Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Venäjä testasi uutta mannertenvälistä ohjusta, Ukrainasta paennut yli viisi miljoonaa – seurasimme hetki hetkeltä

Tässä jutussa seuraamme Ukrainan sodan tapahtumia hetki hetkeltä. Näet tuoreimmat päivitykset päivittämällä sivun.

22.36 Yhdysvallat on asettanut tänään uusia pakotteita kymmenille venäläisille henkilöille ja yrityksille, Reuters kertoo. Pakotteita asetettiin muun muassa kaupalliselle pankille ja kryptovaluuttojen louhintaan erikoistuneelle yritykselle.

Yhdysvaltain valtionvaraministeriön mukaan pakotteet kohdistuvat tahoihin, joita Venäjä on käyttänyt aiempien pakotteiden välttelemiseen.

22.33 Valkovenäläisen oppositiomedia Nextan mukaan kiinalainen maksujärjestelmä UnionPay on kieltäytynyt yhteistyöstä venäläisen Sperbankin kanssa. UnionPayta on mainostettu Venäjällä vaihtoehtona länsimaisille Visalle ja Mastercardille.

Nextan mukaan UnionPay kieltäytyi yhteistyöstä, koska se pelkää joutuvansa lännen pakotteiden kohteeksi, mikäli se toimii pakotteiden alaisten venäläispankkien kanssa.

22.22 Ylen mukaan Venäjä on estänyt pääsyn Ilta-Sanomien verkkosivustolle Venäjällä. Roskomsvoboda-kansalaisjärjestön mukaan syynä on Venäjän hyökkäyksen siviiliuhreista kertonut venäjänkielinen artikkeli.

21.58 Yhdysvaltain puolustushallinto Pentagonin tiedottaja John Kirby on oikonut eilistä lausuntoa, jonka mukaan Yhdysvallat olisi toimittanut hävittäjiä Ukrainaan.

Kirby sanoi eilen, että Yhdysvallat on toimittanut Ukrainaan uusia lentokoneita ja lentokoneenosia, joiden avulla uusia koneita saadaan ilmaan. Hän kuitenkin totesi, ettei maahan ole toimitettu "kokonaisia lentokoneita."

Tänään Kirby oikaisi sanomisiaan ja totesi, että Ukrainalle on toimitettu varaosia hävittäjiin, muttei uusia koneita.

21.26 Ukrainan varapääministeri Iryna Vereshchuckin mukaan Mariupoliin täksi päiväksi sovitut evakuointikäytävät eivät toimineet suunnitelmien mukaan. Kaupungista pääsi pakenemaan tänään joitain kymmeniä ihmisiä. Mariupolin pormestari oli toivonut, että jopa 6 000 ihmistä pystyttäisiin evakuoimaan tämän päivän aikana.

Vereshchuk sanoi, että epäonnistuminen johtui Venäjän "kyvyttömyydestä hallita sotilaitaan."

21.10 Ukrainassa tänään vieraillut Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel kertoi, ettei hän pysty sanoin kuvailemaan tunteitaan vierailunsa jäljiltä. Michel totesi, että Venäjää on rangaistava Ukrainan tapahtumista.

– Ei ole olemassa sanoja, joilla voisin selittää miten tunnen, en Euroopan-neuvoston puheenjohtajan roolissa, vaan isänä ja ihmisenä. Nämä ovat kauheuksia ja sotarikoksia. Niistä täytyy seurata rangaistus ja niistä seuraa rangaistus, Michel sanoi CNN:n mukaan Kiovassa.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin kanssa esiintynyt Michel kertoi, että hän oli vieraillut Borodiankan kaupungissa, jossa on paljastunut satoja siviilien ruumita käsittäviä joukkohautoja Venäjän joukkojen vetäydyttyä alueelta.

20.31 Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoo, että hän on valmis palauttamaan venäläisiä sotavankeja vastineeksi siviilien turvalliselle poistumiselle Mariupolista, BBC kertoo.

