Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sergei Lavrov lähti salista G20-ulkoministerikokouksessa – Venäjää ei kiinnosta keskustelu, sanoo Saksa

Venäjä on joutunut kovan painostuksen kohteeksi G20-maiden ulkoministerikokouksessa Indonesian Balilla. Kokouksesta saatujen tietojen mukaan Venäjän sodankäynti Ukrainassa on tuomittu lähes yksimielisesti.

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken ilmoitti, että hän ei halunnut tavata ennen kokoustilaisuutta venäläistä kollegaansa Sergei Lavrovia. Blinken syytti Venäjää maailmanlaajuisen ruokakriisin aiheuttamisesta ja vaati maata sallimaan viljakuljetukset Mustanmeren kautta.

– Venäjän kollegoidemme tiedoksi: Ukraina ei ole teidän maanne. Sen vilja ei ole teidän viljaanne. Miksi saarratte satamia? Päästäkää vilja ulos, Blinken sanoi suljettujen ovien takaisissa keskusteluissa viranomaislähteen mukaan.

Kokouksessa Lavrov käveli ulos salista, kun Saksan ulkoministeri Annalena Baerbock arvosteli puheessaan jyrkästi Venäjää. Medialähteiden mukaan Lavrov ei myöskään ollut paikalla Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleban puhuessa etäyhteyden kautta kokoukselle.

– Läntiset kumppanimme yrittävät vältellä globaalin talouden asioista puhumista. Heti kun he avaavat suunsa, sieltä tulee kiihkoilevaa Venäjän vastaista kritiikkiä, Lavrov sanoi toimittajille hotellin ulkopuolella.

Lavrov: "Me emme katkoneet yhteyttä"

Lavrov kertoi aiemmin toimittajille, ettei hän aio anella Washingtonilta neuvotteluja.

– Me emme katkoneet puheyhteyttä, se oli Yhdysvallat.

Isäntämaa Indonesian ulkoministeri Retno Marsudi korosti, että on kansainvälisen yhteisön vastuulla lopettaa Ukrainan sota mahdollisimman pian ja ratkaista erimielisyydet neuvottelupöydässä, ei taistelukentällä. Saksan ulkoministeri Baerbock kuitenkin sanoi, ettei Venäjä ole näyttänyt mitään merkkejä siitä, että sitä kiinnostaisi neuvotella.

– Venäjän hallitus ei ole näyttänyt millimetriäkään halukkuutta puhua, varsinkaan globaalin ruokakriisin ratkaisemisen merkittävästä kysymyksestä, Baerbock sanoi.

G20-ryhmän kokous oli ensimmäinen sen jälkeen kun Venäjä aloitti hyökkäyksen Ukrainaan helmikuussa.