Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päivittäistavarakauppa ry: Elintarvikkeiden myynnin kasvu pysähtyi alkuvuoden aikana – kalan myynti laski jopa kahdeksan prosenttia

Elintarvikkeiden ja alkoholittomien juomien myynnin kasvu pysähtyi alkuvuonna, kertoo Päivittäistavarakauppa ry (PTY). Näiden tuotteiden myynnin arvo kasvoi viime vuoteen verrattuna yhden prosentin. Samalla niiden hinnat nousivat 4,3 prosenttia.

Yhteensä elintarvikkeiden myynnin volyymi laski PTY:n mukaan hieman yli kolme prosenttia. Volyymi lasketaan vähentämällä myynnin arvon muutoksesta hintojen muutos.

Myynnin kasvu vaihtelee PTY:n mukaan paljon tuoteryhmittäin. Esimerkiksi alkoholittomien juomien myynti kasvoi viime vuoteen verrattuna lähes kymmenen prosenttia ja viljatuotteiden hieman alle viisi prosenttia. Sen sijaan kalan myynti laski noin kahdeksan ja lihan noin viisi prosenttia.

Valmisruokien myynti on jatkunut PTY:n arvion mukaan vahvana, kun taas kotona valmistettavien ruoka-aineiden myynti on heikentynyt.

Muutamien elintarvikkeiden hinnat ovat nousseet viime vuoden aikana merkittävästi. Esimerkiksi kahvin hinta on noussut vuodessa lähes 40 prosenttia ja kalan noin 30 prosenttia.

Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtajan Kari Luodon mukaan alkuvuoden myyntiä ei voi suoraan verrata viime vuoteen. Tänä vuonna pääsiäinen oli huhtikuussa, kun viime vuonna se oli maaliskuussa.

– Pääsiäinen on yksi ruokakaupan suurimmista sesonkiajoista. Sen puuttuminen alkuvuoden luvuista näkyy esimerkiksi lampaanlihan myynnin merkittävänä laskuna, Luoto sanoo.