Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen ihmettelee työministeri Tuula Haataisen (sd.) kommenttia, jonka tämä julkaisi hoitajajärjestöjen hylättyä sovintoesityksen. Haatainen toivoi Twitterissä muita kunta-alan osapuolia arvioimaan tilannetta sovintoesityksen pohjalta, vaikka Tehy ja Super hylkäsivät sen. Rytkönen pitää tätä hallituksen puuttumisena työmarkkinaneuvotteluihin.
– Jos joku vielä sanoo, että Suomen hallitus ei puutu neuvotteluihin, niin minä sanon että hän valehtelee, hän paheksui Twitterissä.
Hallitus on toistuvasti sanonut, ettei se puutu neuvotteluihin.
Hoitoalan järjestöt Tehy ja Super hylkäsivät sovittelulautakunnan sovintoesityksen keskiviikkona. Muut kunta-alan työriidan osapuolet olisivat sen hyväksyneet. Asiasta kertoi lautakunnan puheenjohtaja Elina Pylkkänen puoliltapäivin tiedotustilaisuudessa. Hän sanoi olevansa erittäin pettynyt.
Tehyn ja Superin hallinnot päättivät yksimielisesti hylätä sovittelulautakunnan sovintoehdotuksen, järjestöt kertovat.
Eilen sovittelulautakunta tarjosi kunta-alan työkiistan ratkaisuksi työntekijöille kolmevuotista työehtosopimusta ja viisivuotista palkkaohjelmaa. Työntekijät olisivat saaneet noin prosentin korotuksen vuosittain viiden vuoden ajan tavanomaisten sopimuskorotusten päälle. Se ei hoitajille riittänyt.
Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen sanoi, että sovintoesitys oli luokattoman huono.
– Sillä ei millään tavalla paranneta tai hoideta hoitajapulaa. Sovittelulautakunta ei valitettavasti ymmärrä, miten syvästä hoitajapulasta meidän yhteiskunnassamme kärsitään, Rytkönen sanoi toimittajille.
Myös Superin puheenjohtaja Silja Paavola korosti, että kysymys on siitä, milloin Suomen valtio herää totaaliseen hoitajapulaan.
Tehyn ja Superin vaatimus palkkaohjelmasta, jota ne kutsuvat pelastusohjelmaksi, on edelleen voimassa. Järjestöt ovat vaatineet palkkaohjelmaa, jossa tavanomaisten sopimuskorotusten päälle palkkoihin tulisi vuosittain 3,6 prosentin korotus viiden vuoden ajan.
"Hoitajilla ei ole kiire"
Rytkösen mukaan hoitajaliitot voivat rauhassa jäädä odottamaan, että saavat paremman sopimuksen. Super ja Tehy aloittavat joukkoirtisanoutumisten valmistelun. Heidän mukaansa järjestöjen hallinnot päättivät kokouksissaan eilen joukkoirtisanoutumisen toteuttamisesta.
Ellei asiassa saavuteta sovintoratkaisua, irtisanoutumiset toteutettaisiin aikaisintaan sitten, kun kuntasektorin muut työehtosopimukset on sovittu. Viimeistään ne toteutettaisiin tammikuun alussa hyvinvointialueille siirtyvää sote-henkilöstöä koskevan liikkeenluovutuksen jälkeen.
– Hoitajilla ei ole kiire, Rytkönen sanoi.
Tehyläisten joukkoirtisanoutuminen tulee kohdistumaan ensi vaiheessa erikoissairaanhoitoon ja superilaisten kotihoitoon. Joukkoirtisanoutuminen ajoitetaan järjestöjen mukaan siten, että työtaistelutoimenpiteen painostusvaikutus on suurin mahdollinen.
Rytkönen sanoi, että sosiaalisessa mediassa on vahvoja viitteitä siitä, että hoitajilla on joukkoirtisanoutumiseen valmiutta, mutta hän ei paljastanut tässä vaiheessa, kuinka moni on tosiasiassa vahvistanut halukkuutensa toimeen.
Kunta-alan työntekijöillä on voimassa ylityö- ja vuoronvaihtokielto.
KT:n Jalonen "erittäin pettynyt"
Pääsopijajärjestöt ovat Tehyä ja Superia edustavan Sote ry:n lisäksi Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö Juko, Julkisen alan unioni JAU ja työnantajan edustajana Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat eli KT.
Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajien (KT) toimitusjohtaja Markku Jalonen kertoi olevansa erittäin pettynyt siihen, että Tehy ja Super hylkäsivät sovittelulautakunnan sovintoesityksen.
– Tämä oli kuitenkin kohtuullinen kompromissi, erittäin vaikea myös meidän työnantajien hyväksyä nimenomaan tämän kustannustason vuoksi, Jalonen sanoi toimittajille.
Jalosen mukaan KT olisi ollut valmis hyväksymään sovintoesityksen yhteiskuntarauhan ja vakauden vuoksi.
Jalosen mukaan nyt kaikki osapuolet harkitsevat tilannetta ja kuuntelevat sitä, miten sovittelulautakunnan asettanut työministeri Tuula Haatainen (sd.) toimii.
Jalonen ei sulkenut pois sitä vaihtoehtoa, että KT tekisi sopimukset ensin muiden työntekijäjärjestöjen kanssa ja sen jälkeen hoitajien kanssa.
– Tätä harkintaa tehdään nyt sitten tämän tilaisuuden jälkeen. Päätöksiä tulee mahdollisesti sitten myöhemmässä vaiheessa, Jalonen sanoi.
Erillisratkaisu mahdollinen
Myös Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestön Jukon hallituksen puheenjohtaja Olli Luukkainen piti valitettavana, ettei nyt syntynyt kaikkia osapuolia tyydyttävää ratkaisua.
Luukkaisen mukaan jatkoaskeleet riippuvat nyt muun muassa työministeri Haataisesta. Luukkainen ei sulkenut pois sitä mahdollisuutta, että Juko solmisi KT:n kanssa sopimuksen nyt neuvotellulla pohjalla.
– Kaikki reitit eteenpäin tulevat nyt tutkittaviksi, mitään vaihtoehtoa en sulje nyt pois, Luukkainen sanoi toimittajille.
Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL, joka neuvottelee JAU:n kautta, oli myös valmis hyväksymään esityksen, vaikka se tavoitteli jopa hoitajia suurempaa palkkaohjelmaa. JHL:n mukaan sopimus olisi murtanut niin sanotun Suomen mallin, jossa vientialat määrittelevät palkankorotusten tason.
– Sovintoesityksessä seuraavan kolmen vuoden palkankorotukset tulisivat olemaan vähintään 1,9 prosenttia vuodessa riippumatta siitä, mitä vientialoilla ja teollisuudessa sovittaisiin. Lisäksi, mikäli näillä aloilla sovittaisiin paremmista korotuksista, erotus laskettaisiin myös mukaan kunta- ja hyvinvointialueiden palkankorotuksiin, sanoo JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine tiedotteessa.
Käytännössä kunta-ala olisikin Niemi-Laineen mielestä sovintoehdotuksen kautta rikkonut työmarkkinoiden lasikaton, koska yksityisen sektorin palkankorotusten määrä tuo julkiselle sektorille lisää palkkaliukumarahaa.
Ammattiliitto Jyty, joka niin ikään neuvottelee JAU:n kautta, uskoo, että erillisratkaisu ilman Tehyä ja Superia olisi mahdollinen muttei ideaali.
– Toiveena olisi, että saataisiin mahdollisimman pian palkankorotukset maksuun ja työrauha palautettua, sanoo puheenjohtaja Jonna Voima STT:lle.
Kunta-alan työntekijöillä on palkankorotukset saamatta uudelta sopimuskaudelta, kun neuvottelut ovat yhä kesken.
Käytännössä erillisratkaisu tarkoittaisi Voiman mukaan, että lautakunnan eilinen sovintoehdotus sovittaisiin voimassa olevaksi muilla kuin sote-alalla.
Voima sanoi, että tilannetta arvioidaan osapuolien kesken todennäköisesti lähipäivien aikana.
Työministeri päättää jatkosta
Pylkkäsen mukaan sovittelulautakunta ei päätä, miten tästä jatketaan eteenpäin, vaan työministeri tekee siitä ratkaisun lautakunnan raportin pohjalta. Pylkkänen sanoi, että on osapuolten välinen asia, tekevätkö esityksen hyväksyneet osapuolet sopimuksen, jonka ulkopuolelle hoitajajärjestöt jäisivät.
Haatainen sanoi Twitterissä pyytäneensä sovittelun jatkosta sovittelulautakunnan puheenjohtajistolta tilannearviota. Haataisen mukaan se on luvattu loppuviikon aikana.