Euroviisuissa on joinain vuosina niin vahva voittajasuosikki, että kisan lopputulos on ollut selvä jo ennen viisuviikon alkua. Italian Torinon Euroviisuissa voi käydä tänä vuonna juuri näin, jos ylivoimainen ennakkosuosikki Ukraina vie voiton lauantain viisufinaalissa.
Ukrainaa edustaa Kalush Orchestra kappaleella Stefania, joka yhdistää rapia, hip hopia ja ukrainalaista kansanmusiikkia. Yhtyeen perustaja ja keulakuva Oleh Psiuk on kirjoittanut ukrainankielisen laulun äidilleen.
Laulu on kuitenkin saanut uusia merkityksiä Ukrainan sodan myötä. Kappaleessa lauletaan muun muassa siitä, kuinka kotiin löytää aina, vaikka kaikki tiet olisivat tuhoutuneet. Laulusta on tullut kappale kotimaalle sekä sen äideille.
– Stefanian merkitys laajeni kaikille äideille, jotka huolehtivat lapsistaan ja suojelevat heitä sodan piinalta. Tämä laulu ei kuitenkaan ole ollenkaan sodasta, ja se oli kirjoitettu paljon aiemmin ennen kuin sota alkoi, Oleh Psiuk kertoo sähköpostitse STT:lle.
Kalush Orchestra on ymmärrettävästi Euroviisujen seuratuin edustaja. Yhtyeellä on Torinossa niin intensiivinen aikataulu, että se antaa vain kirjallisia sähköpostihaastatteluja, vaikka haastatteleva media olisi paikan päällä Torinossa.
Vedonlyöjät ja viisuyleisö veikkaavat lähes varmaksi Ukrainan voittoa.
– Uskomme lauluumme, joka heijastaa nyt ajan henkeä. Haluamme myös näyttää ukrainalaisille euroviisuiltana, etteivät he ole yksin, että koko Eurooppa seuraa meitä, kun taistelemme tässä brutaalissa sodassa, ja tukee meitä. Että ei ole muuta keinoa, me voitamme, Psiuk kirjoittaa.
"Voimme olla hyödyksi maallemme"
Kalush Orchestra valittiin edustamaan Ukrainaa vain päiviä ennen Venäjän hyökkäystä maahan. Nyt Ukrainan edustaminen Euroviisuissa on yhtyeelle aiempaa merkittävämpi tehtävä.
Psiuk kertoo STT:lle, että yhtye on yksi Ukrainan kansan äänistä ja haluaa muistuttaa Ukrainan olemassaolosta.
– Euroviisuihin osallistuminen on mahdollisuus esitellä meidän kulttuuriamme kansainvälisellä tasolla ja näyttää ukrainalaisen hengen ja rohkeuden voimaa myös musiikkiareenalla. Ukrainan edustaminen näinä aikoina on erittäin vastuullista, Psiuk kirjoittaa.
Psiukin mukaan yhtyeen tunteet Euroviisuista olivat ristiriitaiset sodan alussa.
– Nyt ymmärrämme, että voimme olla toiminnallamme hyödyksi maallemme. Musiikkimme avulla pystymme välittämään viestin suurelle euroviisuyleisölle.
Kalush Orchestra kilpaili tiistaina ensimmäisessä semifinaalissa, josta se pääsi odotetusti lauantain viisufinaaliin. Tiistai-iltana finalistien mediatilaisuudessa Psiuk sanoi, että yhtye on kiitollinen saamastaan tuesta. Vaikka heidän kotimaassaan on käynnissä sota, heidän on pysyttävä rauhallisina.
– Meidän on keskityttävä täysin, koska olemme täällä näyttämässä, että ukrainalainen kulttuuri ja ukrainalainen musiikki elävät ja että niillä on erittäin kaunis ja erityinen tunnusmerkkinsä, Psiuk sanoi lehdistölle.
Sunnuntaina Kalush Orchestra soitti Torinossa pienen katukeikan yhdessä Suomen viisuedustajan The Rasmuksen kanssa. The Rasmus kertoi aiemmin STT:lle, että yhteissoittelu oli bändille yksi parhaista hetkistä viisumatkalla.
