Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

SYL vaatii ratkaisuja korkeakoulupudokkuuteen – liiton mukaan lisätukikuukausia olisi tiputeltava hennomalla kädellä

Suomen ylioppilaskuntien liitto SYL vaatii hallitukselta toimia, joilla taklattaisiin korkeakoululaisten opintojen keskeytymistä. Yliopisto-opiskelijoilla pudokkuutta esiintyy prosentuaalisesti melko vähän, mutta riippuen paikkakunnasta ja alasta pudokkuus oli paikoin yli 10 prosentissa lukuvuonna 2019–2020. Tiedot perustuvat Tilastokeskuksen tilastoihin, ja viimeisimmät tulokset ovat koronan alkuajoilta.

– Tietoa siitä, kuinka pandemia vaikuttaa tähän ei vielä ole. Meillä ei ole varaa antaa kenenkään pudota korkeakoulutuksen piiristä, mikäli haluamme pitää kiinni 50 prosentin koulutusasteen tavoitteesta, SYL kertoo tiedotteessaan.

Koulutuksensa keskeyttävien lisäksi pudokkaisiin lukeutuvat ne opiskelijat, joilla opintojen edistyminen on hidastunut merkittävästi tai keskeytynyt kokonaan. SYLin mukaan ratkaisuna olisi se, että opintojen keskeytyksien syitä selvitettäisiin tarkemmin ja opintopsykologeja sekä kuraattoreita tulisi mitoittaa korkekouluihin.

SYL ehdottaa myös, että edellytyksiä harkinnanvaraisten lisätukikuukausien myöntämiseen madallettaisiin. Selvitys opintojen viivästymisestä ja suunnitelma opintojen loppuun saattamisesta tulisi riittää niiden myöntämiseksi. SYLin mukaan myös yliopisto-opintojen kohdalla opintotuen tutkintojaottelusta tulisi luopua, ja opintotuen piiriin palaamisen kynnystä tulisi madaltaa 10 opintopisteeseen.

– Yliopistot ovat pandemian aikana tehneet paljon hyvää työtä pudokkuusriskissä olevien läsnäolevien opiskelijoiden tavoittamisessa. Haluamme, että tämä työ jatkuu ja tavoittaa tulevaisuudessa kaikki pudokkuusriskissä olevat, tiedotteessa todetaan.

– Toivomme päättäjitä kehysriihessä viisautta. Auttakaa meitä palauttamaan luotto tulevaisuuteen ja hyvinvointiyhteiskuntaan, jossa jokainen pidetään mukana.