Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Komissio haluaa, että pakotteiden rikkominen olisi rikos EU:ssa

Euroopan komissio esittää, että pakotteiden rikkominen lisättäisiin EU-rikoslistaan. Yhteinen käytäntö helpottaisi pakotteiden rikkomisen tutkimista ja rankaisemista EU-maissa.

Jos pakotteiden rikkominen päätetään lisätä rikoslistaan, komissio antaisi myöhemmin direktiivin, jolla asia vietäisiin EU-maiden lainsäädäntöihin. Rikoslistan laajentaminen on hyväksyttävä jäsenmaita edustavassa neuvostossa yksimielisesti.

Komissio esitti tänään myös päivitettyjä sääntöjä varojen jäädyttämiseen ja menettämisseuraamuksiin. Tarkoitus olisi esimerkiksi mahdollistaa varojen konfiskaatio eli menettämisseuraamus silloin, kun pakotteita on rikottu.

Uusilla säännöillä nopeutettaisiin varojen jäädyttämismahdollisuuksia. Tästä olisi hyötyä erityisesti silloin, kun on olemassa riski, että varat pyrittäisiin piilottamaan ennen niiden jäädyttämistä.

Toimilla pyritään painostamaan etenkin venäläisiä oligarkkeja, joista monet ovat EU-pakotteiden kohteena.

– Emme anna oligarkkien menestyä Venäjän sotakoneella. Heidän varansa tulisi takavarikoida – ja mahdollisesti myöhemmin käyttää Ukrainan jälleenrakentamiseen, komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen tviittasi.

Jäädyttämisen nopeuttaminen ei koske kuitenkaan pelkästään pakotteita, vaan olisi käytössä myös esimerkiksi toimissa järjestäytynyttä rikollisuutta vastaan.

Saarikko: Juridisesti vaativaa

Osa EU-maista on osoittanut vahvaa tahtoa antaa pakotteilla jäädytettyä omaisuutta Ukrainalle, ja asia nousi esiin valtiovarainministerien kokouksessa Brysselissä tiistaina.

Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) kommentoi pitävänsä perusteltuna ja loogisena ajatusta siitä, että Ukrainan tuhoamisesta vastuussa olevat rahoittaisivat myös maan jälleenrakentamisen, mutta piti asiaa juridisesti vaativana.

– Tässä pitää olla valitettavasti aika tarkkana, että se tehdään täsmälleen lain kirjaimen mukaan, jos siihen päädyttäisiin, Saarikko sanoi kokouksen jälkeen.

Esimerkiksi Suomen lainsäädäntö ei nykyisellään mahdollista pakotteilla jäädytettyjen varojen menettämisseuraamusta.

Komission ehdotus pakotteiden rikkomisesta koituvasta menettämisseuraamuksesta vaatii sen, että EU-rikoslistaa päätetään ensin laajentaa.

Oikeuskomissaari Didier Reyndersin mukaan jäsenmaille voisi aikanaan tulla mahdolliseksi ohjata menettämisseuraamuksien kautta haltuun otettuja varoja yhteiseen rahastoon, josta niitä voitaisiin ohjata eteenpäin ukrainalaisille esimerkiksi jälleenrakentamista varten.

– Mutta sen mahdollistamiseksi on siirrettävä omistajuutta, (siirryttävä) jäädytyksestä konfiskaatioon, Reynders sanoi tiedotustilaisuudessa

Komission arvioin mukaan EU:n pakotelistoilla olevilta henkilöiltä ja muilta tahoilta on jäädytetty omaisuutta noin 10 miljardin euron edestä. Ukrainan jälleenrakentamisen on arvioitu maksavan satoja miljardeja euroja.

Pakotteista halutaan juridisesti kestäviä

Komission ehdotuksesta on vielä pitkä matka siihen, että oligarkkien jäädytettyä omaisuutta otetaan todella EU-maiden haltuun. Pakoteasioissa on perinteisesti haluttu varmistua siitä, että kaikki tehdään juridisesti kestävällä tavalla, koska muuten edessä voi vaikeita tuomioistuinkäsittelyjä.

Tuomioistuimen edessä pakotepäätökset eivät ole aina pitäneet. Politico-lehti on kirjoittanut, että vuosina 2010–2021 EU on voittanut 177 tapausta ja hävinnyt 122 tapausta oikeusjutuissa, jotka oli nostettu pakotteista. Lehden mukaan hävitystä oikeusjutuista on kuitenkin otettu opiksi uudempia pakotteita säädettäessä.

Halu yhdenmukaistaa pakotekäytäntöjä taas kumpuaa siitä, että pakotteiden toimeenpanossa on vaihtelua EU-maiden välillä. Epäjohdonmukaisuus pakotteiden toimeenpanossa uhkaa komission mukaan EU:n yhtenäisyyttä.

Viisi pakotekierrosta takana, kuudes neuvotteluissa

Tämän kevään aikana EU on langettanut viisi pakotekierrosta Venäjää vastaan. Neuvottelut kuudennesta pakotepaketista ovat kesken. Kuudenteen pakettiin sisältyisi venäläisen öljyn tuontikielto, jota vastaan haraa Unkari. Pakotteista on päätettävä jäsenmaiden kesken yksimielisesti.

Jo langetettujen pakotteiden myötä EU-maissa on jäädytetty esimerkiksi venäläisoligarkkien liiketoimintaa, jahteja ja huviloita.

Helsingin Sanomat uutisoi viikonloppuna, että Suomen viranomaisten hallussa on Venäjään kohdistuneiden pakotteiden takia jäädytettyä omaisuutta ainakin 76 miljoonan euron arvosta. Lehden mukaan ulosottolaitos on jäädyttänyt esimerkiksi suuren määrän venäläisiä junien tavaravaunuja.

-----

Lähteenä myös: uutistoimisto AFP, Politico.