Zelenskyin mukaan Mariupolin Azovstalin terästehtaalla piileksii noin 1 000 siviiliä ja lisäsi, että tilanne kaupungissa käy joka päivä sietämättömämmäksi.

20.01 Saksa lopettaa venäläisen öljyn käytön vaiheittain tämän vuoden loppuun mennessä, maan ulkoministeri Annalena Baerbock sanoi tänään. Baerbockin mukaan Saksan tavoitteena on puolittaa Venäjältä tuodun öljyn määrä kesään mennessä ja lopettaa tuonti täysin loppuvuoden aikana.

19.26 Yhdysvallat sanoo olleensa tietoinen Venäjän tämänpäiväisestä ohjustestistä sovittujen ilmoituskanavien kautta, maan puolustushallinnon virkamiehet sanovat CNN:lle. Maat ovat sopineet ilmoittavansa toisilleen ohjusten testaamisesta, jotta vahingoilta vältytään.

Yhdysvaltain arvion mukaan Venäjän tänään testaama Sarmat-ohjus ei ole vielä operatiivisessä käytössä.

18.28 Venäjä on ilmoittanut testanneensa uutta mannertenvälistä ballistista Sarmat-ohjusta, kertoo uutistoimisto Reuters. Kyseessä on ydinkärkien kuljettamiseen tarkoitettu ohjus, jolle ei Venäjän presidentti Vladimir Putinin sanojen mukaan löydy toista vertaista maailmasta.

Reutersin mukaan ohjus on ollut kehitteillä vuosia, joten sen testaaminen ei liene olleen lännelle yllätys. Testi tapahtui kuitenkin hetkenä, jolloin geopoliittinen tilanne on erittäin kireä Ukrainan tilanteen vuoksi.

18.05 Yli 19 200 Ukrainan kansalaista on hakenut kansainvälistä suojelua Suomesta Venäjän hyökkäyksen jälkeen, kertoo Maahanmuuttovirasto.Yhteensä 19 252 Ukrainan kansalaista on hakenut kansainvälistä suojelua Suomesta Venäjän hyökkäyksen jälkeen, kertoo Maahanmuuttovirasto Twitterissä. Venäjä aloitti hyökkäyksensä Ukrainassa helmikuun loppupuolella.

Tilapäinen suojelu perustuu Euroopan unionin jäsenmaiden yhteiseen päätökseen tarjota ukrainalaispakolaisille turvaa. Se antaa oikeuden oleskella maassa ainakin vuoden verran, mutta lupaa voidaan tarvittaessa pidentää jopa kolmeen vuoteen.

Tilapäisen suojelun status nopeuttaa ukrainalaispakolaisten pääsyä työelämään, mutta rajaa heidät ulos Suomen sosiaaliturvasta ja palveluista.

Yli 19 000 ukrainalaista on hakenut kansainvälistä suojelua Suomesta Venäjän hyökkäyksen jälkeen

17.54 Saksan ulkoministeri Annalena Baerbock kertoi, että Saksa ei ole paljastanut yksityiskohtia kaikesta sotilasavusta, jota se on Ukrainaan toimittanut. Baerbockin mukaan Saksa on toimittanut Ukrainalle panssarintorjuntaohjuksia, ilmatorjunta-aseita ja muita "asioita", joista ei ole hiiskuttu julkisuuteen, jotta toimitukset tapahtuisivat nopeasti ja turvallisesti.

Baerbock myös totesi, että Saksa kouluttaa ukrainalaisia käyttämään ja huoltamaan uusia heille toimitettuja aseita.

– Jos kumppanimme toimittavat tykistöä, jota emme itse pysty toimittamaan, autamme niiden kouluttamisessa ja huoltamisessa, Baerbock sanoi.

17.38 Venäjän puolustusministeriö on uutistoimisto Reutersin mukaan ehdottanut, että kuolleiden sotilaiden omaisten pitäisi hakea korvauksia sotilashallinnolta siviilihallinnon sijasta. Reutersin mukaan tämä lisäisi entisestään Venäjän tappioiden ympärille kiedottua salaisuuden verhoa.

