Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kentuckyn rankkasateet ja tulvat vaatineet useita uhreja

"Sadat ihmiset tulevat menettämään kotinsa. Monilla perheillä kestää vuosia toipua tästä ja jälleenrakentaa."

Yhdysvalloissa ainakin 16 ihmistä sai surmansa kaatosateiden aiheuttamissa äkkitulvissa Kentuckyn osavaltion itäosassa, kertoivat viranomaiset perjantaina.

Ainakin kuusi kuolleista oli lapsia, kertoivat yhdysvaltalaiset tiedotusvälineet myöhään perjantaina. Pelastustyöt jatkuivat, ja uhrimäärän odotettiin vielä nousevan.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden julisti osavaltioon hälytystilan ja määräsi alueelle lähettäväksi hätäavustusta.

– Nämä ovat pahimmat tulvat miesmuistiin. Kuolleiden määrä tulee nousemaan kaksinumeroisiin lukuihin, sillä uhrimäärä tuntuu kasvavan tunti tunnilta, sanoi osavaltion kuvernööri Andy Beshear aiemmin perjantaina, kun uhriluku oli vielä alle kymmenen.

Rankkasateet saivat Kentuckyjoen pohjoishaaran tulvimaan rajusti. Kun veden syvyys normaalisti tähän aikaan vuodesta on 30–60 senttiä, nousi vesi torstain aikana lähelle kuutta metriä.

Kuuteen piirikuntaan julistettiin hätätila, ja kansalliskaartin helikoptereita kutsuttiin apuun pelastamaan ihmisiä, jotka olivat etsineet turvaa talojen katoilta ja puista.

Iltaan mennessä oli viety turvaan satoja ihmisiä helikoptereilla ja veneillä.

– Vapaaehtoiset ovat tulleet apuun. Kateissa on yhä ihmisiä ja teemme kaikkemme, että heidät löydetään, sanoi Perry Countyn pelastustoimien johtaja NBC:lle.

Vapaaehtoiseksi tarjoutunut Zach Caudill kertoi CNN:lle, että vapaaehtoiset käyttivät mitä vain voidakseen olla avuksi.

– Menimme kajakeilla, vesiskoottereilla, veneillä kaikkiin mahdollisiin paikkoihin ja veimme mukanamme moottorisahoja ja kirveitä, hän kertoi uutiskanavalle.

Kuvernöörin mukaan ainakin 25000 taloutta osavaltiossa on ilman sähköä. Myös vedenjakelu on monilta alueilta poikki.

– Sadat ihmiset tulevat menettämään kotinsa. Tästäkään ei tulla toipumaan kuukausissa, vaan monilla perheillä tulee kestämään vuosia toipua tästä ja jälleenrakentaa, Beshear ennusti.

Meteorologien mukaan nopeaa helpotusta osavaltioon ei ole luvassa, sillä sateiden ennakoidaan jatkuvan.