Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

THL poisti yleisen maskisuosituksen – rokotukset ovat THL:n mukaan edelleen paras keino suojautua koronalta

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) poisti yleisen maskisuosituksen Suomesta torstaina. Maskia voi THL:n mukaan käyttää edelleen oman harkinnan mukaan.

THL nimesi maskisuosituksen poistoon kolme poikkeusta. Kasvomaskin käyttöä suositellaan edelleen julkisissa sisätiloissa ja liikennevälineissä niille, jotka hakeutuvat koronaepäilyn vuoksi hoitoon tai testiin. Samoin maskia on syytä käyttää niiden, joilla on hengitystieinfektion oireita, mutta kodin ulkopuolella liikkuminen on välttämätöntä. Maskisuositus jatkuu myös niille, jotka tietävät altistuneensa koronavirukselle esimerkiksi kotona, eivätkä kodin ulkopuoliset lähikontaktit ole vältettävissä.

– Erityisesti rokottamattomien 12 vuotta täyttäneiden sekä kaikkien, joilla on riski saada vaikea koronatauti rokotuksista riippumatta, kannattaa harkita sellaisen maskin käyttöä, joka suojaa myös kantajaansa tehokkaasti, täydensi THL:n ylilääkäri Otto Helve tiedotteessa.

Maski ei estä merkittävästi viruksen leviämistä

THL perusteli torstaina ilmoittamaansa muutosta maskisuositukseen sillä, että koko väestön tasolla maskien käytölle ei ole vaikuttavuusperusteita tämän hetken epidemiatilanteessa. THL:n mukaan kasvomaskien laajakaan käyttö ei yksittäisenä toimena estä nyt merkittävästi viruksen leviämistä.

THL totesi, että koronarokotukset ovat edelleen ylivoimaisesti tehokkain keino suojautua tältä virukselta. Vaikka rokotukset eivät kokonaan estä tartunnan saamista, ne suojaavat THL:n mukaan erittäin hyvin vakavalta tautimuodolta.

Nyt annettu muutos maskisuositukseen ei koske sellaisia työpaikkoja ja työskentelytilanteita, joissa maskien käyttö perustuu työsuojeluun ja asiakasturvallisuuteen. Näistä vastaa työnantaja ja ohjeistaa Työterveyslaitos.

Lisäksi eri alueilla voi olla voimassa paikallisia maskisuosituksia. Suomalaisten kannattaa seurata oman kunnan tai sairaanhoitopiirin viestintää maskien käytöstä alueella.

Samoin sosiaali- ja terveydenhuollossa on omat suosituksensa ja ohjeensa suojainten käytöstä.

Koronaepidemia levisi Suomen maaliskuussa 2020. Aluksi viranomaiset eivät pitäneet maskisuositusta tarpeellisena. THL antoi pandemian takia yleisen maskisuosituksen 13. elokuuta 2020.