Venäjä luokittelee sotilaiden kuolemat jo valmiiksi valtionsalaisuuksiksi, eikä se ole päivittänyt tappiolukujaan lähes neljään viikkoon.

Puolustusministeriön ehdotuksen mukaan kuolleiden omaisille jaettavien korvauksien valvonnasta vastaisivat jatkossa sotilasvirkamiehet siviilivirkamiesten sijaan, joka vähentäisi entisestään niiden hallinnon työntekijöiden määrää, jotka näkevät tietoja tappioista.

17.21 Ukrainan puolustusministeri Oleksii Reznikovin mukaan Venäjä on menettänyt sodan aikana lähes 21 000 tuhatta sotilasta. Reznikov jakoi Ukrainan tuoreimman arvion Venäjän menetyksistä Twitterissä. Hän ei viestissään tarkenna, tarkoittaako luku pelkästään kuolleita.

Lisäksi ukrainalaiset sanovat Venäjän menettäneen muun muassa yli 800 tankkia, 171 lentokonetta, 150 helikopteria ja tuhansia ajoneuvoja.

15.49 Venäjä on pakkosiirtänyt puoli miljoonaa ihmistä Ukrainasta Venäjälle ilman siirrettävien suostumusta, sanoo Ukrainan parlamentin ihmisoikeuskomitean puheenjohtaja Mykyta Poturayev. Poturayev puhui videoyhteydellä Euroopan parlamentille.

Hänen mukaansa ukrainalaisilla ei ole ollut mahdollisuuksia ottaa yhteyttä siirrettyihin. Poturayev vaati kansainvälistä Punaista Ristiä järjestämään yhteyden kadonneisiin.

Poturayev kertoi myös olevansa huolissaan Venäjälle lähetettyjen kohtalosta.

– Tiedämme, että Venäjä on perustanut Ukrainan kansalaisia varten niin kutsuttuja seulontaleirejä. Se olisi mahdollinen suunta Punaisen Ristin toiminnalle, jotta saisimme edes jotain tietoa siirretyistä ja ymmärtäisimme, mitä heille tapahtuu Venäjän maaperällä, Poturayev sanoi The Guardianin mukaan.

15.28 Ukrainasta on paennut Venäjän hyökkäyksen alkamisen jälkeen yli viisi miljoonaa ihmistä, kertoo YK:n pakolaisjärjestö UNCHR.

Maasta paenneiden lisäksi yli Ukrainassa on yli seitsemän miljoonaa sisäistä pakolaista. UNCHR:n mukaan yli 90 prosenttia pakolaisista on naisia ja lapsia.

14.56 Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) sanoo, että Suomen ja Ruotsin samanaikaiset liittymisprosessit Natoon helpottaisivat varautumista Venäjän mahdollisiin reaktioihin. Haavisto sanoo pitävänsä tärkeänä, että Suomi ja Ruotsi pyrkivät tekemään ratkaisuja suurin piirtein samassa aikaikkunassa ja samansuuntaisesti.

Haavisto kommentoi asiaa eduskunnassa, joka on aloittanut Nato-jäsenyyttä koskevan ajankohtaisselonteon käsittelyn.

14.03 Amerikkalaismedia Bloombergin mukaan Venäjän presidentin Vladimir Putinin lähipiiristä on alkanut kuulua puhetta siitä, että hyökkäys Ukrainaan olisi ollut katastrofaalinen virhe.

Bloomberg kertoo, että kymmenen Kremlin sisäpiiriläistä on kovasti huolissaan siitä, että Venäjää uhkaa ennennäkemätön kansainvälinen eristäytyminen, joka muun muassa lamauttaa maan taloutta vuosiksi. Kaikki sodan kriitikot puhuivat pelon takia nimettöminä.

Sisäpiiriläiset eivät kuitenkaan usko, että Putin muuttaisi näkemystään Ukrainan sodan suhteen.

