Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääministeri Marin peräsi Kiovassa EU:lta päättäväisyyttä Venäjän hyökkäyksen edessä – presidentti Zelenskyi kiitti Suomea Ukrainalle osoitetusta tuesta

Pääministeri Sanna Marin (sd.) painotti tarvetta lisätä tukea Ukrainalle sekä laajentaa pakotteita Venäjää vastaan vieraillessaan helatorstaina Kiovassa, kertoi valtioneuvoston kanslia tiedotteessa torstai-iltana.

Marinin mukaan on tärkeää, että Euroopan unioni on yhtenäinen, päättäväinen ja rohkea Venäjän hyökkäyksen edessä.

Marin vieraili Kiovassa Ukrainan pääministerin Denys Shmyhalin kutsusta.

Marin sanoi vierailulla, että Suomi tuomitsee Venäjän hyökkäyssodan Ukrainaa vastaan ja että hyökkäys rikkoo räikeästi YK:n peruskirjaa, kansainvälistä oikeutta ja Euroopan turvallisuuden perusperiaatteita.

Irpinissä ja Butshassa pääministeri tutustui Venäjän aiheuttamiin tuhoihin ja kuuli paikallisten asukkaiden kuvauksia venäläissotilaiden julmuuksista, tiedotteessa kerrottiin. Pääministeri sanoi, että Suomi tukee Ukrainaa sekä kansainvälistä rikostuomioistuinta syyllisten saamiseksi oikeuden eteen sotarikoksista.

Keskusteluissa pääministeri Shmyhalin kanssa käsiteltiin myös Ukrainan hakemusta päästä Euroopan unionin jäseneksi.

– On tärkeää luoda konkreettiset askelmerkit Ukrainalle kohti Euroopan unionin jäsenyyttä, Marin sanoi tiedotteen mukaan.

Marinin vierailusta ei tiedotettu etukäteen. Pääministerin esikunnasta sanottiin STT:lle aiemmin päivällä, että Marinilla ei ole mahdollisuutta antaa haastattelua vierailuun liittyen.

"He tarvitsevat lisää aseita"

Myös Ukrainan presidentin kanslia kertoi Marinin ja presidentti Volodymyr Zelenskyin torstaisesta tapaamisesta tiedotteessa.

Ukrainan tiedotteen mukaan Marin sanoi Suomen ja suomalaisten ymmärtävän historiallisen kokemuksensa perusteella ukrainalaisia erittäin hyvin.

Ennen Zelenskyin tapaamista Kiovassa Marin oli käynyt Irpinissä ja Butshassa

– Oli äärimmäisen vaikeaa nähdä se kaikki, mitä Venäjä on tehnyt näissä kaupungeissa. Monia ihmisiä kuoli. Samaan aikaan sankarillinen yhteishenki ukrainalaisilla, jotka taistelevat vapaudestaan ja koko Euroopan puolesta, on ihailtavaa, Marin sanoi tiedotteen mukaan.

Tiedotteessa kerrottiin Zelenskyin kiittäneen Suomen hallitusta ja kansaa Ukrainalle osoitetusta tuesta. Erityistä kiitosta saivat Suomen antama puolustusapu, Venäjän vastaiset pakotteet sekä talous- ja humanitaarinen apu.

– He tarvitsevat aseapua, lisää aseita. On ymmärrettävä se, että sota on koko ajan käynnissä ja tätä materiaalia myös hupenee. Sen vuoksi tätä tukea tarvitaan niin kauan kuin sota jatkuu. Ja sodan jälkeen apua tarvitaan jälleenrakennukseen. Eli kyllä viesti on selvästi, että "'älkää unohtako meitä, olemme yhä täällä ja tulemme tarvitsemaan apua vastedeskin", ja Suomi on valmis omalta osaltaan auttamaan, Marin sanoi Ylen haastattelussa Kiovassa.

Useita johtajia vieraillut Ukrainassa

Monia länsimaisia johtajia on vieraillut Ukrainassa sen jälkeen, kun Venäjä aloitti hyökkäyksen maahan helmikuussa. Ukrainassa ovat käyneet muun muassa Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken ja puolustusministeri Lloyd Austin, Britannian pääministeri Boris Johnson, Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen, Saksan ulkoministeri Annalena Baerbock sekä Viron, Latvian ja Liettuan ulkoministerit.