Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Saksan talousministeri: Fortumin pitää osallistua Uniperin pelastamiseen

Enemmistöomistaja Fortumin pitää osallistua saksalaisen tytäryhtiönsä Uniperin pelastamiseen, sanoo Saksan talousministeri Robert Habeck uutistoimisto Reutersin mukaan.

Habeck kommentoi asiaa Deutschlandfunk-radiokanavan haastattelussa.

Fortum kertoi perjantaina, että Uniper on hakenut Saksan uuden energialainsäädännön mahdollistamaa tukea. Uniper on joutunut taloudellisiin vaikeuksiin Venäjän rajoitettua kaasun vientiä.

Uniper on Saksan suurin kaasun maahantuoja.

– Se (Uniper) kuuluu jollekin, jollekin, joka on maksukykyinen ja voi tarjota tukea, sanoi Habeck, joka toimii myös Saksan energiaministerinä.

– Näin ollen on oikein harkita malleja, joissa myös omistaja kantaa vastuunsa, Habeck jatkoi.

Fortum pyytää liittovaltiota apuun

Fortum kertoi perjantaina käyvänsä Saksan hallituksen kanssa keskusteluja löytääkseen ratkaisun, jolla Uniperin toimintaedellytykset voidaan varmistaa. Keskusteluissa on Fortumin mukaan esillä useita ratkaisuvaihtoehtoja. Yksi niistä on Uniperin liiketoimintojen uudelleenorganisointi niin, että Saksan energiajärjestelmälle keskeiset liiketoiminnot irrotetaan muista toiminnoista valtion omistukseen.

Fortumin toimitusjohtaja Markus Rauramo sanoi Reutersille kannattavansa Uniperin Saksan energiajärjestelmälle keskeisten liiketoimintojen irrottamista liittovaltion omistukseen, koska liittovaltiolla on tarvittava vahva luottokelpoisuus.

Suomen eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd.) sanoi Reutersille olevansa Rauramon kanssa samalla kannalla. Suomen valtio omistaa vajaat 51 prosenttia Fortumin osakkeista.

Tuppuraisen mukaan Uniperin pelastaminen on koko Euroopan kannalta tärkeä asia.

– Vaadimme kiireellisesti Uniperin riskialttiiden, järjestelmän kannalta kriittisten liiketoimintojen eristämistä Saksassa ja niiden turvaamista valtion toimesta, Tuppurainen kirjoitti Reutersille lähettämässään sähköpostiviestissä.

Joka päivä kymmenien miljoonien tappiot

Fortum kertoi perjantaina, että Uniper on kesäkuun puolivälistä lähtien saanut vain noin 40 prosenttia sopimusten mukaisista kaasumääristä Venäjältä ja joutunut hankkimaan korvaavan kaasun markkinoilta merkittävästi korkeampaan hintaan. Uniper antoi tämän vuoksi kesäkuun lopussa tulosvaroituksen.

Uniperin toimitusjohtaja Klaus-Dieter Maubach sanoi perjantaina uutistoimisto AFP:n mukaan, että yhtiö tekee joka päivä tappiota kymmenien miljoonien eurojen edestä eikä voi kestää pitkään nykyisen kaltaisessa tilanteessa.

Maubachin mukaan yhtiön tulos voi ilman Saksan valtion tukea päätyä tänä vuonna jopa 10 miljardia euroa tappiolle.

Saksan parlamentti hyväksyi perjantaina useita lainsäädäntömuutoksia, jotka antavat Saksan hallitukselle uusia keinoja turvata huoltovarmuus energiakriisitilanteessa. Lainsäädännön avulla hallitus voi tukea energiayhtiöitä niiden toiminnan vakauttamisessa lyhyellä aikajänteellä. Lisäksi hallitus voi ryhtyä pitkäaikaisempiin toimiin, erityisesti jos kaasun toimitusrajoitukset pitkittyvät tai pahenevat.

Saksa on varannut 15 miljardia euroa siihen, että se voi täyttää kaasuvarastonsa ennen ensi talvea muualta kuin Venäjältä ostettavalla kaasulla, mutta Habeck muistutti haastattelussa saksalaisia myös energiansäästön tarpeellisuudesta.

– Saksalaiset ottavat keskimäärin kymmenen minuutin suihkuja. Minun mielestäni viiden minuutin suihkutkin ovat liian pitkiä, Habeck sanoi.

Habeck ehdotti myös, että asuntojen ohella myös työpaikkojen lämmitystä voidaan vähentää tulevana talvena.