Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Synkkä rajapyykki rikki: Yhdysvalloissa kirjattu jo miljoona koronakuolemaa – monen asiantuntijan mukaan raja ylittyi jo viikkoja tai kuukausia sitten

Yhdysvalloissa on kirjattu virallisesti jo miljoona koronavirukseen liittyvää kuolemaa, kertoo baltimorelaisyliopisto Johns Hopkins.

Synkkä rajapyykki on yliopiston seurannan mukaan ylittynyt tähän päivään mennessä jo noin 200 kuolemalla.

Tiedotteessaan yliopisto alleviivaa monien asiantuntijoiden sanoneen, että miljoonan kuoleman raja ylitettiin jo viikkoja tai kuukausia sitten. Presidentti Joe Biden huomioi "traagisen virstanpylvään" viime viikolla ja määräsi sen johdosta suruliputuksen.

– Miljoona tyhjää tuolia perheen illallispöydän ääressä, Biden sanoi ennakkoon nauhoitetulla videolla liki viikko sitten.

Presidentin julistuksesta kertoi muun muassa uutiskanava ABC News. Koronauhrien muistoksi järjestetty suruliputus koski Valkoista taloa sekä liittovaltion julkisia rakennuksia ja alueita.

Asiantuntija: Tilastot eivät anna täyttä kuvaa

Yhdysvalloissa on ollut määrällisesti eniten koronatartuntoja ja -kuolemia koko maailmassa.

– Vaikka miljoona covid-19-kuolemaa on tyrmistyttävä lukema, me tiedämme, että Yhdysvallat saavutti todellisuudessa tämän traagisen virstanpylvään jo jonkin aikaa sitten, Johns Hopkinsin koronaviruskeskuksen edustaja Crystal Watson totesi yliopiston tiedotteessa.

Watson alleviivasi, etteivät tilastot pysty antamaan täyttä kuvaa viruksen vaikutuksista kansanterveydelle. Hän muun muassa lisäsi koronaan kuolleilta jäävän jälkeensä perheitä, ystäviä, lapsia ja puolisoita.

– Ja joissain tapauksissa vanhemmat joutuvat jatkamaan ilman lapsiaan, hän jatkoi.

Kuolemien shokeeraavan määrän ja esimerkiksi lukuisten koronan pitkää muotoa sairastavien ihmisten vuoksi pandemian vaikutukset tuntuvat Watsonin mukaan yksilötasolla vielä pitkään ja näkyvät myös kansanterveystilastoissa.

Lähes 60 prosenttia väestöstä saanut jo tartunnan

Johns Hopkinsin tiedotteen mukaan lähes 60 prosenttia Yhdysvaltain väestöstä on saanut jossain vaiheessa koronatartunnan.

Britannian yleisradioyhtiön BBC:n mukaan Yhdysvallat kertoi ensimmäisestä koronatartunnastaan tammikuun 20. päivänä vuonna 2020. Tartunta havaittiin miehellä, joka oli lentänyt Kiinan Wuhanista kotiinsa Seattleen. Virus havaittiin ensimmäisen kerran juuri Wuhanissa vuoden 2019 lopulla.

Seattlelaismies selvisi, mutta ensimmäisistä koronakuolemista kerrottiin Yhdysvalloissa vain muutamaa viikkoa tuon jälkeen.

Tartuntoja maassa on todettu pandemian aikana yhteensä yli 82,7 miljoonaa.

Tilastosivusto Worldometerin mukaan Yhdysvalloissa on kirjattu miljoonaa asukasta kohden kaikkiaan yli 252 000 koronatartuntaa ja 3 070 koronakuolemaa. Esimerkiksi Suomessa vastaavat suhdeluvut ovat noin 192 500 ja 771.