hän totesi, ettei ole puoluevaltuuston jäsen, mutta hänen mukaansa puoluevaltuustolla ei ole oikeutta antaa tällaista valtuutusta.

– Olen ymmärtänyt, että sellaisen päätöksen aiotte yksimielisesti antaa, mutta se on pätemätön ja mitätön, Väyrynen sanoi.

Väyrysen mukaan päätös kuuluu puoluekokoukselle, joka kokoontuu seuraavan kerran kesällä.