Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

NYT: Venäjällä kansalaiset keräävät rahaa viedäkseen maan sotilaille ruokaa, lääkkeitä ja drooneja Ukrainan rajalle

Venäjällä vapaaehtoiset kansalaiset keräävät rahaa toimittaakseen ruokaa, vaatteita, lääkintähuollon varusteita ja jopa sotilastarvikkeita Ukrainassa sotiville venäläisjoukoille, kertoo yhdysvaltalaislehti The New York Times (NYT).

Artikkelin mukaan tämä pitkälti naisten johtama ruohonjuuritason toiminta on osoitus siitä, että Venäjän presidentin Vladimir Putinin sotatoimet saavat tukea venäläisten keskuudessa. Toisaalta toiminta osoittaa NYT:n mukaan myös yhä laajempaa tietoisuutta Venäjällä siitä, että maan sotavoimien valmistautuminen hyökkäykseen on ollut puutteellista.

Lehden haastattelemat vapaaehtoiset kertovat toimittaneensa Venäjältä Ukrainan rajalle useita avustuskuljetuksia, jotka ovat sisältäneet muun muassa perunoita, sipuleja, kiikareita, radiopuhelimia sekä ensiaputarvikkeita.

Rahaa on kerätty myös muun muassa drooneihin eli pienikokoisiin miehittämättömiin lennokkeihin ja pimeänäkölaitteisiin. NYT:n mukaan tämä osoittaa, ettei Venäjä ole kyennyt yli 60 miljardin euron puolustusbudjetillaan varustautumaan nykyaikaiseen sodankäyntiin.

Artikkelin mukaan useimmat Venäjän sotilaille rahaa keräävät ryhmät näyttävät toimivan itsenäisesti irrallaan Venäjän hallinnosta. Toiminta perustuu useimmiten vapaaehtoisten henkilökohtaisiin yhteyksiin yksittäisiin sotilasyksiköihin ja sotilassairaaloihin, jotka välittävät vapaaehtoisille toimijoille luetteloita tavaroista, mitä tarvitaan.

Esimerkiksi NYT:n haastattelema vapaaehtoinen, yrittäjä Tatjana Plotnikova, on ilmoittanut venäläisen sosiaalisen median kanavalla sidetarpeiden, antibioottien, kainalosauvojen ja pyörätuolien tarpeesta.

– Kukaan ei odottanut tällaista sotaa. Luulen, ettei kukaan ollut valmis tähän, hän sanoo lehden haastattelussa.