Putinin sisäpiiri: Venäjän talous lamaantuu vuosiksi – hyökkäystä Ukrainaan on alettu kutsua pahaksi virheeksi

13.44 Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel saapui tänään vierailulle Ukrainaan. Hän otti kantaa Ukrainassa tapahtuneisiin sotarikoksiin, joista syytetään Venäjän armeijaa.

– Historia ei tule antamaan anteeksi täällä tehtyjä sotarikoksia, hän kirjoittaa Twitterissä.

Michel julkaisi Twitter-tilillään kuvan Borodjankan kylästä, joka sijaitsee noin 50 kilometriä Kiovasta luoteeseen. Tekstissä hän viittaa Borodjankan lisäksi siitä 25 kilometrin päässä sijaitsevaan Butshaan sekä "liian moniin muihin" ukrainalaiskaupunkeihin.

– Rauhaa ei voi olla ilman oikeutta, Michel kirjoittaa.

13.03 Norjan hallitus kertoo antaneensa Ukrainalle sata ranskalaisvalmisteista Mistral-ilmatorjuntaohjusta, kertoo uutistoimisto AFP. Maan puolustusministeriön mukaan ohjukset olivat aiemmin Norjan laivaston alusten aseistuksena.

Norja vastaa toimituksella Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin maaliskuun lopussa maan parlamentille tekemään pyyntöön toimittaa Ukrainaan ilmatorjuntaohjuksia.

12.19 Venäjä on jälleen varoittanut Suomea ja Ruotsia Natoon liittymisestä, kertoo uutistoimisto Tass.

Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Marija Zaharova sanoo Rossija 24 -tv-kanavalla, että Venäjä on varoittanut maita sekä julkisesti että kahdenvälisiä kanavia pitkin.

Zaharovan mukaan maille on kerrottu seurauksista, joita Natoon liittymisestä tulee.

12.02 Norjan pääministerin Jonas Gahr Stören mukaan Suomi ja Ruotsi olisivat tervetulleita liittymään Naton jäseniksi. Störe kuitenkin korostaa STT:n haastattelussa, että naapurimaat tekevät omat päätöksensä itsenäisesti ja demokraattisesti eikä kenenkään muun pidä työntää niitä mihinkään suuntaan.

Suomessa on epäilty Nato-jäsenyyden vetävän maan mukaan konflikteihin ulkomailla tai vaikeuttavan välittäjänä toimimista. Stören mukaan Nato-jäsenyys ei ole vaikeuttanut Norjan toimimista välittäjänä useissa konflikteissa. Hänen mukaansa päätökset Norjan mahdollisesta osallistumisesta Naton operaatioihin on myös voitu tehdä aina kotimaassa.

Norjan pääministeri STT:lle: Suomi ja Ruotsi päättävät itse, mutta naapurit olisivat tervetulleita Natoon

11.44 Venäjä jatkaa joukkojensa keskittämistä Ukrainan itärajalle samaan aikaan kun taistelut Donbassin alueella kiihtyvät ja Venäjän joukot yrittävät murtautua läpi Ukrainan puolustuslinjoista, kertoo Britannian puolustusministeriö päivittäisessä katsauksessaan Twitterissä.

Venäjän ilmavoimien toiminta Ukrainan pohjoisosissa pysynee vähäisenä, koska joukot ovat vetäytyneet Kiovan pohjoispuolelta. Täsmäiskujen vaara on kuitenkin olemassa kaikkialla Ukrainassa, puolustusministeriö varoittaa. Hyökkäyksillään kaupunkeihin ympäri Ukrainaa Venäjä yrittää häiritä täydennysjoukkojen ja aseiden kuljettamista maan itäosaan.

Venäjän puolustusministeriön mukaan Venäjä iski keskiviikon vastaisen yön aikana yli tuhanteen sotilaskohteeseen Ukrainassa.

