Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Venäläisjoukot pakottavat läheiset katsomaan raiskauksia, jotka noudattavat usein samaa kaavaa, sanoo Ylen haastattelema ukrainalaispsykologi

Varoitus: Jutun sisältämät yksityiskohdat voivat järkyttää.

Venäläisjoukot tekevät raiskauksia Ukrainassa systemaattisesti ja samalla kaavalla, sanoo Ylen haastattelussa ukrainalainen psykologi Oleksandra Kvitko.

Kvitko seuraa Venäjän hyökkäyssodan seurauksia läheltä, sillä hän työskentelee hätäapua antavassa puhelinpalvelussa. Kvitko on usein ensimmäinen, jolle raiskauksista kerrotaan – monesti jo ennen viranomaisia.

Hänellä itsellään on tällä hetkellä hoidettavanaan 94 tapausta. Puhelinpalvelun viidelle psykologille on yhteensä tullut tietoon 600 seksuaalisen väkivallan uhria.

Valtaosa soittajista on naisia. Tällä hetkellä Kvitko hoitaa kuutta miestä, joista kolme on yli 60-vuotiaita.

Vaikka Kvitko on työskennellyt jo ennen sotaa pitkään seksuaalisen väkivallan uhrien parissa, on nyt käsillä oleva tilanne hänen mukaansa ennenkokemattoman järkyttävä.

Puhelinpalveluun soittaneiden uhrien kertomuksista on käynyt ilmi, että raiskaukset noudattavat usein tiettyä kaavaa: venäläissotilaat peittävät kasvonsa ja raiskaavat joukolla. Usein uhrin läheiset pakotetaan katsomaan.

Yksi Kvitkolle tulleista puheluista oli äidiltä, jonka 11-vuotias poika oli raiskattu. Äiti oli sidottu tuoliin katsomaan.

Hän kertoo myös siskoksista, joista nuorempi raiskattiin isosiskon silmien alla.

– Isosisko meni polvilleen ja pyysi, että sotilaat ottaisivat hänet pikkusiskon sijaan. Sotilaat nostivat hänet pystyyn ja sanoivat, ei, sinä katsot, Kvitko kertoo.

Eräs 12-vuotias tyttö puolestaan oli mennyt pihalle poimimaan kukkia ilahduttaakseen äitiään. Myöhemmin äiti löysi tyttärensä pihalta joukkoraiskattuna ja tajuttomana.

Kvitko on saanut puheluita muun muassa Kiovan, Harkovan ja Hersonin alueilta. Hänen 94 hoidettavastaan vasta viisi on kertonut raiskauksesta viranomaiselle. Myös Kvitko raportoi kertomuksia eteenpäin sotarikostutkintaa varten.

Kvitkon arvion mukaan raiskauksista on paljastunut vasta jäävuoren huippu.

Samoin arvioi tiistaina YK:n erityisedustaja Pramila Patten The Guardianin mukaan. Myös Ukrainan valtakunnansyyttäjä Irina Venediktova kertoi tiistaina saaneensa raportteja, joiden mukaan Venäjän joukot ovat raiskanneet kaiken ikäisiä miehiä ja naisia lapsista vanhuksiin.

Ylen jutussa kerrotaan psykologin kertoneen vain tapauksista, joissa uhrit ovat antaneet luvan kertoa kokemuksistaan ilman nimiä.