Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

YK: Mariupolissa todennäköisesti tuhansia siviiliuhreja, tuhon todellinen kokoluokka ei ole vielä paljastunut

YK:n ihmisoikeuskomissaari Michelle Bachelet arvioi, että Ukrainan Mariupolissa on kuollut tuhansia siviilejä, eikä raakuuksien todellinen laajuus ole vielä selvinnyt. Mariupol joutui heti sodan alkupuolella rankkojen taisteluiden keskelle.

Bacheletin mukaan YK tutkii eteläisessä satamakaupungissa raportoituja ihmisoikeusrikkomuksia, joista useaa voidaan hänen mukaansa pitää sotarikoksina. Hän puhui aiemmin tänään ihmisoikeusneuvoston kokouksessa Itävallan Wienissä.

– On ollut hankalaa kerätä tietoja seudulta, jolla taistellaan koko ajan. Kiovan ympäristössä tapahtuneet siviilien murhat vaikuttavat olleen tahallisia. Niitä tekivät tarkka-ampujat ja sotilaat, Bachelet sanoi aiemmin tänään CNN:n mukaan.

Ryhmä YK:n ihmisoikeusviranomaisia vieraili viime viikolla 14 kylässä ja kaupungissa Kiovan ja Tshernihivin alueilla. Raakuuksista on useita silminnäkijätodistuksia.

– Yksistään Kiovan alueelta on löydetty tähän mennessä yli 1000 siviilin ruumiit. Osa on kuollut taisteluissa, osa on teloitettu. Joitakin on todisteiden valossa kidutettu. Jotkut ovat kuolleet sodan aiheuttamaan stressiin ja lääkkeiden puutteeseen.

Bachelet toisti pyyntönsä sodan molemmille osapuolille siitä, että ne kunnioittaisivat ihmisoikeuksia ja humanitäärisiä sääntöjä.