Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Entisen diktaattorin poika Marcos voittaa Filippiinien presidentinvaalit

Entisen diktaattorin poika Ferdinand "Bongbong" Marcos Jr. voittaa Filippiinien presidentinvaalit, alustavat tulokset kertovat. Marcosilla on tavoittamaton johto, kun yli 90 prosenttia äänistä on laskettu.

Maan vaalikomission mukaan Marcosille on tähän mennessä laskettu lähes 30 miljoonaa ääntä, mikä on yli kaksinkertainen määrä hänen lähimpään haastajaansa, maan nykyinen varapresidenttiin Leni Robredoon nähden.

Virallisten tulosten vahvistamisen odotetaan vievän viikkoja.

Marcos seuraa presidenttinä Rodrigo Dutertea. Presidentin virkakausi on Filippiineillä kuusivuotinen, ja virkakausien määrä on rajattu yhteen.

Filippiineillä voittoon riittää, että ehdokas saa enemmän ääniä kuin muut.

Äänestyspaikat sulkeutuivat kahdelta iltapäivällä Suomen aikaa. Vaalipäivää varjostivat väkivaltaisuudet. Paikallisen poliisin mukaan kolme vartijaa kuoli ampumisessa äänestyspaikan lähellä Mindanaon saarella maan eteläosassa.

Marcosin suku palaa valtaan yli 30 vuoden tauon jälkeen

Marcos, 64, on Filippiinien edesmenneen diktaattorin Ferdinand Marcosin poika. Marcos vanhempi hallitsi Filippiinejä kovin ottein kahden vuosikymmenen ajan, kunnes hänet syrjäytettiin vallankumouksella 1986.

Nuoremman Marcosin suosiota ovat ruokkineet muun muassa vanhemman Marcosin korruptoituneen hirmuhallinnon valkopesu, kilpailevien eliittiperheiden tuki ja yleinen pettymys Marcosin diktatuurin jälkeisiin hallintoihin.

Marcosilla oli jo mielipidemittauksissa tukeva etumatka päähaastajaansa Robredoon. Kaikkiaan presidentiksi pyrki kymmenen ehdokasta. Liberaalin Robredon kannattajat pitivät vaaleja kriittisinä Filippiinien hauraan demokratian puolustamiseksi, ja erääseen hänen joukkotapahtumistaan osallistui lähes miljoona ihmistä. Liike ei kuitenkaan pystynyt nakertamaan Marcosin suosiota.

Maanantaina Marcos junior. kävi äänestämässä maan pohjoisosassa sijaitsevassa Batacin kaupungissa, jossa pommikoirat tarkastivat äänestyspaikan ennen kuin presidenttiehdokas saapui paikalle nuoremman siskonsa ja vanhimman poikansa kanssa. Heitä seurasi perheen pramea matriarkka ja entisen diktaattorin leski, 92-vuotias Imelda Marcos.

Noin 110 miljoonan asukkaan Filippiineillä on yli 65 miljoonaa äänioikeutettua.