Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Voimapolitiikka vaikuttaa palanneen työmarkkinoille" – SAK:n Eloranta ennakoi työrauhan olevan jatkossa auki joka vuosi jossain päin työmarkkinoita

SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta ennakoi, että työrauha on jatkossa auki joka vuosi jossain päin työmarkkinoita.

Eloranta sanoi SAK:n edustajiston kokouksessa, että neuvottelut kunta-alalla saattavat olla yhä auki, kun neuvottelut päänavaaja-alalla Teknologiateollisuudessa käynnistyvät jo uudelleen.

Elorannan mukaan on toinen kysymys, onko jatkuvaan neuvotteluun siirtyminen hyväksi työmarkkinoiden kehitykselle, vakaudelle ja kansantaloudelle.

– Tätä työnantaja on toivonut – toivottavasti edes siellä ollaan tyytyväisiä omasta saavutuksesta, Eloranta sanoi.

Elorannan mukaan työmarkkinakierros on edennyt odotetusti, hyvässä ja pahassa.

– Voimapolitiikka vaikuttaa palanneen työmarkkinoille. Harva sopimus saatiin maaliin ennen vanhan sopimuksen päättymistä. Työtaistelu-uhkia koettiin useita, Eloranta kuvasi.

Elorannan mukaan pahin taistelu, metsäteollisuudessa ja nimenomaan UPM:ssä käyty taistelu oli kokoaan suurempi ja merkitykseltään laajempi kuin yhtä yhtiötä koskenut työkiista.

Työllisyystoimiin lisää joustavuutta - terveiset tuleviin hallitusneuvotteluihin

Eloranta totesi Ukrainan sodan vuoksi Venäjälle asetettujen pakotteiden tuntuvan suomalaisissa yrityksissä ja työntekijöissä. Elorannan mukaan SAK liittoineen on pakotteiden takana, mutta taloudellisen kuohunnan kustannukset eivät voi jäädä vain palkansaajien ja pienituloisten maksettavaksi.

Eloranta lähetti puheessaan jo terveisiä seuraaviin hallitusneuvotteluihin koskien työllisyystoimia. Hänen mukaansa työttömien palveluihin ja työnhakumalliin tarvitaan lisää joustavuutta.

Hänen mukaansa TE-toimistoissa ja kunnissa työskentelevät työllistämisen asiantuntijat osaavat työnsä ja kykenevät muokkaamaan työnhakuprosessin siten, että se huomioi työnhakijan lähtökohdat ja paikallisten työmarkkinoiden tarpeet.

– Siihen meidän on luotettava sen sijaan, että teemme kategorisia työnhakuvelvoitteita tai -määräaikoja.

Ansiosidonnaisen työttömyysturvan jatkuvat leikkaukset on Elorannan mukaan lopetettava.

– Turvaa on päinvastoin parannettava ja pääsyä ansioturvalle helpotettava.

STTK:n Palola vaatii "turvatakuita" Suomen työmarkkinoille

STTK:n puheenjohtaja Antti Palola katsoo, että nykyisessä talouden epävarmuudessa työmarkkinoiden luottamusta ja yhteistyötä pitäisi vahvistaa sen sijaan, että sopimus- ja neuvottelujärjestelmää hajautetaan yhä pirstaleisemmaksi.

Palolan mukaan yleinen taloustilanne vaikuttaa voimakkaasti myös syksyn työmarkkinaneuvotteluihin. Hän perää ratkaisuksi "työmarkkinoiden turvatakuita".

– Talous- ja työmarkkinapolitiikassa tarvittaisiin kokonaisuus, jonka elementteinä ovat palkat, verot ja työn sivukustannukset. Samalla tukisimme työmarkkinoiden vakaata kehitystä. Näin turvaisimme palkansaajien toimeentulon, ostovoiman ja yritysten kilpailukyvyn, Palola sanoi STTK:n edustajiston kevätkokouksessa.

STTK:ssa ei Palolan mukaan haikailla tupo-aikoja, mutta katsotaan asioita käytännöllisen järjen näkökulmasta.