Oleh Psiuk kertoo, että oli hienoa tavata The Rasmuksen Lauri Ylönen ja laulaa hänen kanssaan Stefania.
– Kaikki ovat varmaan kuulleet heidän kappaleitaan, ja nyt me esiinnymme samalla lavalla. On myös erittäin hienoa, että The Rasmuksen tyypit todella tukevat Ukrainaa, Psiuk kirjoittaa STT:lle.
Voitto merkitsisi ukrainalaisen musiikin arvostusta
Ukrainan sodan takia Eurovision laulukilpailussa on tänä vuonna ehkä poliittisin lataus kuin koskaan aiemmin. Eurooppa on seissyt yhtenäisesti Ukrainan tukena myös Euroviisuissa. Venäjä puolestaan suljettiin kilpailusta ulos pian sen jälkeen, kun se aloitti hyökkäyksen Ukrainaan.
Ukrainan suuri viisusuosio ei kumpua pelkästään sympatiasta. Euroviisuasiantuntija Anna Muurinen muistutti maanantaina STT:n haastattelussa, että Ukraina on perinteisesti kova euroviisumaa, joka on voittanut kilpailun aiemmin kahdesti, viimeksi vuonna 2016.
Kalush Orchestralle voitto merkitsisi ukrainalaisen musiikin arvostusta. Lisäksi bändissä räppäävä Oleh Psiuk mainitsee, ettei Euroviisuissa ole ollut monia hip hop -kappaleita eikä yksikään rap-yhtye ole voittanut kisaa.
Jos Kalush Orchestra voittaa Euroviisut, Ukraina saa ensi vuoden laulukilpailun järjestämisvastuun. Psiuk uskoo, että Euroviisut järjestettäisiin silloin "uudessa yhdistyneessä, uudelleenrakennetussa, kukoistavassa ja onnellisessa Ukrainassa".
– Emme halua voittoa itsellemme, vaan kaikille ukrainalaisille. Uskomme, että tämä on vasta ensimmäinen voitto kaikista tulevista voitoistamme.
Bändin tanssija jäi puolustamaan Ukrainaa
Aluksi oli epävarmaa, pääseekö Ukrainan edustaja ollenkaan Torinon viisulavalle. Ukrainan lain mukaan 18–60-vuotiaat miehet eivät saa poistua kriisin aikaan maasta, ja Kalush Orchestran kokoonpanossa on kuusi miestä. He ovat saaneet Ukrainan hallitukselta erityisluvan poistua maasta Euroviisuihin. Finaalin jälkeen miesten on palattava takaisin.
Yhtyeen jäsenet ovat jossain määrin osallistuneet sotatoimiin. Yksi bändin tanssijoista luopui viisupaikastaan, kun hän liittyi Ukrainassa alueellisiin puolustusjoukkoihin. 27-vuotias Oleh Psiuk puolestaan pyörittää 35 hengen vapaaehtoisjärjestöä, joka auttaa ukrainalaisia löytämään suojaa, kuljetuksia ja lääkkeitä.
Kalush Orchestra ei ollut Ukrainan ensimmäinen valinta viisuedustajaksi. Alun perin Euroviisuihin piti lähettää Alina Pash, jonka ukrainankielisessä kappaleessa oli myös vivahteita ukrainalaisesta kansanmusiikista. Pash menetti edustuspaikkansa, koska hän oli vieraillut sääntöjen vastaisesti Venäjän miehittämällä Krimin niemimaalla vuonna 2015.
Kalush Orchestra oli tullut kansallisissa karsinnoissa toiseksi ja saanut eniten yleisöääniä, joten edustuspaikkaa tarjottiin heille. Ryhmässä on myös aiempaa viisukokemusta, sillä Ihor Didenchuk soitti viime vuonna maata edustaneen Go_A:n riveissä. Tuolloin Ukraina sijoittui kilpailussa viidenneksi.