Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Reuters: Asiantuntijat vaativat apinarokkoepidemian torjumiseksi nopeampia kansainvälisiä toimia

Useat tartuntatautiasiantuntijat vaativat apinarokon leviämisen hillitsemiseksi nopeampia toimia kansainvälisesti, kertoo uutistoimisto Reuters. Apinarokko on levinnyt jo ainakin 20 maahan.

Suomessa ensimmäinen epäilty tapaus vahvistui laboratoriotesteillä apinarokoksi helatorstai-iltana.

Asiantuntijat varoittavat Maailman terveysjärjestö WHO:ta ja eri maiden hallituksia toistamasta apinaviruksen kohdalla samoja virheitä, jotka koronapandemian varhaisessa vaiheessa edesauttoivat koronaviruksen leviämistä.

Vaikka apinarokko ei tartu yhtä helposti kuin korona, Reutersin mukaan asiantuntijoiden mielestä tarvitaan selvempää ohjeistusta apinarokkotartunnan saaneiden eristämisestä ja siitä, miten riskiryhmiä voidaan suojella tartunnalta. He vaativat myös parempaa testausta ja tartunnanjäljitystä.

Reutersin mukaan WHO harkitsee parhaillaan, pitäisikö sen arvioida epidemia kansainväliseksi kansanterveysuhaksi, kuten se teki koronaviruksen ja ebolan kohdalla.

Sveitsiläisen Genevessä sijaitsevan uusien virussairauksien keskuksen professori Isabelle Eckerle toivoo Reutersin haastattelussa apinarokkotapauksiin kansainvälisesti paremmin koordinoitua ja tiukempaa eristysmenettelyä, vaikka WHO ei määrittelisikään apinarokkoa kansainväliseksi kansanterveysuhaksi.

Eckerle pelkää, että puheet apinarokosta lievänä tautina ja rokotteiden saatavuudesta voivat mahdollisesti johtaa joissakin maissa terveysviranomaisten laiskaan toimintaan taudin torjumisessa.

Apinarokko leviää lähikontakteissa. Se on yleensä lievä tauti, johon liittyy kuumetta ja rakkulamaisia iho-oireita. Reutersin mukaan toukokuussa taudista on havaittu jo yli 300 epäiltyä tai vahvistettua tapausta, joista useimmat Euroopassa. Kuolemantapauksia ei ole näistä tartunnoista raportoitu. Aiemmin tautia on esiintynyt Länsi- ja Keski-Afrikassa.

Tartunnan saaneita ja joissakin tapauksissa myös heihin lähikontaktissa olleita on ohjeistettu 21 päivän karanteeniin, Reuters kertoo.

Laajoja väestön rokotuksia apinarokkoa vastaan ei pidetä tarpeellisina. Reutersin mukaan joissakin maissa kuten Britanniassa ja Ranskassa rokotteita tarjotaan tartunnan saaneeseen lähikontakteissa olleille sekä terveydenhuollon työntekijöille.