Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Bitcoin kävi viikonloppuna alle 20 000 dollarin rajapyykin

Suurin ja tunnetuin kryptovaluutta bitcoin rikkoi viikonlopun aikana uuden rajan, kun sen kurssi laski alle 20 000 dollarin ensimmäistä kertaa tänä vuonna. Lauantaina kurssi kävi alimmillaan 17 664 dollarissa, mutta elpyi maanantaina uudelleen yli 20 500 dollariin.

Kaikkiaan bitcoin on menettänyt arvostaan 70 prosenttia sitten viime vuoden marraskuun, jolloin noteerattiin 64 400 dollarin ennätyshinta.

Bitcoinilla käytiin kauppaa alle 20 000 dollarin edellisen kerran vuonna 2020.

Koko kryptomarkkina on marraskuun jälkeen sulanut noin yhteen biljoonaan eli tuhanteen miljardiin dollariin, kun se ylimmillään kävi kolmessa biljoonassa dollarissa.

Onni ei suosinut rohkeaa

Vielä tänä talvena Yhdysvalloissa nähtiin suuria mainoskampanjoita, joissa urheilu- ja filmitähdet kehottivat tavallisia kansalaisia panemaan rahansa kryptovaluuttoihin. Esimerkiksi näyttelijä Matt Damon lainasi kasvonsa Crypto.com -yhtiölle. Se joka Damonin myyntipuheisiin uskoi, on talven jälkeen menettänyt ainakin kaksi kolmannesta rahoistaan.

Taustalla nähdään sijoitusmarkkinoiden murros, kun keskuspankit ovat ryhtyneet inflaation torjuntaan ja lopettaneet elvytysrahoituksen pumppaamisen talouteen. Kryptovaluutat hyötyivät helposta rahasta, kun pienet ja suuremmatkin sijoittajat innostuivat nopeasti nousevista kursseista.

Rahojen saaminen kryptoista ulos ei välttämättä ole ollut helppoa. Kryptolainapalvelu Celsius Network ilmoitti viime viikolla pysäyttävänsä kaikki nostot, swapit ja siirrot tilien välillä, syynä "poikkeukselliset markkinaolosuhteet". Yhtiö ilmoitti maanantaina, että likviditeetin vakauttaminen vie aikaa.

Vastaavia ilmoituksia on kuulunut myös useilta muilta pieniltä kryptovälittäjiltä ja lainapalveluilta.

Kryptopalvelu Coinbase ilmoitti viime viikolla vähentävänsä 18 prosenttia työvoimastaan, syynä tiukentunut taloustilanne ja liian nopea kasvu.