Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lapsiasiavaltuutettu vaatii varautumaan lasten tarpeisiin kriisitilanteiden varalta

Lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen on huolissaan lasten asemasta Suomessa tilanteessa, jossa maata kohtaisi onnettomuus tai kriisi.

Pekkarisen mielestä lapset huomioidaan varautumisessa heikosti, vaikka he ovat ikänsä ja kehitystasonsa vuoksi aikuisia haavoittuvammassa asemassa.

Pekkarinen viittaa kahteen tämän vuosikymmenen isoon kriisiin: Covid-19-pandemiaan ja Ukrainan sotaan.

– Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan uhkaa koko maailman turvallisuutta ja ajaa ihmisiä maanpakoon. Arviolta puolet pakenemaan lähteneistä ihmisistä on lapsia, Pekkarinen kirjoittaa tiistaina julkaistavassa lapsiasiavaltuutetun vuosikertomuksessa viime vuodelta.

Lasten yhdenvertaisuus oli lapsiasiavaltuutetun toiminnan strateginen painopiste vuonna 2021. Yhdenvertaisuus pandemian ajassa -julkaisussa Pekkarinen patistelee viranomaisia varautumaan kriiseihin lasten näkökulmasta nykyistä paremmin.

– Suomessa on välittömästi päivitettävä varautumista lasten tarpeita silmällä pitäen.

"Varautumissuunnitelmissa ei huomioida lapsia"

Lapsiasiavaltuutetun mukaan yhteiskunnan turvallisuusstrategiassa lasten erityiset tarpeet mainitaan lähinnä vain koulutuspalvelujen yhteydessä.

Pekkarinen toteaa, että Suomessa kaikilla viranomaisilla on velvollisuus huolehtia siitä, että yhteiskunta toimii normaalisti erilaisissa häiriötilanteissa ja poikkeusoloissa.

– Valtion varautumissuunnitelmasta vastaa valtioneuvoston asettama Turvallisuuskomitea, joka laatii valtion turvallisuusstrategian.

Elina Pekkarinen muistuttaa, että varautumisessa huolehditaan elintärkeistä toiminnoista.

– Yhteistä monille varautumissuunnitelmille on, ettei niissä huomioida lapsia. Lasten huomioiminen varautumisessa on tärkeää, koska selviytyäkseen lapset tarvitsevat paljon aikuisten apua ja tukea.

Hänen mielestään lasten haavoittuvuus ja erityisasema vaativat erityisesti huomioimista. Etenkin pienten lasten asema korostuu, koska he eivät pysty itsenäisesti vaikuttamaan omaan elämäänsä.

– Heidän etunsa ja tarpeensa tulisi huomioida aina pelastautumisesta ja suojautumisesta ravinnonsaantiin ja sairaanhoitoon asti.