Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Azovstalin terästehdasta puolustavan Azovin pataljoonan komentajat pitivät harvinaisen lehdistötilaisuuden – eivät ole kyenneet varmistamaan evakuoinnin täydellistä onnistumista

Mariupolin viimeisessä linnakkeessa, Azovstalin terästehdasalueella piiritetyt Azovin pataljoonan johtohenkilöt pitivät harvinaisen lehdistötilaisuuden aiemmin tänään. He kertoivat muun muassa sen, ettei kaikkien siviilien evakuointi välttämättä onnistunut vielä, toisin kuin uutisoitiin.

– Emme voi olla varmoja, saatiinko kaikki evakuoitua. Heitä evakuoitiin kolmena edellisenä päivänä. Poliitikot kertovat, että se onnistui, mutta evakuoinnin aikana kaksi sotilasta kuoli ja kuusi loukkaantui. Tämä oli siviilien evakuoinnin hinta, Azovin pataljoonan komentajat kertoivat tilaisuudessa.

Käännökset ovat peräisin toimittaja Katerina Sergatskovan kääntämistä otteista Azovin pressitilaisuudesta. Käännöksiä ei ole varmistettu riippumattomasta lähteestä.

Azovin komentajien mukaan kymmeniä tuhansia sotilaita ja siviilejä on kuollut Mariupolissa sodan aikana Venäjän joukkojen vuoksi.

– Tämän vuoksi muutaman sadan evakuointi kuukausien pyytämisen jälkeen tuo meille laihan ilon.

Ukrainan puolustuslinja on yli 100 kilometrin päässä kaupungista.

Azovstalin puolustajien mieliala on komentajien puheesta päätellen matala, vaikka joukko vannookin puolustavansa aluetta kuolemaansa asti.

– Ennen sotaa olimme radikaaleja niin länsimaille kuin venäläiselle propagandalle. Emme saaneet apua, emme lentokoneita, emme tykistöä. Haalimme kaiken itse: tiedot ja varusteet kahdeksaksi vuodeksi. Aiheutimme viholliselle merkittävät tappiot. Olisimme voineet perääntyä, mutta meillä oli käsky puolustaa Mariupolia.

Azovin pataljoonan mukaan he tiesivät, ettei heidän selviytymisensä todennäköisyys ollut suuri. He eivät omien sanojensa mukaan voi antautua venäläisille.

– Vasta viime kuussa venäläispropagandassa näytettiin elossa oleva Azovin sotilas. Muutaman päivän jälkeen hänen äidilleen lähetettiin viesti, jossa hänen kerrottiin kuolleen kuristamalla. Näin käy aina.