BBC selvitti tykinruoaksi lähetettyjen taustat – kuolleet sotilaat ovat lähes poikkeuksetta Venäjän köyhimmiltä alueilta

Britannian yleisradioyhtiö BBC on analysoinut tiedot 1 083:sta venäläissotilaasta, jotka ovat kuolleet hyökkäyssodassa Ukrainassa. BBC pyrki selvittämään mahdollisimman monen kuolleen sotilaan henkilöllisyyden, taustan ja kotipaikan.

BBC:n havainnoista merkittävin on, että kuolleista sotilaista suuri osa on kotoisin Venäjän kymmeneltä köyhimmältä alueelta. Noin tuhannesta kuolleesta suurin ryhmä ovat dagestanilaiset (93). Kaukasiassa sijaitseva Dagestan kärsii pahasta työttömyydestä ja alueella keskimääräinen kuukausipalkka on noin 370 euroa. Dagestanilaisia on houkuteltu armeijaan lupaamalla noin 460 euron kuukausipalkka plus täysi ylöspito sekä bonuksia sotamenestyksen mukaan.

Toiseksi suurin kuolleiden sotilaiden ryhmä on lähtöisin Burjatiasta, jossa työttömyysaste on BBC:n selvityksen mukaan Dagestanin tasoa eli noin 15 prosenttia.

BBC:n tietojen mukaan sotilaita on houkuteltu "Ukrainan erikoisoperaatioon" kertomalla tehtävän helppoudesta ja lupailtu jopa 2 000 euroon nousevia kuukausipalkkoja tehtävän erikoisluonteeseen perustuen.

Erikoisin yksityiskohta on, että yhdenkään selvitykseen löytyneen eli yli tuhannen kuolleen sotilaan kotipaikka ei ollut Moskova. Pääkaupungissa asuu 13,3 miljoonaa ihmistä, joten moskovalaisilla on ollut harvinaisen hyvä tuuri joko värväystilaisuuksissa tai tehtävissä sotakentillä.

Moskovalaisten pieni määrä saattaa osaltaan selittää sen, miksi pääkaupungin väestö ja etenkään sen hyväosainen eliitti ei vaikuta ymmärtävän Ukrainan sotatoimien todellista luonnetta ja raakuutta.

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut