BBC: Länsimaiden täyskielto Venäjältä tuodulle energialle voisi lopettaa sodan Ukrainassa, arvioi Putinin entinen neuvonantaja

Länsimaiden asettama täyskielto Venäjältä tuodulle energialle voisi lopettaa sodan Ukrainassa. Näin arvioi Venäjän presidentti Vladimir Putinin entinen talouspoliittinen neuvonantaja Andrei Illarionov BBC:n haastattelussa.

– Jos länsimaat yrittäisivät panna toimeen todellisen kiellon Venäjältä tuodulle öljylle ja maakaasulle, veikkaisin että todennäköisesti kuukauden tai kahden sisällä Venäjän sotilasoperaatiot Ukrainassa loppuisivat, Illarionov sanoo BCC:lle.

Illarionov työskenteli Putinin neuvonantajana vuosina 2000–2005. Hän on sittemmin työskennellyt yhdysvaltalaisessa ajatushautomo Cato Institutessa.

BBC:n mukaan Venäjän öljyn ja kaasun vientitulot vastasivat 36 prosenttia Venäjän valtion kuluista. Tästä suuri osa tulee Euroopan unionista, joka tuo noin 40 prosenttia kaasustaan ja 27 prosenttia öljystään Venäjältä.

Länsimaat jatkavat kuitenkin energian tuontia Venäjältä. Illarionovin mukaan venäläisen energian täyskielto olisi länsimaille hyvin tehokas väline vaikuttaa Venäjään.

Venäjän hyökättyä Ukrainaan länsimaat ovat jo asettaneet Venäjää vastaan paljon pakotteita. Se on johtanut kaupankäynnin tyrehtymiseen Venäjän kanssa monilla aloilla ja monien länsimaisten yritysten lähtöön Venäjältä. Venäjän talouden ennustetaankin taantuvan voimakkaasti, BBC kertoo.

Illarionov arvioi BBC:lle, että Putin oli valmistautunut kestämään iskun Venäjän talouteen. Illarionovin mukaan tämä osoittaa, että Putinille ilmperialistinen ja alueellinen kunnianhimo on tärkeämpää kuin venäläisten ihmisten toimeentulo tai Venäjän valtion talous.

BBC viittaa Maailmanpankin lukuihin, joiden mukaan melkein 20 miljoonaa venäläistä elää köyhyydessä.

– Näemme todennäköisesti luvun kaksinkertaistuvan, ehkä jopa kolminkertaistuvan, kun talous heikkenee, Illarionov sanoo BCC:lle.

BBC haastatteli myös Venäjän entistä energiaministerin varamiestä Vladimir Milovia, joka nykyisin kuuluu Alexei Navalnyin oppositiopuolueeseen.

Milov uskoo, että Venäjällä vakavat talousvaikeudet, joihin liittyy hintojen nousu ja voimakas elintason lasku, voivat muuttaa kansalaisten mieltä muutamassa kuukaudessa.

– Useammat ihmiset alkavat puhua ääneen, Milov sanoo BCC:lle.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut