Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Viranomaisille tulkkauspalveluita tarjonnut Helsingin Tulkkikeskus vältteli veroja ja maksoi pimeitä palkkoja – johtajalle lähes viisi vuotta vankeutta

Muun muassa valtion viranomaisille tulkkauspalveluita tarjonnut Helsingin Tulkkikeskus kiersi veroja, maksoi pimeitä palkkoja ja toimi muilla tavoilla lakien vastaisesti vuosina 2011–2015. Tulkkikeskuksen palveluita käytti muun muassa sisä- ja oikeusministeriö, Poliisihallitus sekä Helsingin kaupunki.

Tulkkikeskuksen johtajana toiminut mies tuomittiin perjantaina lähes viideksi vuodeksi vankeuteen useista törkeistä talousrikoksista. Kyse oli muun muassa törkeästä veropetoksesta ja törkeästä kirjanpitorikoksesta.

Tulkkikeskuksen talousepäselvyydet tulivat ilmi verotarkastuksessa. Verottaja havaitsi, että yhtiöllä muun muassa oli kirjanpidon ulkopuolinen tili, jolle oli vuosina 2011–2014 ohjattu yli kolme miljoonaa euroa tulkkauspalveluista saatuja tuloja. Oikeuden mukaan yrityksen toiminnassa salattiin verottajalta myynti- ja arvonlisäveroja sekä maksettiin palkkoja pimeästi.

Myönsi osan syytteistä

Oikeus katsoi, että vastaajan on täytynyt ymmärtää toimintansa merkitys.

– Toiminnan laaja-alaisuus ja kesto, käteisnostojen huomattavat määrät sekä salattujen myyntitulojen laajuus kaikki osoittavat vastaajan toiminnan tahallisuutta ja pyrkimystä maksimoida itselle päätyvä hyöty välttäen verot ynnä muut tätä vähentävät seuraamukset, tuomiossa sanotaan.

Zana Ali Mahmod, 54, tuomittiin törkeistä talousrikoksista myös ravintolatoiminnassa. Hänen pyörittämänsä ravintolayritys vältteli niin ikään veroja ja maksoi pimeitä palkkoja. Mahmod myönsi osan syytteistä.

Mahmod määrättiin neljän vuoden ja yhdeksän kuukauden vankeusrangaistuksen ohella maksamaan yhteensä yli 2,9 miljoonaa euroa. Summa koostuu rikoshyödyn palautuksesta ja korvauksista Verohallinnolle, vakuutusyhtiöille ja konkurssipesille aiheutetusta vahingosta.