Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Murhasiko "mainosmies" liki 30 vuotta kateissa olleen turkulaisen lakimiehen? Käräjäoikeus antaa ratkaisunsa tänään

Varsinais-Suomen käräjäoikeus antaa tänään iltapäivällä tuomion liki 30 vuotta kateissa olleen turkulaisen lakimiehen tapauksesta. Lakimiehen murhasta syytetään miestä, joka toimi aikoinaan mainostoimistoyrittäjänä ja tunsi hänet.

Syyttäjän mukaan nykyisin 68-vuotias mies murhasi lakimiehen purjeveneessään 3. elokuuta 1994 ja upotti ruumiin mereen Turun Airiston edustalla. Syytetty kiistää syytteen täysin.

Syyttäjän mukaan teon motiivina oli se, että syytetty pelkäsi lakimiehen kertovan poliisille laskutusjärjestelystä, jonka syytetty oli kehittänyt pelastaakseen mainostoimistonsa. Asia tuli joka tapauksessa myöhemmin poliisin tietoon, ja mies tuomittiin törkeästä petoksesta.

– Missään kohtaa tutkinnassa ei ole noussut esille mitään, mikä viittaisi toiseen tekijään. Ei hämäriä puheluita tai muita kytköksiä, ei muuta motiivia, joka selittäisi (henkirikosta), syyttäjä Niina Merivirta sanoi loppulausunnossaan oikeudelle huhtikuun lopulla.

Puolustuksen mukaan syytetty oli väitettyyn tekoaikaan Raisiossa

Oikeuskäsittely Turussa alkoi jo joulukuussa. Syytetylle luettiin syyte lakimiehen murhasta, vaikka tämän ruumista ei ollut siihen mennessä löydetty eikä väitetystä henkirikoksesta ollut muitakaan fyysisiä todisteita.

Käräjäoikeudesta odotettiin jo tuomiota, kun juttu sai dramaattisen käänteen maaliskuun alussa. Poliisi kertoi löytäneensä lakimiehen ruumiin merenpohjasta Turun Airiston alueelta.

Löydön jälkeen tehdyn lisätutkinnan mukaan lakimiestä oli ammuttu ainakin kahdesti, syyttäjän mukaan ensin selkään ja sitten vielä kasvoihin "teloitustyylisesti".

Syytetty omisti lakimiehen katoamisen aikaan Colt-merkkisen revolverin. Lisätutkinnan mukaan ruumista saatiin talteen luodinkappaleita, mutta ne olivat sellaisessa kunnossa, ettei niitä pystytty yhdistämään mihinkään tiettyyn aseeseen.

Syytetyn miehen puolustuksen mukaan syyttäjän esittämä tapahtumakulku siitä, miten syytetty olisi ajanut Turun keskustasta Satavan satamaan, tehnyt henkirikoksen purjeveneessä ja palannut toimistolleen Turkuun, ei ole ajallisesti mahdollinen. Puolustuksen mukaan mies oli väitettynä tekoaikana Raisiossa.

Asianajaja Heikki Uotilan mukaan syyttäjä on tehnyt jutussa paljon oletuksia, jotka eivät perustu faktoihin.

– Ei ole selvinnyt, missä järjestyksessä (luodit) on ammuttu, ei surmaamisajankohta. Se, että (uhri) olisi surmattu 3.8.1994 puolenpäivän jälkeen, perustuu johtopäätösten tekemiseen. Meillä ei ole faktatietoa kuolinajasta. Mikä on surmaamispaikka? Myös väite purjeveneestä perustuu johtopäätösten tekemiseen, faktatietoa siitä ei ole, Uotila sanoi.