Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yhdeksän brittipoliitikkoa on jo ilmaissut kiinnostuksensa päästä Johnsonin seuraajaksi konservatiivipuolueen johtoon

Britanniassa useat poliitikot ovat jo ilmaisseet kiinnostuksensa päästä pääministeri Boris Johnsonin seuraajaksi konservatiivipuolueen johtoon.

Viimeisimpänä kiinnostuksestaan ilmoitti entinen puolustusministeri Penny Mordaunt. 49-vuotias Mordaunt ei ole ennakkosuosikkien joukossa tehtävään, mutta kilvan tulosta pidetään hankalasti ennakoitavana.

Myös entiset terveysministerit Sajid Javid ja Jeremy Hunt ovat lähteneet mukaan kisaamaan konservatiivipuolueen johtajuudesta. Asiasta kertoivat muun muassa brittimediat BBC ja Telegraph. Kumpikin ehdokkaista on muun muassa väläytellyt veroleikkauksia.

Myös vastanimitetty valtiovarainministeri Nadhim Zahawi on ilmoittanut pyrkivänsä konservatiivipuolueen johtoon. Muita halukkaita ovat entinen valtiovarainministeri Rishi Sunak, oikeuskansleri Suella Braverman, entinen tasa-arvoministeri Kemi Badenoch, liikenneministeri Grant Shapps ja parlamenttiedustaja Tom Tugendhat.

Kisaan ilmoittautuneista ennakkosuosikkina pidetään tiistaina valtiovarainministerin pestistä eronnutta Sunakia. Hän on ehdottanut, että veroleikkaukset saavat vielä odottaa.

Johnson taipui ministeriensä eroaallon edessä, jatkaa toistaiseksi pääministerinä

Johnson taipui tällä viikolla ministeriensä eroaallon edessä ja ilmoitti eroavansa tehtävästään konservatiivipuolueen johtajana. Johnson on sanonut aikovansa kuitenkin jatkaa pääministerinä, kunnes hänelle on valittu puolueestaan seuraaja.

Oppositiossa oleva työväenpuolue on yrittänyt painostaa Johnsonia eroamaan pääministerin tehtävästä välittömästi. Myös osa konservaativeista on esittänyt pääministerille samankaltaisia vaateita.

Eroaalto alkoi sen jälkeen, kun Sajid Javid ja Rishi Sunak kertoivat jättävänsä ministerintehtävänsä epäluottamuksesta pääministeri Johnsoniin.

Työväenpuolue vaatii tutkimusta Johnsonin tapaamisesta entisen KGB:n työntekijän kanssa

Ennen tämän viikoista eroaan Johnsonille oli satanut epäluottamusta. Eikä epäluottamukselle näytä tulevan loppua.

Työväenpuolue on tuoreeltaan vaatinut tutkimusta Johnsonin tapaamisesta entisen Neuvostoliiton turvallisuuspalvelun KGB:n työntekijän Aleksandr Lebedevin kanssa, kirjoittaa Guardian. Lebedev ja Johnson olivat tavanneet vain kaksi päivää Naton huippukokouksen jälkeen. Naton kokouksessa oli keskitytty Venäjään.

Laajaa epäluottamusta on aiemmin aiheuttanut se, miten pääministeri Johnson on hoitanut puolueensa johtohahmona toimineen parlamenttiedustajan Chris Pincherin häirintäsyytökset.

Pincheriä syytetään useasta lähentelytapauksesta. Hän on sanonut aikovansa hakea ammattiapua, mutta kiistää vanhimmat syytökset.

Kesäkuussa pääministeri joutui konservatiivipuolueensa epäluottamusäänestykseen, jonka hän kuitenkin voitti äänin 211–148. Voitto oli niukka, sillä yli 40 prosenttia Johnsonin oman puolueen päättäjistä äänesti häntä vastaan. Hän kuitenkin piti äänestyksen myötä paikkansa puolueensa puheenjohtajana sekä pääministerinä.

Epäluottamusäänestykseen Johnsonin vei kohu, joka syntyi koronarajoituksista huolimatta järjestetyistä juhlista.

-----

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.