Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Missä on komentaja Gerasimov? Huhutaan haavoittuneen, ei näkynyt voitonpäivän paraatissa

Venäjän asevoimien komentaja Valeri Gerasimov ei vaikuttanut olevan paikalla voitonpäivän paraatissa maanantaina – ainakaan häntä ei suorissa videokuvissa näkynyt.

Tämä havainto antoi uutta potkua huhuille hänen väitetystä haavoittumisestaan.

Viikko sitten komentajan kerrottiin vierailleen Itä-Ukrainassa vaarallisilla alueille eturintamassa. Asiasta kertoivat nimettöminä pysytelleet ukrainalaiset ja yhdysvaltalaiset viranomaislähteet The New York Times -lehdelle.

Ukrainalaismedioiden mukaan Gerasimov, 66, olisi myös haavoittunut vierailullaan saatuaan sirpalehaavan sääreensä Ukrainan armeijan iskussa Iziumiin. Tietoa ei kuitenkaan voitu vahvistaa riippumattomista lähteistä.

– Jos Gerasimov on haavoittunut, se on äärimmäisen noloa venäläisille. Herkullinen maali, ei noin pitäisi toimia, sanoo entinen tiedustelupäällikkö, kenraalimajuri (evp) Pekka Toveri Ylen haastattelussa.

Näin korkea-arvoisten kenraalien vierailut sodan etulinjassa ovat hyvin epätavallisia. Gerasimovin vierailun arvioitiin liittyneen Venäjän yrityksiin parantaa sotamenestystään Ukrainassa.

Gerasimov on korkea-arvoinen venäläiskenraali, joka on johtanut sotilasoperaatioita Ukrainassa vuosina 2022 ja 2014. Hän on Venäjän asevoimien pääesikunnan päällikkö sekä Venäjän varapuolustusministeri.

Tietoa Gerasimovin mahdollisesta haavoittumisesta on väitetty myös sotapropagandaksi, mutta Toveri ei pidä sitä todennäköisenä vaihtoehtona.

– Ukrainalaisillakin on ylilyöntejä, mutta kenraalitappiot ovat olleet suhteellisen tarkkoja. Se olisi heillekin noloa, jos osoittautuisi, että tieto ei pidä paikkansa, sanoo Toveri Ylelle.