Venäjä jatkaa joukkojen keskittämistä Ukrainan itärajalle ja yrittää murtaa Ukrainan puolustuksen, kertoo Britannian puolustusministeriö – Ukraina saa ilmatorjuntaohjuksia Norjasta

11.40 Alustavien arvioiden mukaan Mariupolin kaupungista on tarkoitus tänään saada 90 bussilla pois liki 6 000 ihmistä, kertoivat kaupungin viranomaiset BBC:n mukaan.

Ukrainan varapääministeri Iryna Vereshtshukin mukaan evakuointien on määrä alkaa iltapäivällä. Hän varoitti kuitenkin, että turvallisuustilanne on kaupungissa niin vaikea, ettei mitään voida taata ennakolta.

Mariupolissa yhä olevien siviilien määrästä ei ole tarkkaa tietoa, mutta kaupungissa on arveltu yhä olevan jopa 100 000 siviiliä epätoivoisissa oloissa.

11.33 Kannatus Nato-jäsenyydelle on jatkanut kasvuaan Ruotsissa. Sanomalehti Aftonbladetin teettämässä kyselyssä jäsenyyttä kertoo kannattavansa 57 prosenttia vastaajista. Jäsenyyttä vastusti 21 prosenttia.

Kannatus kasvoi kuudella prosenttiyksiköllä kuukauden aikana. Vielä maaliskuussa saman lehden aiemmassa kyselyssä jäsenyyttä kannatti niukka 51 prosentin enemmistö.

11.21 Ukrainalainen komentaja on pyytänyt kansainvälisiä evakuointitoimia Mariupoliin, sillä tilanne on ukrainalaisten näkökulmasta kestämätön. Ukrainan merijalkaväkiprikaatin komentaja, majuri Serhii Volyna kertoi tiistai-iltana puhelimitse CNN:lle olosuhteista, joissa taisteluja piiritetyssä Mariupolissa käydään.

– Minulla on viesti maailmalle. Se saattaa olla viimeinen viestini, koska meillä on vain muutama päivä tai jopa tunteja jäljellä. Vetoamme maailman johtajiin, jotta meidät vietäisiin jonkin kolmannen valtion alueelle turvaan, Volyna sanoi CNN:lle.

Mariupolin poliisin edustaja kertoi CNN:lle, että ruoka- ja vesivarannot ovat hupenemassa voimakkaan pommituksen keskellä.

Volyna kuvaili tilannetta terästehtaalla kriittiseksi. Tehtaan alueella on suuri määrä haavoittuneita sotilaita ja rajalliset mahdollisuudet hoitotoimiin.

"Tämä saattaa olla viimeinen viestini" – piiritetyssä Mariupolissa ukrainalaiset käyvät epätoivoista taistelua hirvittävissä oloissa

10.55 Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel on saapunut Kiovaan, kertoo uutistoimisto AFP. Michel julkaisi Twitterissä kuvan Kiovasta rautatieasemalta ja kirjoitti olevansa "vapaan ja demokraattisen Euroopan sydämessä". Michel edustaa Ukrainassa EU-jäsenvaltioita.

Yhdysvaltojen, Kanadan, Japanin, Naton sekä useat Euroopan maiden johtajat sopivat eilen Venäjä-pakotteiden tiukentamisesta sekä sotilaallisen ja taloudellisen avun lisäämisestä Ukrainalle.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Ukrainassa: "Historia ei anna anteeksi sotarikoksia"

10.04 Japanin parlamentti on tänään kiristänyt Venäjään kohdistamiaan talouspakotteita ja riisunut maalta sille annetun suositun maan aseman kansainvälisissä kauppasuhteissa. Muutos tietää korotettuja tuontitulleja venäläisille tuotteille. Asiasta kertovat Japanin yleisradioyhtiö NHK ja uutistoimisto AP.

