Stoltenbergiltä tuttu viesti Turkki-kiistasta: Teemme kovasti töitä ja toivomme ratkaisua pian

Naton pääsihteerillä Jens Stoltenbergillä ei ollut käytännössä mitään uutta kerrottavaa Suomen ja Ruotsin jäsenyyshakemustilanteesta Naton puolustusministerikokouksen jälkeen torstaina. Pääsihteeri vastasi asiaa koskeneeseen kysymykseen toteamalla, että ratkaisun eteen tehdään kovasti töitä ja että hän toivoo sen syntyvän mahdollisimman pian.

– En osaa sanoa, paljonko aikaa vielä tarvitsemme, Stoltenberg myönsi.

Hän torjui ajatuksen Turkin vastustuksesta johtuvan viivästyksen Natolle mahdollisesti aiheuttamasta mainehaitasta. Stoltenbergin mukaan Natolla on maine saada päätöksiä aikaiseksi, vaikka siihen vaaditaankin yksimielisyyttä ja vaikka sellaista ei aina aluksi ole olemassa.

Stoltenbergin mukaan Suomen ja Ruotsin jäsenyyshakemukset ovat joka tapauksessa yksi pöydällä olevista asioista Madridin Nato-huippukokouksessa kahden viikon kuluttua.

Stoltenberg myös muisti toistaa uskollisesti sen, että jäsenmaa Turkin huolenaiheet on syytä ottaa huomioon.

Suomi ja Ruotsi ovat "kyvykkäitä maita"

Aamulla kokoukseen saapunut Yhdysvaltain puolustusministeri Lloyd Austin ei sen sijaan maininnut Turkkia sanallakaan, vaan totesi Suomen ja Ruotsin päätösten hakea Naton jäsenyyttä olevan rohkaisevia ja tervetulleita. Hän toivoo asioiden edistyvän siten, että maiden toive liittyä jäseneksi toteutuu.

Austin nosti Suomen ja Ruotsin jäsenhakemukset esiin lyhyessä kommentissaan oma-aloitteisesti. Hän muistutti Naton rakentuvan tiettyjen keskeisten arvojen varaan.

– Suomi ja Ruotsi ovat vahvoja demokratioita, joilla on arvoja, jotka ovat hyvin linjassa meidän arvojemme kanssa – ja myös hyvin kyvykkäitä maita, Austin sanoi.

Myös esimerkiksi Kanadan puolustusministeri Anita Anand toivotti Suomen ja Ruotsin tervetulleiksi liittoumaan saapuessaan torstaiaamuna kokouspaikalle Naton päämajaan.

Laajaan myötämielisyyteen palasi torstaina vielä tviitissään myös puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.), joka osallistui puolustusministereiden työillalliselle keskiviikkona.

– Sen voin vielä kertoa terveisinä Brysselin Nato-puolustusministerikokouksesta, että hyvin moni jäsenmaa kannattaa lämpimästi Suomen ja Ruotsin jäsenyyttä. Ja mitä pikemmin, sen parempi, Kaikkonen tviittasi.

Naton itäpuolustuksen vahvistamisesta sovitaan Madridissa

Puolustusministerikokouksen päätehtävä oli pohjustaa Madridin huippukokousta ja siellä tehtäviä päätöksiä sekä Ukrainan asevoimien pidemmän tähtäimen tukemisen että Naton oman itäisen puolustuksen vahvistamiseksi.

Stoltenbergin mukaan Madridissa on määrä päättää uudesta joukkorakenteesta, joka sisältää lisää eteen sijoitettuja joukkoja ja valmiiksi varastoitua sotakalustoa sekä kotimaissaan pysyviä, mutta tietyn itäisen jäsenmaan puolustukseen erikseen nimettyjä, varustettuja ja koulutettuja joukkoja.

Lisäksi Nato haluaa laatia Ukrainalle kestävän tukisuunnitelman, joka muun muassa mahdollistaisi maan irtautumisen vanhasta neuvostokalustosta uudenaikaisten ja Nato-yhteensopivien aseiden käyttäjäksi.

Stoltenberg kertoi Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin osallistuvan myös huippukokoukseen, muttei kertonut tapahtuuko se paikan päällä Madridissa vai etäyhteyksin.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut