Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vasemmistolle historiallinen tulos Kolumbian presidentinvaalien ensimmäisellä kierroksella

Kolumbiassa vasemmisto on saavuttanut historiallisen tuloksen presidentinvaalien ensimmäisellä kierroksella.

Kun yli 99 prosenttia äänistä oli laskettu, pääkaupunki Bogotan entinen pormestari ja entinen vasemmistosissi Gustavo Petro oli saamassa noin 40 prosenttia äänistä.

Vaalien toinen kierros käydään kesäkuussa. Jos Petro voittaa vaalit, hänestä tulee Kolumbian ensimmäinen vasemmistolainen presidentti.

Petron haastaa toisella kierroksella miljonääripopulisti Rodolfo Hernandez, joka korruptionvastaisella vaaliohjelmallaan keräsi 28 prosentin äänisaaliin. Hernandezin taakse jäi oikeistolainen Federico Gutierrez, jolle oli ennustettu toista sijaa.

Sunnuntaina kärkisijan ottanut Petro lupasi "todellista muutosta", jos hänet valitaan, ja hän lupasi pyrkiä "sosiaaliseen oikeudenmukaisuuteen ja taloudelliseen vakauteen".

Analyytikot ovat arvioineet, että Hernandezin nousu haastajaksi on mutkistanut Petron tietä presidenttiyteen. Joidenkin mielipidemittausten mukaan Hernandezilla on parempi mahdollisuus peitota Petro toisella kierroksella kuin kolmanneksi jääneellä Gutierrezillä.

Kun ensimmäisen kierroksen tulokset olivat selvillä, Petro nosti välittömästi esiin, että Hernandezia tutkitaan lahjusten ottamisesta.

Kolmannelle sijalle jäänyt Gutierrez puolestaan sanoi äänestävänsä toisella kierroksella Hernandezia, sillä Petro edustaa hänen mukaansa "vaaraa demokratialle".