Japani kiristää Venäjään kohdistuvia pakotteita, saksalainen kemianteollisuuden yhtiö Henkel lähtee Venäjältä

9.58 Etelä-Ukrainassa piiritetyn Mariupolin satamakaupungin siviilien evakuoimista varten avataan tänään humanitaarinen käytävä, kertoo Ukrainan varapääministeri Iryna Vereshtshuk. Varapääministerin mukaan asiasta on jo alustavasti sovittu. Käytävää pitkin kaupungista voidaan evakuoida naisia, lapsia ja vanhuksia.

9.55 Venäjään Ukrainan sodan vuoksi kohdistetut vastatoimet jatkuvat maailmalla. Eilen saksalainen kemianteollisuuden konserni Henkel ilmoitti lähtevänsä Venäjältä.

Henkelillä on Venäjällä noin 2 500 työntekijää. Yhtiö ei kertonut tarkkoja tietoja vetäytymisensä aikataulusta tai taloudellisista vaikutuksista.

9.22 Piiritetyn Mariupolin satamakaupungin siviilien evakuoimista varten avataan tänään humanitaarinen käytävä, kertovat Ukrainan viranomaiset.

9.06 Ukrainan turvallisuuspalvelun Harkovan alueen päällikkö on täysin varma, että Harkovan alue ei joudu Venäjän käsiin. Päällikkö Roman Dudinin mukaan Ukrainan joukot ovat koko ajan valmiimpia taisteluun. Asiasta kertoi brittiläinen Sky News.

– Pystyimme kestämään ensimmäisen ja pelottavimman hyökkäyksen. Joukkomme ovat mobilisoituneet, ihmiset osaavat taistella ja ymmärtävät mitä pitää tehdä, Dudin sanoi.

Ukrainassa julistetaan kuoleman odottavan hyökkääjiä – "Edes ankat eivät halua nähdä miehittäjiä täällä"

8.57 Venäjän puolustusministeriö on antanut Mariupolin satamakaupunkia puolustaville joukoille jo kolmannen uhkavaatimuksen antautua, kertoi yleisradioyhtiö BBC viitaten uutistoimisto Reutersin tietoihin. Edellisen kerran Etelä-Ukrainassa sijaitsevaa kaupunkia puolustavia joukkoja vaadittiin antautumaan tiistaina ja sitä ennen viikonloppuna.

Venäjän mukaan yksikään ukrainalaissotilas ei suostunut antautumaan tiistaina.

Piiritettyä kaupunkia viikkokausia puolustaneiden ukrainalaisjoukkojen rippeet ovat vetäytyneet Azovstalin terästehdaskompleksin alueelle, missä on ukrainalaistietojen mukaan loukussa myös parisentuhatta siviiliä.

8.24 Etelä-Korea lähetti tiistaina Ukrainaan noin 20 tonnia humanitaarista apua. CNN:n mukaan lähetys on osa hallituksen ilmoittamaa 30 miljoonan dollarin humanitaarisen avun pakettia.

Etelä-Korean lähettämään pakettiin sisältyi muun muassa automaattisia defibrillaattoreita, hengityskoneita ja ensiapulaukkuja. Etelä-Korean ulkoministeriön mukaan maa harkitsee myös lisätuen tarjoamista Ukrainalle.

7.23 Ukrainan mukaan yhteys Tshernobylin ydinvoimalan ja maan ydinturvallisuusviranomaisen SNRIU:n välillä on saatu palautettua, kertoi Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA tiistai-iltana. Yhteys oli poikki yli kuukauden verran.

IAEA suunnittelee asiantuntijaryhmän vierailua voimalalle vielä tämän kuun aikana.

Tshernobylin ydinvoimala miehitettiin Venäjän hyökkäyksen ensimmäisinä päivinä helmikuun lopulla. Venäläisjoukot poistuivat alueelta maalis-huhtikuun vaihteessa.

IAEA: Yhteys saatu palautettua Tshernobylin ydinvoimalan ja Ukrainan ydinturvallisuusviranomaisen välille

6.45 Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi korosti jälleen länsimaisen aseavun merkitystä Ukrainan puolustukselle tiistai-iltana julkaistussa puheessaan. Zelenskyin mukaan Ukrainan kumppanimailla on moraalinen velvollisuus antaa Ukrainalle vuosikausia varastoissa maannutta kalustoa.

