Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kunta-alalle ei saatu sopimusta sovittelulautakunnan ehdotuksen pohjalta ilman hoitajaliittoja

Kunta-alan työmarkkinajumin purkaminen ilman hoitajaliittoja ei edennyt. Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT:n toimitusjohtaja Markku Jalonen kertoo, että osapuolet eivät päässeet yhteiseen näkemykseen.

KT on tunnustellut sopua ilman hoitoalaa edustavaa Sote ry:tä niin sanotulla erillissopimuksella. Tunnusteluja on käyty sovittelulautakunnan sovintoehdotuksen hyväksyneiden osapuolten eli KT:n, Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestön Jukon ja Julkisen alan unionin JAU:n kesken.

Pohjana tunnusteluissa on ollut sovintoesitys, joka annettiin toissa viikolla.

– Se on pohjana, mutta järjestöt vaativat ratkaisuun lisäehtoja, Jalonen kertoi STT:lle.

Hän ei kommentoinut, olivatko lisäehdot palkkaan liittyviä. Jalonen arveli olevan mahdollista, että kiistaa ratkoisi jälleen sovittelulautakunta.

– Tästä varmaan kuullaan lähiaikoina lisää, Jalonen sanoo.

Luukkainen: Riidan selvittely siirtyy kesän yli

Jukon hallituksen puheenjohtaja Olli Luukkainen sanoo, että tunnusteluja käytiin siltä pohjalta, minkä sovittelulautakunta oli tehnyt.

– Kun yksi osapuoli jäi ulos, eli Sote ry, totta kai meidän muiden täytyy miettiä, kannattaako meidän sopimusta tehdä, koska se sitoisi meidät työrauhaan, joka toki on tavoite, hän sanoo STT:lle.

Juko olisi halunnut jonkinlaista turvaa ja yhteistä näkemystä työnantajalta siitä, että jos Sote ry onnistuisi neuvottelemaan sovintoehdotusta paremmista palkankorotuksista, ne koskisivat myös muuta kunta-alaa. Luukkaisen mukaan KT olisi ryhmitellyt ammattiryhmittäin, mille tällainen turva voidaan myöntää ja mille ei. Hän ei tarkenna, mikä ehdotettu ryhmittely tarkemmin oli.

– Meillä oli huoli, että miten me huolehdimme näistä muista tärkeistä kunta-alan ja hyvinvointialueiden ammattiryhmistä ja miten se huoli taklataan. Siitä emme löytäneet yhteistä näkemystä, Luukkainen sanoo.

Juko edustaa muun muassa opettajia ja lääkäreitä.

Luukkainen arvelee, että kunta-alan riidan selvittely siirtyy kesän yli. Työtaistelutoimet ovat mahdollisia.

– Valmisteluja on tehty jo. Emme jää katselemaan tässä.

Hän kääntää katseensa työministeri Tuula Haataisen (sd.) puoleen.

Sote ry tavoittelee muita parempaa sopimusta

Myös Jytyn puheenjohtaja Jonna Voima tviittaa tilanteesta.

– Ikävä kyllä JAU, Juko ja KT eivät ainakaan toistaiseksi löytäneet yhteistä näkemystä kunta-alan erillisratkaisusta. Tilanne on siis täysin auki, hän toteaa.

Jyty muodostaa Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n kanssa Julkisen alan unionin JAU:n. Liittoon kuuluu tuhansien ammattien edustajia useilta ammattialoilta, kuten siivoojia, lastentarhanopettajia, lähihoitajia, kirjastonhoitajia, kuljettajia ja välinehuoltajia.

Kunta-alan pitkään jatkuneet virka- ja työehtosopimusneuvottelut ajautuivat uuteen tilanteeseen toissa viikolla sen jälkeen, kun hoitajaliitot eivät hyväksyneet sovittelulautakunnan sovintoehdotusta. Sote ry tavoittelee muita parempaa sopimusta jättäytymällä sopimuksen ulkopuolelle. Tavoitteena on sovintoesitystä korkeammat palkankorotukset ja parempi palkkaohjelma.