Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hallintovaliokunnan lausunto valmiuslain uudistuksesta siirtyi huomiseen – Purran mukaan lausuntoon on tulossa perussuomalaisten vaatimuksiin viittaavia kohtia

Hallintovaliokunnan lausunto valmiuslain uudistuksesta ei valmistunut vielä tänään. Puheenjohtaja Riikka Purran (ps.) mukaan näyttää siltä, että lausunto valmistuu huomenna. Hänen mukaansa valiokuntakäsittelyn rinnalla on koko ajan käyty parlamentaarista keskustelua pienemmissä ryhmissä ja siellä on pyritty sopimaan monia asioita.

Purran mukaan lausuntoon on tulossa kohtia, jotka viittaavat etenkin perussuomalaisten tavoitteisiin sulkea koko itäraja tarvittaessa.

Hän sanoo, että perussuomalaiset haluavat pykälän nimenomaan rajavartiolakiin, jonka lähetekeskustelu käydään eduskunnan täysistunnossa tänään.

– Asiantuntijakuulemisten ja ylipäätään pykälän käyttökelpoisuuden kannalta on oleellista, että se on normaaliajan lainsäädännössä, koska valmiuslain kynnys on hyvin korkea. Mikäli tällainen rajapykälä on normaalilainsäädännössä, se mahdollistaa sen käyttöön ottamisen paljon helpommin, Purra sanoi valiokunnan kokouksen jälkeen STT:lle.

Hallintovaliokunta on mietintövaliokunta rajavartiolaissa. Purran mukaan kuulemiset siitä ovat ensi viikon alussa. Hän arvioi sen käsittelyn menevän varsin nopeasti. Valmiuslain uudistuksesta mietinnön tekee puolustusvaliokunta.

– On tärkeää ymmärtää, että nämä kaksi esitystä on kiedottu yhteen eli ne menevät maaliin samaan aikaan. Silloin meillä täytyy olla rajalla sellainen lainsäädäntö käytössä, että hybridioperaatio voidaan torjua eli koko itäraja sulkea. Myös valmiuslain läpimeno on kiinni tästä, Purra sanoi.

Purra uskoi ennen kokousta, että oppositiopuolueilla on tarve jättää eriävät mielipiteet lausuntoon, jos vaatimuksia ei esitykseen saada. Hänen mukaansa myös hallituspuolueiden sisällä on eroavaisuutta.

Lausunto tulee julkiseksi heti, kun se on valmis ja samoin monet asiantuntijalausunnot, jotka ovat Purran mukaan hyvin kiinnostavia.

– Niissä kerrotaan asioita, joista on ollut julkisuudessa väärää tietoa. Toinen puoli liittyy EU:n toimivaltaan liittyen näihin kansallisen turvallisuuden kysymyksiin ja toinen mahdollisuuteen sulkea rajoja pelkällä poliittisella päätöksellä.

Perussuomalaisilla tiukka linja

Rajaturvallisuutta ruotinut parlamentaarinen kokous ei viime viikolla löytänyt ratkaisua kiistaan varautumisesta muuttoliikettä hyväksikäyttävään hybridivaikuttamiseen. Valmiuslain uudistamisen ohella asiasta keskustellaan sisäministeri Krista Mikkosen (vihr.) mukaan myös rajavartiolain uudistamisen yhteydessä.

Perussuomalaiset on vetänyt valmiuslain uudistamisen suhteen tiukkaa linjaa ja ilmoittanut jo aiemmin, että puolue ei aio hyväksyä valmiuslain muutoksen julistamista kiireelliseksi, jos rajavartiolakiin ei saada puolueen haluamia pykäliä turvapaikkahakemusten vastaanottamisen keskeyttämisestä.

Jotta valmiuslain muutos voitaisiin saada voimaan tämän hallituksen aikana, lakimuutos on julistettava kiireelliseksi. Eduskunnan perustuslakivaliokunta katsoi äskettäin, että perusoikeuksiin puuttuvaa valmiuslain muutosta ei voida säätää tavallisena lakina.

Lain kiireelliseksi julistamiseksi vaaditaan vähintään viiden kuudesosan kannatus täysistunnossa, joten ilman perussuomalaisten kannatusta kiireelliseksi julistaminen ei onnistu.

Purra sanoi viime viikolla, että muutokset lakiesityksiin ovat välttämättömiä.

– Meidän täytyy kyetä ajamaan sellaista lainsäädäntöä, joka mahdollistaa sen, että Suomi suojaa itseään vihamielisen valtion aiheuttamalta hybridioperaatiolta.

Purra ei ole lämmennyt Mikkosen näkemykselle siitä, että turvapaikanhakijoita hyväksikäyttävää hybridivaikuttamista voitaisiin torjua keskittämällä turvapaikanhakua tietyille rajanylityspaikoille. Hänen mielestään valtio, joka ohjaa turvapaikanhakijoiden virtoja, osaa valitettavasti myös ohjata turvapaikanhakijat sille rajanylityspisteelle, joka sattuu olemaan auki.