– Jos saisimme nyt kumppaneidemme tuleviksi viikoksi suunnittelemaa apua, se pelastaisi tuhansia ihmishenkiä. Toivon, että kumppanimme ovat tietoisia tästä ja ymmärtävät, että jokaisella päivällä on merkitystä, Zelenskyi kertoi puheessa.

6.33 Yhdysvallat valmistelee uutta 800 miljoonan dollarin arvoista aseapupakettia Ukrainalle, kertovat useat virkamieslähteet uutiskanava CNN:lle. Paketin hyväksymisen tarkemmasta aikataulusta ei lähteiden mukaan ole vielä tietoa.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden myönsi tiistaina toimittajille, että maa aikoo lähettää lisää tykistökalustoa Ukrainaan.

Ukrainaan on jo saapunut Yhdysvaltain viime viikolla lupaamaa raskaampaa sotakalustoa aiemmasta 800 miljoonan dollarin arvoisesta aseapupaketista. Pakettiin kuului muun muassa helikoptereita, panssaroituja miehistönkuljetusajoneuvoja sekä kenttätykkejä.

Mariupolin piiritetystä kaupungista yritettiin evakuoida siviilejä – Venäjä vaatii kolmannen kerran puolustajia antautumaan, kukaan ei tarttunut tarjoukseen

6.26 Venäjän joukkojen etenemiseen vaikuttavat edelleen ympäristölliset, logistiset ja tekniset haasteet sekä erittäin motivoituneet Ukrainan joukot, arvioi Britannian sotilastiedustelu tiistai-iltaisessa Ukraina-katsauksessaan.

Brittitiedustelun mukaan Venäjän jatkuvaa epäonnistumista tavoitteidensa saavuttamisessa kuvastaa kyvyttömyys päihittää Mariupolin kaupungin ukrainalaisvastarintaa.

Venäjän iskut Itä-Ukrainan Donbassin alueella ovat lisääntyneet, mutta brittien mukaan Ukrainan joukot ovat saaneet torjuttua useita Venäjän etenemisyrityksiä.

6.22 Eduskunta aloittaa Nato-jäsenyyttä koskevan ajankohtaisselonteon käsittelyn. Valtioneuvosto antoi eduskunnalle viime viikolla selonteon, jossa käydään läpi mahdollisen Nato-jäsenyyden seurauksia, vaihtoehtoja ja Suomen turvallisuusympäristön muutosta.

Valtionjohto voisi halutessaan tehdä päätöksen Nato-jäsenyyden hakemisesta ilman monipolvista eduskuntaprosessia. Eduskunnan käsittelyn aikana kansanedustajat pääsevät keskustelemaan Nato-kysymyksestä ja saavat lisätietoja liittymisen hyödyistä ja siihen liittyvistä uhista.

Samassa täysistunnossa keskustellaan tänään myös kahdesta Natoon ja yhdestä jalkaväkimiinoihin liittyvästä kansalaisaloitteesta.

6.13 Yhdysvaltojen puolustusministeriö ilmoittaa, että Ukrainalle on toimitettu hävittäjiä ja lentokoneen varaosia maan ilmavoimien auttamiseksi. Puolustusministeriön tiedottaja John Kirby ei kertonut, kuinka monesta koneesta on kysymys, minkä tyyppisiä ne ovat tai mistä ne ovat peräisin.

Hän totesi, että Ukrainalla on nyt käytössään enemmän hävittäjiä kuin mitä sillä oli kaksi viikkoa sitten ja antoi ymmärtää, että lähetetyt koneet ovat venäläisvalmisteisia.

– Muut maat, joilla on kokemusta tämänkaltaisista lentokoneista, ovat voineet auttaa heitä saamaan lisää koneita lentokuntoon, Kirby sanoi.