Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Luokkaretki ei välttämättä peruunnu opettajien lakon vuoksi – OAJ on päättänyt, että leirikoulujen voidaan paikallisesti sopia jäävän lakon ulkopuolelle

Kunta-alan lakko uhkaa sulkea peruskouluja eri puolella Suomea vapun jälkeisen viikon tiistaina. Viikon mittaiseen lakkoon on jäämässä esimerkiksi 22 000 opettajaa pääkaupunkiseudun kunnissa, Oulussa, Rovaniemellä, Kuopiossa, Jyväskylässä, Turussa ja Tampereella. Kaikkiaan lakossa on mukana noin 80 000 kunta-alan työntekijää.

Tätä ennen työntekijäpuolta edustavat ammattiliitot JHL, Jyty sekä neuvottelujärjestö Juko ja Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat (KT) saattavat vielä päästä sopimukseen. Kunta-alan työriitaa ratkovaa sovittelulautakuntaa johtava Elina Pylkkänen kertoi maanantaina, että loppuviikosta mahdollisesti annetaan sovintoesitys. Lakkojen toteutuminen selviää sen jälkeen, kun työriidan osapuolet ovat ottaneet kantaa sovintoesitykseen.

Keväällä kouluissa järjestetään luokkaretkiä ja leirikouluja. Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestön Jukon järjestöpäällikkö Jarmo Niskanen kertoo, että Opetusalan Ammattijärjestö OAJ on päättänyt, että paikallisesti voidaan sopia, että leirikoulut eivät kuulu lakon piiriin. Näin on myös menetelty.

– Leirikoulut ovat lakon ulkopuolella ihan siltä pohjalta, että oppilaat ja opettajat ovat usein tehneet isosti työtä ja keränneet varallisuutta, Niskanen sanoo STT:lle.

Niskasen mukaan Jukon perusperiaate on, että lakot eivät saa vaikuttaa henkeen, terveyteen tai omaisuuteen. Lakon ulkopuolelle on rajattu esimerkiksi kuntien vesihuollon sekä joitain sosiaali- ja terveyspuolen työtehtäviä.

Aamulehti kertoi viime viikolla, että Tampereella lakon ajalle suunnitellut luokkaretket lähtökohtaisesti peruuntuvat, mikäli niitä ei saada siirrettyä.

Johtaja Kurt Torsell Opetushallituksesta sanoo, että lakko voi vaikeuttaa leirikoulun järjestämistä lakon jälkeenkin. Jos lakko on kestänyt viikon, opetuksen järjestäjä joutuu miettimään, kannattaako lähteä viikon mittaiseen leirikouluun vai käyttää tämä aika opetukseen. Hankaluuksia voi tuottaa sekin, että varauksia voi olla vaikea siirtää tai perua viime tingassa.

Torsell uskoo, että leirikoulujen suunnitteluun on vaikuttanut myös koronatilanne, joka näytti vielä pari kuukautta sitten pahemmalta kuin nyt.

Peruskoulut kiinni

Jarmo Niskasen mukaan työtaistelun piirissä olevissa kunnissa peruskoulut ovat kiinni.

– Jos 22 000 opettajaa on näillä näkymin työnseisauksen piirissä, niin kyllähän se tarkoittaa, että opetuspuolella lakkokaupungeissa on aika hiljaista, Niskanen sanoo.

Kyseessä on Jukon neljäs ja viides aalto kunta-alan lakkoja. Neljäs lakko osuu päällekkäin viidennen kanssa, koska työministeri Tuula Haatainen (sd.) siirsi huhtikuulle suunniteltua pääkaupunkiseudun lakkoa kaksi viikkoa eteenpäin.

Esimerkiksi Espoon kaupunki on kertonut, ettei perusopetusta järjestetä lakon aikana, koska opetusta ei voida turvallisesti järjestää vähäisen henkilökunnan vuoksi. Päiväkodit ovat suljettuna ensimmäisen lakkopäivän, mutta sen jälkeen osaa päiväkodeista pyritään pitämään auki. Espoon kaupungin sivuilla kerrotaan, ettei paikkoja voi varata etukäteen vaan lapsia otetaan päiväkoteihin sitä mukaa, kun heitä tuodaan paikalle.

Oulun kaupungin tiedotteen mukaan Oulussa päivähoidossa priorisoidaan perheitä, joiden molemmat huoltajat tai ainut huoltaja työskentelee kriittisissä tehtävissä sosiaali- ja terveydenhuollossa, palo- ja pelastustoimessa tai poliisissa.

Keväällä kouluissa valmistellaan myös peruskoulunsa päättävien päättötodistuksia. Kurt Torsell uskoo, että lakko hankaloittaa loppuarviointia, mutta muistuttaa, että arviointi perustuu oppilaan sekä kahdeksannella että yhdeksännellä luokalla tekemiin suorituksiin.

– Aina, kun joku jakso tippuu pois, niin sillä on varmaan vaikutuksensa, Torsell sanoo STT:lle.

Lukukautta on mahdollista pidentää

Tarvittaessa kunnat voivat päättää kevätlukukauden pidentämisestä lakon vuoksi. Torsellin mukaan lukukautta ei automaattisesti pidennetä lakon vuoksi.

Perusopetuslain mukaan menetetyt työpäivät on korvattava lisäämällä työpäiviä enintään kuudella päivällä, jos opetusta ei pakottavasta syystä ole voitu järjestää eikä opetussuunnitelman mukaisia tavoitteita voida saavuttaa.

Torsell arvioi, että kunnat arvioivat lukukauden pidentämisen tarvetta sitten, kun kaikki lakot ovat ohi.

Kunta-alan palkansaajia koskevat työehtosopimukset umpeutuivat helmikuun lopussa, jolloin myös neuvottelut keskeytyivät. Sopimukset koskevat kaikkiaan yli 400 000:ta kunta-alan palkansaajaa. Työntekijäjärjestöt tavoittelevat esimerkiksi ansiotasoa nostavaa palkkaohjelmaa.