Useat kansainväliset mediat ja uutistoimistot raportoivat tiistain vastaisena yönä Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrovin haastattelusta Venäjän valtiollisella tv-kanavalla. Lavrovin kerrotaan varoittaneen länsimaita kolmannen maailmansodan mahdollisuudesta.
Uutistoimisto Reutersin mukaan Lavrov varoitti maailmaa aliarvioimasta "huomattavaa riskiä ydinsotaan". Brittilehti The Guardianin mukaan Lavrov sanoi, että puolustusliitto Nato "on jo pohjimmiltaan mukana sodassa Venäjän kanssa" lähetettyään aseapua Ukrainaan.
Uutistoimisto Ritzaun haastattelema tanskalainen puolustusasiantuntija toppuuttelee liiallista huolestumista Lavrovin puheista ja ydinsodan vaarasta. Sotilasanalyytikko Anders Puck Nielsenin mukaan Lavrovin varoittelut kolmannesta maailmasodasta voi toki tulkita uhkailuna länsimaita kohtaan, mutta kyse voi olla myös valmistautumisesta sodasta irtautumiseen pakon edessä.
– Toinen tulkinta on se, että tässä on kyse venäläisten valmistamisesta siihen, että Venäjä ei kykene toteuttamaan suuria visioitaan. Että on pakko olla vastuullinen ja ehkä jopa vetäydyttävä, jotta kolmas maailmasota voidaan välittää, Puck Nielsen sanoo.
Lavrovin lausuntoja kommentoivat myös Ukrainan ulkoministerin Dmytro Kuleba ja Britannian apulaispuolustusministeri James Heappey.
Kuleban mukaan Venäjän varoitukset kolmannen maailmasodan vaarasta johtuvat siitä, että Venäjä tuntee häviävänsä sodan Ukrainassa. Kuleba tviittaa Venäjän myös menettäneen toivonsa siitä, että se voisi säikytellä muun maailman lopettamaan tukensa Ukrainalle.
Tämä takia ulkomaailman täytyy vain lisätä tukeaan Ukrainalle, jotta maa voi selviytyä ja suojella Eurooppaa, Kuleba kirjoittaa.
Heappey puolestaan pitää Lavrovin puheita uhmailuna, uutisoi Reuters. Heappeyn mukaan tämäntyyppinen mahtailu on ollut Lavrovin tavaramerkki jo 15 vuoden ajan.
– Tällä hetkellä en näe kärjistymisen välitöntä uhkaa.
Myös Kiinan ulkoministeriön edustaja sanoi tiistaina, ettei kukaan halua nähdä kolmannen maailmansodan syttyvän.
Kiinan ulkoministeriön edustaja Wang Wenbin sanoi Kiinan toivovan, että osapuolet "pysyvät rauhallisina ja pidättyväisinä" ja "pääsevät sopuun mahdollisimman pian välttääkseen raskaammat seuraukset Euroopalle ja maailmalle".