Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vapun viettoon liittyy paljon luontoa kuormittavaa materiaalia – valinnoilla, kierrättämällä ja lajittelemalla ympäristö voi vapun jälkeen paremmin

Vaikka vappuun liittyy monenlaista kertakäyttöistä rekvisiittaa, voivat omat valinnat edesauttaa kestävää kulutusta. Tässä jutussa kerrotaan, miten ympäristöasiat voi ottaa huomioon juhlinnassa.

WWF Suomen viestinnän asiantuntija Minna Nyrhinen-Blazquezin laatimissa ohjeissa kerrotaan, miten vappua voi juhlistaa vähentämällä ympäristölle haitallista muovin käyttöä.

WWF:n ohjeissa kehotetaan kierrättämään vanhoja vapputamineita sen sijaan, että ostetaan kertakäyttökrääsää. Päivästä tulee helposti vuoden roskaisin juhlapyhä, jos toreilta haalitaan joka vuosi uudet varusteet kierrättämisen sijaan.

Paperiserpentiini on WWF:n mukaan paljon ekologisempi vaihtoehto kuin serpentiinispray, joka on käytännössä suihkutettavaa muovivaahtoa. Paperiserpentiinin voi laittaa sekajätteeseen.

Ilmapallosta huolehtiminen on tärkeää, ettei pallo karkaa taivaisiin ja päädy lopulta luontoa roskaamaan. Kun pallo lopulta tyhjenee, sen voi hävittää asiallisesti kierrättämällä. Muovipinnoitteisen foliopallon oikea osoite on sekajäte.

Muovipullon hajoaminen kestää noin 650 vuotta

Lounais-Suomen Jätehuolto (LSJH) on laatinut verkkosivuilleen asiakkailleen konkreettiset ohjeet siitä, miten vappumateriaalia kierrätetään ja hävitetään.

Ohjeissa esimerkiksi muistutetaan, että  foliopallot eivät kuulu metallinkeräysastiaan, sillä niissä on muovipinta.

– Kun foliopallot vetelevät viimeisiään, käy nakkaamassa ne polttokelpoisen jätteen jäteastiaan. Puhjenneet ilmapallot ovat nekin polttokelpoista jätettä, Lounais-Suomen Jätehuollon ohjeissa sanotaan.

Jätehuollosta omalla alueellaan vastaava yhtiö antaa piknikille menijöille vinkkejä.

– Älä hamstraa ylen määrin, vaan pakkaa piknikille tai pöytään ruokaa vain sen verran kuin porukalla syötte. Ota piknikille lähtiessäsi ruoantähteiden varalta mukaan sanomalehteä tai paperinen biojätepussi. Vie tähteet mukanasi esimerkiksi taloyhtiön biojäteastiaan tai kotikompostoriin.

Yhtiö kehottaa myös suosimaan mahdollisimman pitkälle kotoa valmiiksi löytyviä kestäviä muovisia pakastusrasioita tai astioita.

– Fiinimmän kattauksen ystävä kattaa piknikillekin posliinikipot ja lasiset juomalasit. Mikäli käytössä kuitenkin on kertakäyttöastioita, kuuluvat märät, likaiset ja muoviset kertakäyttöastiat polttokelpoisen jätteen astiaan.

Myös WWF Suomi suosittelee varaamaan mukaan kunnon aterimet ja mukit. Vapun jätevuori kasvaa turhaan, jos piknikpurtavat ja kuohuvat nautitaan muoviastioista.

Muovia ei pidä jättää luontoon, ja siihen on painavia syitä. Muovipullon täydellinen hajoaminen kestää WWF:n mukaan noin 650 vuotta.

Varustaudu omilla roska- ja bioroskapusseilla

Myöskään mitään tölkkejä ei saa jäädä luontoon. Pantilliset tölkit viedään kauppaan ja pantittomat metallinkeräysastiaan. Lasiset tai muoviset pantilliset simapullot viedään kauppojen pullonpalautuspisteisiin, pantittomat lasiset pullot lasinkeräysastiaan. Pantittomat muoviset pullot voi kierrättää muovipakkauksina.

Munkki- tai tippaleipärasvan voi laittaa esimerkiksi talouspaperiin imeytettynä kompostoriin tai biojäteastiaan. Ei missään nimessä viemäriin.

– Jos kumpaakaan ei ole käytössäsi, pakkaa rasva tiiviisti esimerkiksi maitotölkkiin ja laita polttokelpoisen jätteen astiaan, Lounais-Suomen Jätehuolto ohjeistaa.

Vappukrääsä, kuten huiskat, hatut, naamarit, markkinapallot, karnevaalikilkattimet, viirit ja vempaimet sekä muu ehjä muovikrääsä kannattaa jemmata tulevia vappuja ajatellen, Lounais-Suomen Jätehuolto muistuttaa.

– Missä ja miten ikinä vappua vietätkin, varustaudu roska- ja biojätepusseilla, jotta voit viedä jätteet mukanasi. Puistoissa ja kaupungilla sijaitsevat yleiset roska-astiat saattavat vappuna täyttyä ääriään myöten, eikä niihin pitäisi muutenkaan laittaa kuin polttokelpoista jätettä.