Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Twitterin ja Elon Muskin riita perutuista kaupoista syvenee, Twitterin kurssi laskee

Sosiaalisen median yhtiö Twitter valmistautuu oikeustaisteluun miljardööri Elon Muskin kanssa Muskin peruttua ostoaikeensa. Twitter ilmoitti katsovansa, että Muskin perusteet perua yhtiön ostoaikeet olivat epäpätevät ja väärät.

Musk ilmoitti perjantaina peruvansa aikeensa ostaa Twitter 44 miljardin Yhdysvaltain dollarin hintaan. Twitter ilmoitti tämän jälkeen haastavansa Muskin oikeuteen.

Musk vastasi tähän Twitterille sen omassa palvelussa naurukuvien ja action-tähti Chuck Norrisin kuvilla varustetuilla viesteillä. Hän syytti Twitteriä oston kannalta olennaisten tietojen salailusta, jotka firma joutuu nyt hänen mukaansa oikeudessa paljastamaan.

Musk on väittänyt, että Twitterin käyttäjissä on selvästi enemmän bottitilejä kuin mitä yhtiö on myöntänyt. Bottien osuus käyttäjistä on olennainen tieto mainostajien kannalta. Twitterin virallinen kanta on, että botteja on alle viisi prosenttia.

Twitter ei halunnut tulla ostetuksi, mutta joutuu nyt vaatimaan sitä

Twitterin kurssi tipahti maanantaina 11,3 prosenttia 32,65 dollariin osakkeelta. Muskin ostotarjous perustui 54,20 dollarin kurssiin. Markkinoilla ei ole riittänyt uskoa kaupan toteutumiseen, joten Twitterin pörssikurssi on jo pitkään liikkunut selvästi alemmalla tasolla.

Wedbush Securitiesin markkina-analyytikko Dan Ives arvioi, että Twitterille ei ole näkyvissä muita ostajia ja Musk ja Twitter käyvät nyt "Valtaistuinpeli-taisteluun" oikeudessa. Hän viittasi vertauksella suosittuun Game of Thrones -sarjaan.

Ives kuvaili tilannetta "punaiseksi hälytykseksi" Twitterin kannalta. Twitter ei ole taloudellisesti menestynyt läheskään yhtä hyvin kuin esimerkiksi Facebookin ja Instagramin emoyhtiö Meta, vaan on tehnyt tappiota seitsemänä vuonna niistä yhdeksästä, joina yhtiö on ollut listattuna pörssiin. Käyttäjämäärät ja käyttäjien aktiivisuus ovat jääneet muihin sosiaalisen median palveluihin verrattuna vaatimattomiksi.

Muskin tarjous ja sitä seurannut kuohunta on sotkenut Twitterin liiketoimintaa pahasti, ja yhtiö on nyt pakkoraossa vaatimassa Muskia toteuttamaan ostotarjouksen, jota se ei alun perin edes halunnut.

Jotkut analyytikot, kuten Morningstarin Ali Mogharabi arvioi, että Twitter ja Musk voivat myös päästä vielä sopuun uudesta, matalammasta kauppahinnasta. Toinen mahdollisuus on, että Musk pääsee irtautumaan tarjouksestaan maksamalla sopimussakon. Jos oikeuteen päädytään, kiistaa ratkomaan tulee yritysten välisiin kiistoihin erikoistunut tuomioistuin Delawaren osavaltiossa.