Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ranskan presidentinvaalien ensimmäisestä kierroksesta povataan tiukkaa taistoa

Ranskan presidentinvaaleista on tulossa odotettua tiukempi taisto. Ensimmäisen kierroksen varsinainen vaalipäivä on huomenna.

Ennusteiden mukaan taisto presidentin paikasta käydään liberaalin, istuvan presidentin, Emmanuel Macronin ja äärioikeistolaisen Marine Le Penin välillä. Keskiviikkona julkaistun Le Monde -lehden kyselyn mukaan Macron saisi ensimmäisellä kierroksella 27 ja Le Pen 22 prosenttia äänistä. Toisella kierroksella lukemat olisivat Macronin hyväksi 54–46.

Kaksikko kävi toisen kierroksen taiston myös viisi vuotta sitten. Tuolloin Macron vei voiton prosentein 66–34.

Analyytikot varoittavat, että tuloksen ja äänestysprosentin ennustaminen on vaikeaa. On arvioitu, että jopa neljäsosa äänioikeutetuista jättää äänestämättä.

– Ensimmäisen kierroksen suhteen on yhä paljon epävarmuuksia, sanoo ranskalainen poliittisen historian tutkija Pascal Perrineau.

Perrineaun mukaan äänestämättä jättävien lisäksi ehdokkaastaan epävarmoja tai mahdollisesti kantaansa muuttavia äänioikeutettuja on yhä suuri joukko.

Vuonna 2002 peräti 28,4 prosenttia äänioikeutetuista jätti äänestämättä presidentinvaalien ensimmäisellä kierroksella. Edellisten vuoden 2017 presidentinvaalien äänestämättömien osuus, 22,2 prosenttia, ylitetään lähes varmasti.

Vanhat, perinteiset puolueet alamaissa

Mikäli Macron selviytyy toiselle kierrokselle ja hänet äänestetään lopulta toiselle kaudelle, hänestä tulee ensimmäinen uudelleenvalittu Ranskan presidentti sitten vuoden 2002. Tuolloin Jacques Chirac valittiin toiselle kaudelle.

Chiracin jälkeen presidentiksi valittu Nicolas Sarkozy hävisi 2012 toisella kierroksella Francois Hollandelle. Tämä puolestaan ei pyrkinyt viisi vuotta sitten jatkokaudelle.

Erikoinen piirre Ranskan presidentinvaaleissa on nyt, että perinteisten puolueiden keskustaoikeistolainen Valerie Pecresse ja vasemmistososialistien Anne Hidalgo jäävät mitä suurimmalla todennäköisyydellä kauas toisesta kierroksesta. Sama kohtalo odottaa ilmeisesti myös vihreiden Yannick Jadotia. Macronin ja Le Penin jälkeen ensimmäisellä kierroksella kolmanneksi suurimman äänisaaliin odotetaan menevän laitavasemmiston Jean-Luc Melenchonille.

Viime vuoden puolella paljon huomiota sai äärioikeistolainen tv-toimittaja Eric Zemmour, joka on tosin menettänyt kannatustaan. Analyytikot ovat sanoneet, että Zemmour on auttanut Le Peniä näyttämään julkisuudessa maltillisemmalta.

Macron jäänee toisella kierroksella ilman oikeistokoalition tukea

Ensimmäisen kierroksen epävarmuuksista huolimatta analyytikkojen huomio on jo osin toisella kierroksella. Analyytikot arvioivat, ettei Macron saa tällä kertaa toisella kierroksella samaa tukea oikeistokoalitiolta, joka auttoi hänet voittoon 2017. Sama koalitio auttoi 2002 Jacques Chiracin lyömään Marine Le Penin isän Jean-Marie Le Penin toisella kierroksella.

Äänestyspaikat aukeavat Manner-Ranskassa Suomen aikaa varhain sunnuntaiaamuna.

Ranskan merentakaisilla alueilla äänestys alkaa jo lauantaina Suomen aikaa. Ensimmäisenä aukeavat äänestyspaikat Kanadan itärannikolla sijaitsevalla Saint Pierren ja Miquelonin saariryhmällä. Sen jälkeen ovat vuorossa Karibian alueet sekä Tyynenmeren ja Intian valtameren territoriot.

Presidentinvaalien toinen kierros pidetään 24. huhtikuuta.