Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yle: Käräjäoikeuden mukaan VR syyllistyi törkeään ympäristön turmelemiseen Mäntyharjun Kinnin kemikaalionnettomuudessa

Etelä-Savon käräjäoikeus on tuominnut VR-yhtymä Oyj:n 80 000 euron yhteisösakkoon törkeästä ympäristön turmelemisesta Mäntyharjun Kinnin kemikaalionnettomuudesta, kertoo Yle.

Onnettomuus tapahtui huhtikuussa 2018, jolloin junan säiliövaunusta valui maahan 35 tonnia räjähdysherkkää kemikaalia.

VR on jo aiemmin myöntänyt kirjallisessa vastauksessa sen erillisenä yksikkönä toimineen VR Transpointin logistiikkadivisioonan syyllistyneen rikokseen. Yle kertoo, että myös yhteisösakon suuruus on myönnetty oikeaksi.

Maanomistajat ovat lisäksi vaatineet vahingonkorvauksia tapahtumasta, mutta nämä vaatimukset käsitellään erikseen omana kokonaisuutenaan.

Onnettomuus tapahtui, kun viisikymmentä säiliövaunua lähti Kinnin seisakkeelta itsekseen liikkeelle ja törmäsi raidepuskimeen. Kaksi vaunua suistui kiskolta ja ensimmäiseen tuli reikä, josta valui luontoon 35 000 kiloa bensiinin lisäaineena käytettävää, herkästi syttyvää metyyli-tert-butyylieetteriä (MTBE).

Säilövaunut olivat venäläisiä, ja niiden kuljetuksista Suomessa vastasi VR.

Kiinnitys oli Otkesin mukaan riittämätöntä

Onnettomuustutkintakeskus (Otkes) on aiemmin arvioinut, että onnettomuudesta aiheutui useiden miljoonien eurojen kokonaiskustannukset.

Otkesin selvityksen mukaan onnettomuus johtui muun muassa vaunujen painoon nähden riittämättömästä kiinnityksestä. Vaunujen paikallaan pysyminen oli varmistettu voimassa olevan ohjeistuksen mukaisesti, mutta sään lämmetessä vaunujen liikkeellelähtövastus pieneni ja toisaalta lumien sulamisvesi heikensi pysäytyskenkien pitokykyä. Pysäytyskenkien määrä oli myös riittämätön, koska ohjeistuksessa niiden pitokyky oli oletettu liian suureksi.

Otkesin mukaan pelastuslaitoksella ei onnettomuuden aikaan ollut tietoa Mäntyharjulla olleista vaunuista tai niiden sisältämistä kemikaaleista. Otkes katsoi selvityksessään, että ilmoitusvelvollisuutta koskeva ohjeistus oli epäselvä.

.