Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yli puolet suomalaisista kannattaa työperäistä maahanmuuttoa eläkerahoituksen vahvistajana

Yli 60 prosenttia suomalaisista pitää työperäistä maahanmuuttoa hyvänä keinona, jos eläkkeiden rahoitusta pitäisi vahvistaa, selviää Eläketurvakeskuksen tuoreesta eläkebarometrista. Kannatus nousi kymmenellä prosenttiyksiköllä viime vuodesta.

Työikäisten ja työnantajien maksamien eläkemaksujen nostamista kannattaa runsas kolmasosa. Kielteisimmin suomalaiset suhtautuvat eläkkeiden pienentämiseen.

Tutkimuksen mukaan noin 70 prosenttia luottaa suomalaiseen eläkejärjestelmään. Yli puolet kuitenkin katsoo, että nuoremmat sukupolvet joutuvat liiaksi eläkkeiden maksajiksi.

Vanhuuseläkkeen myöhentäminen parantaa työeläkettä

Eläkebarometrissa selvitettiin myös eläketurvan perusasioiden tuntemusta. Parhaiten tiedettiin se, että jos työeläke jää matalaksi, maksetaan kansaneläkettä tai takuueläkettä. Kaksi kolmasosaa vastaajista tietää, että vanhuseläkkeen ikäraja ei ole kaikille sama. Noin 60 prosenttia tietää, että suuri osa eläkemaksuista käytetään nykyisten eläkeläisten eläkkeiden rahoittamiseen.

Eniten epätietoisuutta oli siitä, miten eläkkeelle siirtymisen myöhentäminen vaikuttaa eläkkeeseen. Vain noin puolet tietää, että jos vanhuuseläkkeen aloittaa vasta alaikärajan jälkeen, eläkettä korotetaan pysyvästi lykkäyskorotuksella.

– Tietotaso eläketurvasta on kohtuullisen hyvä. Olisi toivottavaa, että mahdollisimman moni tietäisi eläkkeen myöhentämisen parantavan työeläkettä. Silloin jokainen voisi tehdä päätöksen eläkkeelle siirtymisen ajankohdasta oikean tiedon varassa, Eläketurvakeskuksen ekonomisti Sanna Tenhunen toteaa tiedotteessa.