Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tieto Venäjän tappiosta alkaa herättää vihaa tavallisessa kansassa, ja maan televisiossakin vilahti rehellinen arvio tilanteesta – "Olemme täydessä eristyksessä"

Tieto asevoimien Ukrainassa kärsimistä tappioista on alkanut vuotaa Venäjällä myös laajemman yleisön tietoisuuteen herättäen vihaa sotilaiden omaisissa ja lannistaen Ukrainan valtausta tukeneita.

Brittilehti The Guardianin haastattelema Tatjana Efremenko kertoo katsovansa hallitustaan aivan erilaisin silmin kuin sodan alussa. Efremenko sanoo poikansa olleen varusmiehenä uponneella Moskva-aluksella.

– On joitain todella rajuja asioita, joita haluaisin sanoa johtajistamme, mutta on ehkä parasta, että pysyn hiljaa tai he laittavat minut vankilaan, Efremenko sanoo.

Bilohorivkassa Donets-joella viime viikolla käydyn taistelun jäljiltä myös Kremlille tähän asti myönteisillä Telegram-kanavilla on alkanut näkyä soraääniä.

Venäjä menetti Bilohorivkassa arvioiden mukaan kokonaisen pataljoonan taisteluosaston sen yrittäessä ylittää jokea. Ukrainan tykistö iski tiiviiseen muotoon pakkautuneeseen hyökkäyskolonnaan tuhoten sen täysin. Noin 500 sotilaan arvelleen kuolleen ja ainakin 80 ajoneuvon tuhoutuneen.

– Armeijassa ei tule tapahtumaan uudistuksia ennen kuin se sotilasnero, joka laittoi kokonaisen taisteluosaston joenvarteen, vastaa teoistaan, kirjoitti Vladlen Tatarzky salanimellä esiintyvä suosittu sotilasasioista blogia pitävä henkilö viestipalvelu Telegramissa. Kanavalla on yli 300 000 seuraajaa.

Myös Venäjän televisiossa vilahti eilen, jos ei kriittinen, niin ainakin rehellinen puheenvuoro, kun Rossija 1 -kanavan keskusteluohjelmassa esiintynyt, maanpuolustuksesta kirjoittava kolumnisti Mihail Khodoryonok totesi Venäjän olevan kansainvälinen hylkiö ja vaati ratkaisua tilanteeseen.

Khodoryonok myös totesi, että Ukrainan armeijan moraali ei ole romahtamassa mihinkään, ja sanoi maan pystyvän aseistamaan miljoona reserviläistä.

– Ennemmin tai myöhemmin historian realiteetit iskevät meihin. Meidän ei tulisi kalistella sapeleita Suomenkaan kanssa. Laajemmassa kuvassa realiteetti on se, että olemme täydessä geopoliittisessa eristyksessä. Kiinan ja Intiankaan tuki meille ei todellakaan ole ehdotonta.

Voit katsoa Khodoryonokin koko puheenvuoron englanniksi tekstitettynä alta.